ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Αποκτά βάθος το χρηματιστήριο και αναβαθμίζονται οι προοπτικές του

Στο κατώφλι των 1.300 μονάδων βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας για ακόμη μια εβδομάδα θετικά. Παρά τις εύλογες ρευστοποιήσεις, η αγορά κρατάει όλα τα τεχνικά της κεκτημένα, εν μέσω άριστου κλίματος διεθνώς.

Με κύρια χαρακτηριστικά τις διαρκείς εναλλαγές στους πρωταγωνιστές, το άπλωμα του ενδιαφέροντος και για μετοχές μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης, αλλά και την απουσία υπερβολών και αγελαίων συμπεριφορών που θα οδηγούσαν σε μονοδιάστατες ανοδικές κινήσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να παρουσιάζει λίαν ενδιαφέρουσα εικόνα και το μήνα Δεκέμβριο.

Την ώρα που ο Γενικός Δείκτης κρατάει σχεδόν όλα τα κεκτημένα του και αυτή την εβδομάδα επανήλθε ενδοσυνεδριακά ακόμη και πάνω από το όριο ψυχολογίας των 1.300 μονάδων που σημαίνει ότι βρέθηκε σε υψηλά 3,5 μηνών, στο ευρύτερο ταμπλό καθημερινά καταγράφεται ένα «χωνευτήρι» εναλλαγών, ρευστοποιήσεων και κλειδώματος κερδισμένης ρευστότητας.

Αυτό φορτίζει τους κωδικούς με ρευστότητα η οποία επανεπενδύεται στο σύστημα δημιουργώντας ανατροφοδοτούμενη δυναμική, στοιχεία αν μη τι άλλο ζωντάνιας και υγείας, που δείχνουν αντανακλαστικά. Η εβδομάδα που παρήλθε είχε μέσες συναλλαγές 109,5 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά στη μέση επίδοση του 2023 που είναι στα 111,5 εκατ. ευρώ, η οποία είναι αυξημένη κατά 50,8% έναντι του 2022 και προσιδιάζει με την επίδοση του Χρηματιστηρίου το 2014, ήτοι εννέα χρόνια πίσω.

Το Χ.Α. ειδικά το τελευταίο δίμηνο, από τα χαμηλά της 9ης Οκτωβρίου όταν ο Γ.Δ. βρέθηκε στο χαμηλό των 1.105,15 μονάδων έχει ανακτήσει την… αίγλη που είχε το πρώτο επτάμηνο, βγάζοντας με επιτυχία το μεγάλο placement του 22% της Εθνικής, την πώληση του 10% της Alpha Bank, τις εκδόσεις ομολόγων των Τιτάν και Ideal Holdings, την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της Intralot, ενώ υπήρξαν και νέες εισαγωγές μετοχών όπως Optima Bank (4 Οκτωβρίου), Trade Estate, Orilina ΑΕΕΑΠ.

Παράλληλα έχουν γίνει και σημαντικές κινήσεις στον επιχειρηματικό στίβο, όπως η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, το «σφράγισμα» της εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat, η εξαγορά της Υδρόγειος Ασφαλιστική από τον ιταλικό συνεταιριστικό όμιλο Reale, οι πολλαπλές ενεργειακές συμφωνίες στο εξωτερικό της Mytilineos για ενεργειακά projects, το μπαράζ νέων έργων της Cenergy Holdings, η κίνηση της ΔΕΗ στη Ρουμανία με την Enel, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις της Helleniq Energy στο εξωτερικό, ενώ προ ημερών είχαμε και το επιτυχές placement στην ίδια εταιρεία.

Παρά το ιδιαίτερα απαιτητικό για επιπλέον ρευστότητα περιβάλλον, η αγορά όχι μόνο δεν «στέγνωσε» αλλά δείχνει να αποκτά βάθος και να ανταπεξέρχεται σε όλες αυτές τις διεργασίες. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου η αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών σε σχέση με πέρυσι είναι 69%, δυναμική η οποία διαχέεται σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων. Η αύξηση δεν είναι αμελητέα, καθώς η αγορά έκλεισε μέσα στο Δεκέμβριο ένα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα εκδόσεων και εταιρικών πράξεων (Helleniq Energy, Trade Estates, Orilina, Ideal Holdings, Τιτάν) που κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό για την ρευστότητας της Αγοράς μπορεί να θεωρηθεί».

Η αγορά λοιπόν σταδιακά δείχνει να αλλάζει επίπεδο και να βάζει τις βάσεις για ένα ακόμη καλό και ενδιαφέρον χρηματιστηριακό έτος το 2024. Το Χ.Α. φαίνεται να μαζεύει δυνάμεις για να κάνει την υπέρβαση, πάντα σε συνδυασμό με το πολύ βελτιωμένο κλίμα των διεθνών αγορών που την εβδομάδα που πέρασε κινήθηκαν έντονα ανοδικά, με κορυφαίους διεθνείς δείκτες όπως Dow Jones και DAX της Φρανκφούρτης να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά.

Το πιο μακροχρόνιο bull market της ιστορίας είναι εδώ

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Dow Jones έκλεισε πάνω και από τις 37.300 μονάδες, κερδίζοντας την εβδομάδα 2,9%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,50% το πενθήμερο, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,8%. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν είναι απλώς βελτιωμένο, αλλά φαίνεται πως το… νήμα του πιο μακροχρόνιου, πιο οικουμενικού και πιο πλουραλιστικού bull market όλων των εποχών, αυγαταίνει περαιτέρω.

Οι αγορές έχουν δείξει πρωτοφανή προσαρμογή στη νέα τάξη πραγμάτων των τελευταίων ετών, καταφέρνοντας να υπερκεράσουν τεράστιους σκοπέλους τα τελευταία χρόνια όπως τον οικονομικό «πόλεμο» ΗΠΑ – Κίνας, τη μεγαλύτερη παγκόσμια πανδημία της 100ετίας, την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών που ακόμη είναι σε εξέλιξη, αλλά και τον «πόλεμο» των κεντρικών τραπεζών στον πληθωρισμό, με το σήκωμα των επιτοκίων.

Πλέον, αυτό που προεξοφλούν οι παγκόσμιοι δείκτες και φλερτάρουν ή βρίσκονται ήδη στα υψηλά διετίας ή στα ιστορικά υψηλά τους, είναι πως οι κεντρικές τράπεζες πλέον βάζουν φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων, δεν φαίνεται πως θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις με τα υπάρχοντα δεδομένα. Μάλιστα, αυτό που πυροδότησε αυτή την εβδομάδα το ράλι στη Wall Street ήταν οι εκτιμήσεις αξιωματούχων της Fed ότι το 2024 θα γίνουν τρεις μειώσεις επιτοκίων από δύο που είχε προεξοφληθεί, κάτι που έφερε νέες εισροές κεφαλαίων στο σύστημα των μετοχών.

Ισχυρό rebalancing χθες, κράτησε τις 1.290 μονάδες το Χ.Α.

Το Χ.Α. κινήθηκε συγκρατημένα ανοδικά την εβδομάδα που παρήλθε, καθώς ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε το πενθήμερο σε ποσοστό 1,23%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,36%, ο Mid Cap +1,14% και ο τραπεζικός +2,72%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 38,83%, ο FTSE 25 κερδίζει 38,61%, ο Mid Cap είναι στο +56,37%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με άνοδο 65,21%. Το Χ.Α. είναι δεύτερο σε απόδοση στο τρέχον έτος πίσω από το +41% του Nasdaq, σε ό,τι αφορά αγορές με σταθερό και όχι πληθωριστικό νόμισμα.

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.290,79 μονάδες με διόρθωση σε ποσοστό 0,35%, σε μια συνεδρίαση που κυριάρχησε η αναδιάρθρωση των δεικτών δεικτών FTSE Russell και EuroStoxx, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα. Μετά το πρόσφατο placement της Helleniq Energy που ανέβασε το free float, αυξάνεται και η στάθμιση της μετοχής στο δείκτη FTSE All World από 19,053% σε 30,05%. Παράλληλα, οι Optima Bank και Epsilon Net επίσης εισάγονται στους δείκτες EuroStoxx.

Έτσι στο φινάλε της χθεσινής συνεδρίασης έλαβε χώρα ισχυρό rebalancing καθώς οι συναλλαγές διπλασιάστηκαν στις δημοπρασίες και από τα 96 εκατ. ευρώ που ήταν έως τις 17:00 μ.μ. εκτοξεύτηκαν στο τέλος στα 180,88 εκατ. ευρώ. Τα 167,57 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις 25 μετοχές του Large Cap, εκ των οποίων τα 71,3 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές 6,92 εκατ. ευρώ. Στην Εθνική Τράπεζα, η οποία δεσπόζει διαρκώς κάνοντας συναλλαγές σχεδόν 100 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο, έγινε τζίρος 31,48 εκατ. ευρώ, στην Helleniq Energy διακινήθηκαν 18,23 εκατ. ευρώ, στον ΟΠΑΠ 17,65 εκατ. ευρώ, στην Alpha Bank 16 εκατ. ευρώ, Eurobank 12,5 εκατ., στη ΔΕΗ 12,2 εκατ., στη Mytilineos 11,65 εκατ. και στην Πειραιώς 11,28 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οκτώ μετοχές ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimastirio, agores, xa, metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Πάγωσαν» οι κινήσεις ξένων στο ΧΑ ενόψει των τεστ με Alpha και Εθνική

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Alpha και Εθνική περιμένει η αγορά, με τους επενδυτές να μειώνουν τις κινήσεις ανάληψης ρίσκου. Παραμένει στον ορίζοντα ο στόχος των 1.300 μονάδων.
ΑΓΟΡΕΣ

Αποδόσεις που... ζαλίζουν στο ΧΑ τον Νοέμβριο: Ποιοι ήταν οι πρωταθλητές

Τον Νοέμβριο υπήρξαν πέντε μετοχές με άνοδο άνω του 30%, δώδεκα μετοχές κέρδισαν άνω του 20%, 49 πέτυχαν διψήφιες αποδόσεις και συνολικά 109 τίτλοι κινήθηκαν έστω και οριακά θετικά. Στα ύψη ο μέσος ημερήσιος τζίρος.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα εποχή το ελληνικό χρηματιστήριο με ναυαρχίδα τον τραπεζικό κλάδο

Τι σημαίνει η απρόσμενη επιτυχία στις δύο μεγάλες κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ σε Alpha και Εθνική. Πώς επανέρχεται η ελληνική αγορά στα ραντάρ των διεθνών κεφαλαίων. Κέρδη 11% για τον κλάδο το πενθήμερο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα στοιχήματα στο ΧΑ από ισχυρούς ξένους, αιχμή το placement της Εθνικής

Νέα δεδομένα δημιουργεί στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η άνευ προηγουμένου «εισβολή» ξένων κεφαλαίων με το placement της Εθνικής, την ώρα που η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ απελευθερώνει τις αγορές.