Θετική αλλά και με αρκετούς αστερίσκους είναι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Τουρκία, βάσει του Άρθρου IV, καθώς το Ταμείο διαπιστώνει ότι η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας αφήνει την οικονομία εκτεθειμένη σε αρκετά σοκ.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση η Τουρκία εισήλθε στο 2020 έχοντας, ήδη, αρκετά προβλήματα τα οποία κατέστησε ακόμη πιο οξεία η πανδημία, αλλά τα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση της, τα οποία αντιστοιχούν στο 2,4% του ΑΕΠ και είχαν κυρίως χαρακτήρα μείωσης φόρων, βοήθησαν ώστε η οικονομία να ανακάμψει στο γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους.
Όμως η νομισματική πολιτική που ασκήθηκε επέτεινε και τις ευπάθειες της τουρκικής οικονομίας, με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και την Κεντρική Τράπεζα να «καίει» τα συναλλαγματικά αποθέματα προκειμένου να στηρίξει την τουρκική λίρα.
Η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής στα τέλη του 2020 κρίνεται από το ΔΝΤ ως μία θετική εξέλιξη, με τα συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν σταθεροποιηθεί αλλά να παραμένουν χαμηλότερα από το ορθό επίπεδο και να είναι σχεδόν «μηδαμινά» σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες ανάλογης φύση με την τουρκική.
Το Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να φθάσει στο 6% φέτος και να σταθεροποιηθεί στο επίπεδο του 3,5% τα επόμενα έτη, αλλά θα διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Όπως τονίζεται στην έκθεση «τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα, σε συνδυασμό με τις υψηλές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης και τις υψηλές εγχώριες καταθέσεις σε συνάλλαγμα, αφήνουν την οικονομία ευάλωτη σε σοκ και αλλαγές στο κλίμα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».