ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00

ΟΤΕ: Η λογιστική αλλαγή στο τρίτο τρίμηνο που «ξεκλειδώνει» πρόσθετο μέρισμα

Πρόσθετο μέρισμα από την πώληση της Telekom Romania 0,10 ευρώ ανά μετοχή περιμένουν οι αναλυτές, ενώ αναμένουν και βελτίωση ταμειακών ροών στο τρίτο τρίμηνο.

Μία σημαντική αλλαγή θα σηματοδοτήσει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου από τον ΟΤΕ την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου (πριν το άνοιγμα της αγοράς). 

Όπως αναφέρουν αναλυτές χρηματιστηριακών εταιρειών θα αποτυπωθεί ο τερματισμός της ενοποίησης της Telekom Romania η οποία θα φαίνεται πλέον στις διακοπείσες δραστηριότητες, ενώ θα ενσωματώνεται επίσης η έκπτωση φόρου που σχετίζεται με την πώληση, η οποία παράλληλα και από την πλευρά των ταμειακών ροών θα φέρει ενίσχυση των ελεύθερων ταμειακών ροών το 2026 ως αποτέλεσμα χαμηλότερης καταβολής φόρου. 

Αυτά σημειώνει η Eurobank Equities η οποία στο τρίτο τρίμηνο περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA μετά τις μισθώσεις αυξημένα κατά 2,2% και στα 361 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να επαναδιατυπώνει τον ετήσιο στόχο για το 2025. Δεν αναμένουν οι αναλυτές κάποια εκτίμηση από τη διοίκηση για το 2026 αλλά θεωρεί πως είναι λογική μία αύξηση 2% στα EBITDA που είναι και η μέση εκτίμηση των αναλυτών. 

Σύμφωνα με την Piraeus Securities αναμένεται ειδική επιστροφή μετρητών 40 εκατ. ευρώ (0,10 ευρώ ανά μετοχή), και επιπλέον υπάρχουν και πρόσθετα οφέλη από την πώληση της Telekom Romania Mobile όπως η αύξηση των ετήσιων ελεύθερων ταμειακών ροών κατά 70 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (10 εκατ. ευρώ για το 2025) και φορολογικό όφελος ύψους 100-120 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής περιμένουν πως η διοίκηση θα επαναλάβει τις προβλέψεις για αύξηση του EBITDA κατά 2,0% στην Ελλάδα το 2025, όπως και την εκτίμηση για ελεύθερες ταμειακές ροές μετά την πώληση σε ετήσια βάση σε περίπου 530 εκατ. ευρώ (από 460 εκατ. ευρώ).

Επίσης εκτιμούν πως η συνολική πληρωμή θα αυξηθεί σε 490 εκατ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει την τακτική πληρωμή 450 εκατ. ευρώ (298 εκατ. ευρώ μερίσματα σε μετρητά που καταβλήθηκαν τον Ιούλιο, 153 εκατ. ευρώ μέσω επαναγοράς μετοχών) και επιπλέον 40 εκατ. ευρώ σε μετρητά από την πώληση της Telekom Romania

Η ενημέρωση των αναλυτών αναμένεται να επικεντρωθεί: Στις τάσεις λειτουργίας στην Ελλάδα και τη δυναμική του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης ενημέρωσης σχετικά με την επέκταση της ΔΕΗ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. 

Στις προοπτικές ανταμοιβής των μετόχων μετά την πώληση της Telekom Romania Mobile. Στη στρατηγική κατεύθυνση μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της απόσχισης των πύργων κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των πύργων. 

Για το τρίτο τρίμηνο περιμένει EBITDA μετά τις μισθώσεις 360 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 160 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και 450 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tilepikoinonies-tilefonia-keraies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εποχή στις τηλεπικοινωνίες με επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής

Με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ ως το 2028, ΟΤΕ, Nova και Vodafone επιταχύνουν τη διείσδυση της οπτικής ίνας, την ανάπτυξη δικτύων 5G και το γρήγορο internet, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των τεχνολογιών αιχμής.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλή για τους παρόχους η υπερεπένδυση σε οπτικές ίνες και ο πόλεμος τιμών

Η τηλεπικοινωνιακή αγορά εισέρχεται σε περίοδο έντονου ανταγωνισμού με επενδύσεις 7 δισ. έως το 2030. Ωστόσο η υπερεπένδυση σε οπτικές ίνες, φέρνει πόλεμο τιμών με τους παρόχους να βρίσκονται μπροστά σε ένα δύσκολο στοίχημα.
tilepikoinonies-tilefonia-keraies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, οι επενδύσεις αυξάνονται στις τηλεπικοινωνίες

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός που φέρνει η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες διατηρεί πάνω από το φράγμα του 1 δισ. τις επενδύσεις των παρόχων, με την οπτική ίνα στο επίκεντρο. Κυρίαρχος ο ΟΤΕ που πραγματοποιεί περίπου το 60% των συνολικών επενδύσεων.
Κώστας Νεμπής πορτρέτο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Νεμπής (OTE): Στόχος η δημιουργία αξίας για τους μετόχους, υποχωρεί η μετοχή

Ο όμιλος ΟΤΕ είχε καθαρά κέρδη 552,5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο από 462,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, αυξημένα κατά 19,5% και μέρος της αύξησης αποδίδεται στο φορολογικό όφελος που υπήρξε λόγω της πώλησης της Τelekom Romania.
Κτίριο ΟΤΕ Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Άνοδο του τζίρου στα 2,55 δισ. το εννεάμηνο, 40 εκατ. έκτακτο μέρισμα

Ο ΟΤΕ έκλεισε το εννεάμηνο στα 2,548 δισ. ευρώ με άνοδο των εσόδων και EBITDA το γ' τρίμηνο, ενώ οι συνδέσεις FTTH κατέγραψαν ισχυρή αύξηση. Έκτακτο μέρισμα 40 εκατ. ευρώ μετά την πώληση της Telekom Romania.