Νέα δεδομένα δημιουργούνται πλέον στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία δύο πολύ σημαντικές εκκρεμότητες, που ήταν οι μετοχικές ανακατατάξεις στις Alpha Bank και Εθνική με την αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το πέρασμα των μετοχών σε ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές.
Αμφότερες οι κινήσεις επιβεβαίωσαν την αλλαγή του status quo για τον κλάδο, αλλά και τη μεγάλη ελκυστικότητά του για τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. H UniCredit δεν αρκέστηκε μόνο το 8,98% της Alpha Bank αλλά αγόρασε επιπλέον μετοχές μέσω του Χ.Α. ανεβάζοντας το μερίδιό της στο 9,6%, ενώ με τεράστια επιτυχία στέφθηκε το placement της Εθνικής, το οποίο υπερκαλύφθηκε πάνω από οκτώ φορές, εν μέσω ισχυρής παρουσίας μερικών από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ονόματα της διεθνούς σκηνής.
Το βιβλίο προσφορών για το 22% της Εθνικής Τράπεζας καλύφθηκε κατά 8,1 φορές, που σημαίνει ότι οι προσφορές σε κεφάλαια ανήλθαν στα 8,5 δισ. ευρώ. Στο placement συμμετείχαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των επενδύσεων παγκοσμίως και ισχυροί Έλληνες επενδυτές.
Ανοδικά κλείνει η εβδομάδα με οδηγό τις τράπεζες
Ασχέτως λοιπόν αν σήμερα ή προσεχώς βγουν κινήσεις εξισορρόπησης -άλλωστε η Εθνική έκλεισε χθες αρκετά πάνω από την τιμή του placement και στα 5,78 ευρώ- το Χ.Α. έχει την ευκαιρία να επανεστιάσει στα θεμελιώδη των εταιρειών, στις επιχειρηματικές εξελίξεις και στα καλά αποτελέσματα. Στην αγορά υπάρχουν εξελίξεις που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν εκ νέου τους επενδυτές, deals κυοφορούνται σε διάφορους κλάδους, η οικονομία «τρέχει» με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως επιβεβαιώνουν οι πλέον επίσημοι διεθνείς φορείς (Κομισιόν, ΔΝΤ), ενώ ο τουρισμός, ενάμιση μήνα πριν την ολοκλήρωση του έτους, πέτυχε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, με έσοδα πλησίον των 20 δισ. ευρώ.
Σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει κερδίσει τρεις αναβαθμίσεις, τις δύο από αναγνωρισμένους οίκους, ενώ επίκειται παρόμοια κίνηση από τη Fitch εντός του 2023 και από τη Moody’s τους πρώτους μήνες του 2024, είναι σαφές ότι όλα τα εγχώρια επενδυτικά assets αλλάζουν πίστα. Ο τραπεζικός κλάδος πέρασε δια πυρός και σιδήρου από το 2010 και εντεύθεν, όμως τώρα «τρέχει» προς την κανονικότητα, παρουσιάζει πολύ υψηλή – και κυρίως ποιοτική – κερδοφορία, ενώ ετοιμάζεται να γυρίσει μέρισμα στους μετόχους μετά από 15 χρόνια ανομβρίας.
Η μεγάλη εικόνα λοιπόν είναι θετική για την αγορά, ενώ κάποιοι αναλυτές θεωρούν πιθανή την επαναπροσέγγιση των υψηλών του Ιουλίου από το Γενικό Δείκτη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Χθες το Χ.Α. πέτυχε το τέταρτο διαδοχικό ανοδικό κλείσιμο στις ισάριθμες συνεδριάσεις που έχουν γίνει αυτή την εβδομάδα, με την αγορά να επιβεβαιώνει όλα τα κεκτημένα αλλά και τη διάθεση να προσεγγίσει τη ζώνη των 1.240 – 1.250 μονάδων. Ισχυρές πωλήσεις δεν βγαίνουν, πλην από κάποιους επιμέρους τίτλους, οπότε η αγορά σχετικά εύκολα έχει κερδίσει αυτή την εβδομάδα περίπου 40 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, φεύγοντας από τη ζώνη των 1.200 μονάδων, κινούμενη πλέον μια ανάσα από τις 1.240 μονάδες.
Ο Γ.Δ. κερδίζει αυτή την εβδομάδα ποσοστό 3,02%, o FTSE 25 βρίσκεται στο +3,16%, ο Mid Cap ενισχύεται κατά 2,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με έμφαση, έχοντα άνοδο 7,48%. Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε χθες σε νέα υψηλά δυόμισι μηνών επιβεβαιώνοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση το όριο των 1.000 μονάδων. Συγκεκριμένα, έκλεισε στις 1.021,16 μονάδες με άνοδο 0,58%, επίπεδα που είχε να δει από την πρώτη Σεπτεμβρίου.
Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.239,39 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%, επιβεβαιώνοντας τα υψηλά δύο μηνών, ο FTSE 25 κράτησε για ακόμη μια φορά τις 3.000 μονάδες κλείνοντας στσις 3.012,78 μονάδες με οριακή πτώση 0,05%, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.050,11 μονάδες με άνοδο 0,56%.