ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
Padel
Φωτο: Γήπεδο Padel. Credit: Shutterstock

Το padel κατακτά και την Ελλάδα με δεκάδες νέα γήπεδα μέσω του Αναπτυξιακού

Η έκρηξη του padel φέρνει επενδύσεις εκατομμυρίων σε όλη την Ελλάδα, με τη Superior Padel Hellas να πρωταγωνιστεί στην κατασκευή δεκάδων σύγχρονων γηπέδων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

Αν πριν μερικά χρόνια κάποιος έλεγε ότι ενέταξε την κατασκευή γηπέδων padel στον Αναπτυξιακό νόμο, μάλλον θα τον έλεγαν... τρελό. 

Κι όμως η «μανία» του padel που σαρώνει την Ευρώπη έχει περάσει και στην Ελλάδα με δεκάδες γήπεδα να έχουν ήδη κατασκευαστεί για το εν λόγω άθλημα και ακόμα περισσότερα κατασκευάζονται.

Το padel είναι ένα άθλημα «υβρίδιο», θα μπορούσε να πει κανείς, καθώς είναι κάτι ανάμεσα στο τένις και το σκουός, που από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική εξαπλώνεται με καταιγιστικό ρυθμό .

Την κατασκευή των γηπέδων αναλαμβάνει η εταιρεία «Superior Padel Hellas ΙΚΕ» και τα έργα υπάγονται στο καθεστώς ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα 360ο» των άρθρων 111 έως 116 του Ν. 4887/2022 (A’ κύκλος).  

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναλάβει την ίδρυση αθλητικών εγκαταστάσεων μεταξύ άλλων:

  • 18 γηπέδων PADEL» στον Δήμο Λάρισας με συνολικό ενισχυόμενο κόστος ίσο με 2,6 εκατ. ευρώ.
  • 25 γήπεδα Padel  στον Δήμο Παπάγου - Χολαργού 3,74 εκατ. ευρώ.
  • 7 γήπεδα στον δήμο Βόλου 1,171 εκατ. ευρώ
  • 8 γήπεδα στον δήμο Διονύσου 805.973 ευρώ
  • 22 γήπεδα στον δήμο Θεσσαλονίκης 3,17 εκατ.
  • 10 γήπεδα κλειστού τύπου στον δήμο Τρικκαίων 1,57 εκατ.
  • 14 γήπεδα κλειστού τύπου στον δήμο Παλλήνης 1,85 εκατ.
  • 8 γήπεδα κλειστού τύπου στον δήμο Ιωαννιτών 1,52 εκατ.
  • 9 γήπεδα στον δήμο Πατρέων 995.743 ευρώ

Η Superior Padel Hellas Ι.Κ.Ε. με έδρα το Μαρούσι βρίσκεται σε φάση εκτεταμένης ανάπτυξης στον χώρο του Padel Tennis στην Ελλάδα, με ένα μεγάλο αριθμό επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Στην Θεσσαλονίκη μάλιστα η εγκατάσταση με τα 22 γήπεδα αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στη Β. Ελλάδα. Ο στόχος της εταιρείας φαίνεται να συμβαδίζει με την εκτίμηση της αγοράς ότι ο συνολικός αριθμός των γηπέδων Padel στην Ελλάδα αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2026. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τα εν λόγω έργα αναμένεται να δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Σήμερα το νέο άθλημα padel βρίσκεται σε 130 χώρες, αριθμεί περισσότερους από 30 εκατομμύρια ερασιτέχνες παίκτες και πάνω από 63.000 γήπεδα, σύμφωνα με το World Padel Report 2024 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Padel (FIP).

Ο πρόεδρος της FIP, Luigi Carraro, το περιγράφει απλά: «Το padel δεν είναι πια τάση, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ενώνει, γιατί είναι εύκολο να το μάθεις και κοινωνικό από τη φύση του».

Η επίσημη έκθεση της FIP αποτυπώνει τη ραγδαία ανάπτυξη. Υπάρχουν 19.800 ομάδες και εγκαταστάσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων 5.820 συνδέονται με εθνικές ομοσπονδίες. Ο συνολικός αριθμός γηπέδων ξεπερνά τις 63.000 εγκαταστάσεις, σημειώνοντας αύξηση 240% μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το World Padel Report 2024, η Ευρώπη αποτελεί το επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης. Από τα 60.000 συνολικά γήπεδα, τα 42.600 βρίσκονται στην ήπειρο, δηλαδή επτά στα δέκα. Η Ιταλία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ολλανδία και το Βέλγιο συγκαταλέγονται στις 15 κορυφαίες χώρες σε αριθμό εγκαταστάσεων, με τη Γαλλία να ξεπερνά πλέον τα 2.000 γήπεδα.

Ο Luigi Carraro, πρόεδρος της FIP, σημειώνει: «Η Ευρώπη έχει γίνει το εργαστήριο του padel. Όλες οι καινοτομίες, από τον εξοπλισμό μέχρι τη διοργάνωση αγώνων, δοκιμάζονται πρώτα εδώ πριν εξαχθούν διεθνώς».

Το padel έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 87 εθνικές ομοσπονδίες, ενώ η FIP εργάζεται για την ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

Η επαγγελματική σκηνή επίσης ανθίζει, με τα τουρνουά Premier Padel να μεταδίδονται πλέον σε 180 χώρες από δίκτυα όπως Sky Sports και ESPN, ενώ τα έπαθλα έχουν αυξηθεί κατά 35% την τελευταία διετία.

Η άνοδος του padel δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την τεχνολογία. Πλατφόρμες όπως το Playtomic, το Matchi και το Clupik επιτρέπουν σε εκατομμύρια παίκτες να κλείνουν γήπεδα, να βρίσκουν συμπαίκτες και να συμμετέχουν σε τουρνουά από το κινητό.

Ο Félix Ruiz της Playtomic εξηγεί: «Σήμερα, το 70% των κρατήσεων γηπέδων γίνεται μέσω εφαρμογής. Οι κοινότητες που σχηματίζονται γύρω από αυτές τις πλατφόρμες είναι το πραγματικό οικοσύστημα του αθλήματος».

Η ψηφιακή αυτή διάσταση προσελκύει ιδιαίτερα τη γενιά των 20–35 ετών, που αναζητά δραστηριότητες κοινωνικές, βιώσιμες και με εύκολη πρόσβαση.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Μέτρα στήριξης για καύσιμα, αγρότες και μετακινήσεις

Ο Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στη νέα κρίση, με μέτρα όπως μείωση 20 λεπτών στο diesel, ψηφιακή κάρτα καυσίμων έως 60€, επιχορήγηση για λιπάσματα και αποζημίωση σε ακτοπλοϊκές για φθηνότερα εισιτήρια.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ESG

Πρώτη εθελοντική αιμοδοσία από το ΤΕΦΑΑ με τη στήριξη του ΑΧΕΠΑ

Το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ διοργανώνει την πρώτη εθελοντική αιμοδοσία του, με τη στήριξη του ΑΧΕΠΑ, στις 31/3/2026, 9:30-14:00, στο Γυάλινο Κτίριο Θέρμης. Παράλληλα, δημιουργεί Τράπεζα Αίματος για ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς.
Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Αυστηρή εφαρμογή του νόμου κατά αθέμιτης κερδοσκοπίας

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε στη Βουλή ότι τα νέα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας είναι προσωρινά και αμυντικά. Κάλεσε τους επιχειρηματίες να μειώσουν τα κέρδη τους και διαβεβαίωσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί αυστηρά και δίκαια.
Νότης Μηταράκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Στήριξη στην επιχειρηματικότητα, αλλά όχι στην ασυδοσία

Ο Ν. Μηταράκης τόνισε στη Βουλή πως η ΝΔ στηρίζει την επιχειρηματικότητα, παρεμβαίνει με μέτρο για φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας και διαθέτει εργαλεία στήριξης για πολίτες και επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσης.
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερουλάνος: Ζητάμε ενημέρωση για Patriot, ψηφίζουμε μέτρα κατά κερδοσκοπίας

Ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τα γεγονότα με την ελληνική συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία και εξέφρασε ανησυχία για την εμπλοκή της Ελλάδας στη σύρραξη, ενώ άσκησε κριτική στις κυβερνητικές καθυστερήσεις κατά της ακρίβειας.