ΓΔ: 1397.17 0.47% Τζίρος: 94.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:26:09 DATA
Φώτο: Shutterstock

Σε νέα εποχή το ελληνικό χρηματιστήριο με ναυαρχίδα τον τραπεζικό κλάδο

Τι σημαίνει η απρόσμενη επιτυχία στις δύο μεγάλες κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ σε Alpha και Εθνική. Πώς επανέρχεται η ελληνική αγορά στα ραντάρ των διεθνών κεφαλαίων. Κέρδη 11% για τον κλάδο το πενθήμερο.

Ξαναγίνονται ναυαρχίδα του ελληνικού χρηματιστηρίου οι τράπεζες, καθώς μετά από πολλά χρόνια, δύο μετοχές του κλάδου – Eurobank και Εθνική - βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων -η τελευταία με το ράλι +12,5% αυτή την εβδομάδα υποσκέλισε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ φτάνοντας στην αποτίμηση των 5,6 δισ. ευρώ, ενώ πλέον θα αυξηθεί από Δευτέρα η επιρροή της στους κύριους δείκτες του Χ.Α. λόγω της αύξησης του free float.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες το Χ.Α., μετά την αγορά του 22% των μετοχών από ιδιώτες επενδυτές, αλλάζει ο συντελεστής free float από 60% σε 82% σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει η Εθνική. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η βαρύτητά της, τόσο στον Γενικό Δείκτη, όσο και στον FTSE 25. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί μια τραπεζοκεντρική αγορά, καθώς ο κλάδος δεσπόζει σε όγκους, τζίρους και διαμορφώνει το momentum.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο πρώτος που αντανακλά τη βελτίωση στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στο προφίλ ρίσκου χώρας, αλλά και αυτός που πρωτίστως ωφελείται από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ύστερα από 13 χρόνια παραμονής στην κατηγορία junk. Ο κλάδος εκτός των άλλων βγαίνει ωφελημένος από την αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια, ενώ στο εννεάμηνο εμφάνισε ισχυρά αλλά και ποιοτικά κέρδη, με τις τέσσερις συστημικές να φέρνουν πάνω από 3 δισ. ευρώ κέρδη, ενώ ετοιμάζεται να δώσει μέρισμα μετά από περίπου 15 χρόνια.

Την εβδομάδα που παρήλθε ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο πανευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς ολοκλήρωσε την ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank, ενώ έκανε και ένα άκρως επιτυχημένο – σημαντικό και διεθνώς ως μέγεθος – placement στην Εθνική, συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα των επενδυτικών οίκων παγκοσμίως. Ήταν και ένα στοίχημα για όλο το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο κερδήθηκε, όπως φάνηκε από τους όγκους, τους τζίρους και τις αποδόσεις, ανοίγοντας πλέον νέο κεφάλαιο ανοδικών προοπτικών.

Αμφότερες οι κινήσεις επιβεβαίωσαν την αλλαγή του status quo για τον κλάδο, αλλά και τη μεγάλη ελκυστικότητά του για τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. H UniCredit δεν αρκέστηκε μόνο στο 8,98% της Alpha Bank αλλά αγόρασε επιπλέον μετοχές μέσω του Χ.Α. ανεβάζοντας το μερίδιό της στο 9,6%, ενώ εκκωφαντική ήταν η επιτυχία του placement της Εθνικής το οποίο υπερκαλύφθηκε 8,1 φορές, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 8,4 δισ. ευρώ, με την τιμή να «κλειδώνει» στα 5,3 ευρώ.

Μάλιστα, το τίμημα του 1,067 δισ. ευρώ που έφτασε συνολικά η συναλλαγή για το 22% της ΕΤΕ, είναι η μεγαλύτερη πράξη ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης μετοχών και η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση με διάθεση μετοχών στην αγορά από το 2017. Επίσης, είναι η καλύτερη συναλλαγή στην Ευρώπη από απόψεως υπερκάλυψης και κυρίως έκπτωσης στην αδιατάρακτη τιμή πριν την ανακοίνωσή της, ενώ θεωρείται η πλέον πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών σχημάτων που έσπευσαν να τοποθετηθούν στο placement της Εθνικής συγκαταλέγονται οι Capital Group, Blackrock, Wellington, Fidelity, Norgest (Νορβηγία), Lazard, Allianz, GIC (κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης), Robecco (Ολλανδία), RWC (HΠΑ). Παράλληλα, τοποθετήθηκαν και μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, όπως γνωστοί εφοπλιστές αλλά και επιφανείς επιχειρηματίες και family offices.

Σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει κερδίσει τρεις αναβαθμίσεις από αναγνωρισμένους οίκους, ενώ επίκειται παρόμοια κίνηση από τη Fitch εντός του 2023 και από τη Moody’s τους πρώτους μήνες του 2024, είναι σαφές ότι όλα τα εγχώρια επενδυτικά assets αλλάζουν πίστα. Συνάμα, ασχέτως με τις εύλογες αμφιβολίες που υπήρχαν, το αποτέλεσμα των δύο κινήσεων δικαίωσε το timing που επιλέχθηκε από το ΤΧΣ και την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να φύγει αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα πάνω από την αγορά.

Η (απρόσμενα) μεγάλη επιτυχία του placement της Εθνικής, αποτελεί μια καλή παρακαταθήκη για τις επόμενες μεγάλες κινήσεις που θα δρομολογηθούν αργά ή γρήγορα στην αγορά, όπως είναι το δεύτερο σκέλος της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την τράπεζα καθώς κατέχει ακόμη πάνω από το 18% των μετοχών της, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, η είσοδος του Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χ.Α., αλλά και η αναμενόμενη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy από το ΤΑΙΠΕΔ και τον όμιλο Λάτση.

Με λίγα λόγια, η αγορά και η ελληνική οικονομία αρχίζει και βλέπει τα οφέλη της αναβάθμισης, καθώς επίκειται και η ετυμηγορία του οίκου Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Έτσι, το επικείμενο road show της ελληνικής αγοράς στο Λονδίνο μεταξύ 27 και 28 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τη Morgan Stanley, λαμβάνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε, από το Λονδίνο προέρχεται η μερίδα του λέοντος όσων επενδυτών πόνταραν στο 22% της Εθνικής.

Κέρδη άνω του 11% στις τράπεζες το πενθήμερο – Αστρονομικός τζίρος

Εν μέσω όλων των ανωτέρω και με τις διεθνείς αγορές σε επίσης εξαιρετική πορεία, στο Χ.Α. είχαμε την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών, με όγκους, τζίρους, εναλλαγές και πλουραλισμό στους πρωταγωνιστές, αν και ο τραπεζικός κλάδος δέσποσε καταλυτικά.

Ήταν μια εβδομάδα που ξεμπλόκαρε τις υγιείς αναπτυξιακές δυνάμεις της αγοράς και επέτρεψε στους αγοραστές να κυριαρχήσουν με έμφαση, οδηγώντας τους κεντρικούς δείκτες της αγοράς σε υψηλά δύο, δυόμισι ή και τριών μηνών. Μάλιστα, πλέον ο Γ.Δ. απέχει λιγότερο από 100 μονάδες από τα προηγούμενα υψηλά 9ετίας και τις 1.345,95 μονάδες που είχε κλείσει στις 25 Ιουλίου.

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.250,44 μονάδες με άνοδο 0,89%, ενώ ο FTSE 25 αυτή την εβδομάδα επανήλθε πάνω από τις 3.000 μονάδες κλείνοντας χθες στις 3.048,64 μονάδες με άνοδο 1,19%. Ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.067,12 μονάδες με άνοδο 0,83%, ενώ τραπεζικός δείκτης επανήλθε πάνω από το κομβικό όριο των 1.000 μονάδων, κλείνοντας χθες στις 1.059.82 μονάδες με ράλι +3,79%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 3,94%, ο FTSE 25 κέρδισε 4,39%, ο Mid Cap έκλεισε στο +3,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριάρχησε με έμφαση κερδίζοντας 11,45%, σε μια από τις πιο κερδοφόρες εβδομάδες του τρέχοντος έτους. Έτσι, σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. ανέβασε εκ νέου την επίδοσή του στο +34,49%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 35,40%, ο Mid Cap κερδίζει 46,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι +65,45%.

Η αξία συναλλαγών χθες εκτοξεύτηκε στα 1,107 δισ. ευρώ, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για την αγορά, καθώς όπως θυμίζει ο αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, είναι ο υψηλότερος τζίρος από τις 15 Μαΐου του 2008 (3,03 δισ. ευρώ) όταν είχαν περάσει τα πακέτα του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom. Συνολικά, μετά το ‘99 μόνο τέσσερις φορές έχει καταγραφεί τζίρος πάνω από 1 δισ. ευρώ στο Χ.Α.

Τα 994,5 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στην Εθνική καθώς πέρασαν τα πακέτα του placement, ενώ η συνολική αξία των πακέτων της αγοράς έφτασε το 1 δισ. ευρώ, ήτοι το 90,37% του συνολικού τζίρου. Αυτό σημαίνει πως ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 107 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο λόγω των πακέτων σε Alpha Bank και Εθνική, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 362,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 407,24% έναντι της αμέσως προηγούμενης. Έτσι, ανέβηκε και ο μέσος τζίρος του 11μήνου που πλέον διαμορφώνεται στα 109,4 εκατ. ευρώ, με άνοδο 47,8% έναντι του 2022.

Υποστηρικτικό το διεθνές κλίμα

Υποστηρικτικό ήταν το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κλείνει πάνω από τις 7.500 μονάδες μετά από καιρό, έχοντας άνοδο 1,26%, ο DAX της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε κατά 0,84% κλείνοντας στις 14.919,16 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 0,91% στις 7.233,91 μονάδες, ενώ κέρδη είχαν και οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου. Ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,82%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 είχε άνοδο 0,97%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,01% στις 455,82 μονάδες, ενώ το πενθήμερο κέρδισε 3%. Στη Wall Street το τελευταίο διήμερο έγινε διαχείριση κεκτημένων, όμως η εβδομάδα ήταν ανοδική, καθώς ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,9%, ενώ S&P 500 και Nasdaq κέρδισαν πάνω από 2,2%. Ήταν η τρίτη εβδομάδα ανόδου και για τους τρεις αμερικανικούς δείκτες.

Πλέον, οι αναλυτές κάνουν ξανά θετική ανάγνωση στην ελληνική αγορά και δεν αποκλείουν επαναπροσέγγιση των 1.300 μονάδων σε πρώτη φάση και κατόπιν προσπάθεια επαναπροσέγγισης των προηγούμενων υψηλών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αποκτά βάθος το χρηματιστήριο και αναβαθμίζονται οι προοπτικές του

Στο κατώφλι των 1.300 μονάδων βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας για ακόμη μια εβδομάδα θετικά. Παρά τις εύλογες ρευστοποιήσεις, η αγορά κρατάει όλα τα τεχνικά της κεκτημένα, εν μέσω άριστου κλίματος διεθνώς.
ΑΓΟΡΕΣ

Αποδόσεις που... ζαλίζουν στο ΧΑ τον Νοέμβριο: Ποιοι ήταν οι πρωταθλητές

Τον Νοέμβριο υπήρξαν πέντε μετοχές με άνοδο άνω του 30%, δώδεκα μετοχές κέρδισαν άνω του 20%, 49 πέτυχαν διψήφιες αποδόσεις και συνολικά 109 τίτλοι κινήθηκαν έστω και οριακά θετικά. Στα ύψη ο μέσος ημερήσιος τζίρος.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ο ανοικτός δρόμος προς τις 1.300 μονάδες και η «παρακαταθήκη» των 8,4 δισ.

Τα 8,4 δισ. που προσφέρθηκαν στο placement της Εθνικής αποτελούν επιβεβαίωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα ελληνικά assets και δείχνουν τον δρόμο της επιστροφής του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα άνω των 1.300 μονάδων.