ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:59:37
Τα αεροπλάνα MiG-31
Φώτο: Τα αεροπλάνα MiG-31, Credits; Shutterstock

FSB: Απετράπη σχέδιο Ουκρανίας και Βρετανίας για κλοπή μαχητικού MiG-31

Η FSB ανακοίνωσε ότι ματαίωσε σχέδιο Ουκρανίας και Βρετανίας για κλοπή μαχητικού MiG-31 με πύραυλο Kinzhal, προσφέροντας 3 εκατ. δολάρια σε Ρώσο πιλότο. Το Reuters δεν επιβεβαιώνει ανεξάρτητα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε απόπειρα στρατολόγησης Ρώσου πιλότου από ουκρανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

 Σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, στόχος ήταν η κλοπή μαχητικού αεροσκάφους MiG-31 εξοπλισμένου με υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal, έναντι αμοιβής 3 εκατ. δολαρίων.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο την FSB, ο πιλότος φέρεται να είχε λάβει οδηγίες να οδηγήσει το αεροσκάφος σε αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας, όπου θα το κατέρριπταν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η FSB υποστηρίζει ότι η Ουκρανία και η Βρετανία σχεδίαζαν μεγάλης κλίμακας πρόκληση με τη συμμετοχή του MiG-31, ενώ η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών φέρεται να προσέγγισε Ρώσους πιλότους με προσφορά 3 εκατ. δολαρίων για την κλοπή του αεροσκάφους.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν εμπόδισαν τα σχέδια των ουκρανικών και βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών για μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση», αναφέρει το RIA.

Ρεπορτάζ στη ρωσική κρατική τηλεόραση παρουσίασαν μηνύματα και ηχογραφήσεις από άνδρα που φέρεται να σχετίζεται με τις ουκρανικές και βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Ο ίδιος φέρεται να πρόσφερε 3 εκατ. δολάρια σε Ρώσο πιλότο για να μεταφέρει το MiG-31 στην Ευρώπη, ενώ επιπλέον έγινε αναφορά σε πρόταση για χορήγηση ξένης υπηκοότητας.

Το Reuters επισημαίνει ότι δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών.

Ο Kinzhal αποτελεί βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύεται από αέρος και, σύμφωνα με τη Μόσχα, διαθέτει υπερηχητικές δυνατότητες, αναπτύσσοντας πολύ υψηλές ταχύτητες και ελιγμούς ώστε να αποφεύγει την ανίχνευση και κατάρριψη από αντιαεροπορικά συστήματα.

Η ρωσική πλευρά κατηγορεί σταθερά το Λονδίνο για υποδαύλιση του πολέμου στην Ουκρανία και υποστήριξη επιχειρήσεων του Κιέβου εντός ρωσικού εδάφους από μέλη των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Αντίστοιχα, το Λονδίνο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών επιχειρούν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στη Βρετανία και την Ευρώπη, με στόχο την υπονόμευση της δημοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις: Επίθεση σε αποθήκη πετρελαίου στην Κριμαία

Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν σταθμό άντλησης σε ρωσική αποθήκη πετρελαίου στη κατεχόμενη Κριμαία, κρίσιμο για την τροφοδοσία των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και μεταφορών.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν ενεργειακές εγκαταστάσεις και τη Μόσχα

Η Ουκρανία εξαπέλυσε drone επιδρομές κατά ρωσικών ενεργειακών υποδομών, προκαλώντας προβλήματα στις πτήσεις, με τη Μόσχα να δέχεται επίθεση για τρίτη μέρα. Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 100 drones, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερη συνεχόμενη νύχτα ουκρανικής επίθεσης με drones στη Μόσχα

Για δεύτερη συνεχή νύχτα, η Ουκρανία επιτέθηκε με drones στη Μόσχα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Συνολικά καταρρίφθηκαν 17 drones, ένα εκ των οποίων κατευθυνόταν προς τη Μόσχα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κλειστά δύο αεροδρόμια στη Μόσχα εξαιτίας ουκρανικών drone

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 34 ουκρανικά drones προς τη Μόσχα το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Δύο μεγάλα αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η Rosaviatsiya.