Ακάθεκτη συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση για την τουρκική λίρα, η οποία διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, μετά και την απόφαση των τουρκικών αρχών για επιβολή περιοριστικών μέτρων στην πρόσβαση των επενδυτών στην εγχώρια αγορά.
Ο τουρκικό νόμισμα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και τις 7,49 λίρες ανά δολάριο, ενώ οι πιέσεις αποδίδονται και σε εγχώρια μακροοικονομικά χαρακτηριστικά όπως η αύξηση του πληθωρισμού, της ανεργίας αλλά και της υποχώρησης του ρυθμού ανάπτυξης, ενώ πλέον διαμορφώνεται λίγο πάνω από τις 7,2 λίρες ανά δολάριο.
Το τουρκικό νόμισμα δέχεται αυξανόμενη πίεση εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού, της αυξανόμενης ανεργίας και της αργής ανάπτυξης αλλά και εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η λίρα θα συνεχίσει να εξασθενεί, με πολλούς να προβλέπουν μια πλήρη ύφεση για την Τουρκία.
Την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει αντλήσει εκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα συναλλάγματος για να προχωρήσει σε αγορές λίρας και να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα έναντι του δολαρίου, ενώ οι αρμόδιες αρχές της χώρας ανακοίνωσαν μία νέα σειρά περιοριστικών όρων για τους ξένους επενδυτές που πραγματοποιούν συναλλαγές σε λίρα, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός των τάσεων κερδοσκοπίας αλλά και ανακοπή της πτώσης του νομίσματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια, όταν η τουρκική οικονομία έμοιαζε «ανίκητη», ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε τέσσερις τουρκικές λίρες.
Οι παραπάνω εξελίξεις μοιάζουν να ενισχύουν την έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου να υπάρξει στήριξη της οικονομίας.
Σε πρόσφατη ανάλυσή τους, οι οικονομολόγοι της Capital Economics είχαν εκτιμήσει ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα αποτελέσει την ύστατη λύση για τον Ερντογάν, καθώς μία τέτοια κίνηση θα ήταν σαφώς μεγάλο πλήγμα για τον πρόεδρο της γειτονικής χώρα, ο οποίος, όμως, έχει υποσχεθεί στους πολίτες «ανάπτυξη με κάθε κόστος».