ΓΔ: 2099.35 0.78% Τζίρος: 161.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λιμενικός σε περιπολία
Credit: Menelaos Myrillas / SOOC

Λιμενικό Σώμα: Διασώσεις μεταναστών και συλλήψεις σε Κρήτη και Πειραιά

Το Λιμενικό Σώμα προχώρησε σε διασώσεις μεταναστών σε Χρυσή και Γαύδο, συλλήψεις διακινητών και μέλους πληρώματος για επίθεση στον Πειραιά, καθώς και διακομιδή ασθενούς από τη Σίφνο.

Σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, εξελίξεις σημειώθηκαν σε σειρά περιστατικών που διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα τις τελευταίες ημέρες.

Στην περιοχή της νήσου Χρυσής, Ιεράπετρας, εντοπίστηκαν 59 αλλοδαποί τις πρωινές ώρες της 9ης Νοεμβρίου 2025. Δύο άτομα, υπήκοοι Αιγύπτου ηλικίας 41 και 28 ετών, συνελήφθησαν ως διακινητές, καθώς αναγνωρίστηκαν από τους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

 Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν για παραβιάσεις που σχετίζονται με την παράνομη είσοδο στη χώρα, τη διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών, τη συναυτουργία και την έκθεση σε κίνδυνο.

Όπως δήλωσαν οι αλλοδαποί, το ταξίδι τους ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης στις βραδινές ώρες της 7ης Νοεμβρίου 2025, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά μεταξύ τριών και τεσσάρων χιλιάδων δολαρίων για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τις πρωινές ώρες της προηγούμενης ημέρας, πλοίο της FRONTEX ενημέρωσε τη Λιμενική Αρχή Χανίων για τον εντοπισμό και τη διάσωση 28 αλλοδαπών (27 άνδρες και 1 γυναίκα) σε λέμβο, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου. 

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Καραβέ της Γαύδου και στη συνέχεια στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων, με τη συνδρομή ναυαγοσωστικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος. Ακολούθως οδηγήθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.

Επιπλέον, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Περάματος προχώρησαν στη σύλληψη 27χρονου αλλοδαπού, μέλους πληρώματος δεξαμενόπλοιου με σημαία Παναμά, για επικίνδυνη σωματική βλάβη. 

Ο συλληφθείς, υπήκοος Αιγύπτου, επιτέθηκε με δύο μαχαίρια στον 40χρονο πλοίαρχο και σε δύο ακόμη μέλη του πληρώματος, ηλικίας 32 και 20 ετών. 

Οι τραυματίες, επίσης Αιγύπτιοι υπήκοοι, μεταφέρθηκαν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Τζάνειο και στη συνέχεια σε ιδιωτική κλινική για περαιτέρω νοσηλεία. Την προανάκριση έχει αναλάβει το Δ’ Λιμενικό Τμήμα Περάματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Τέλος, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκε διακομιδή 79χρονου ασθενούς από το λιμάνι της Σίφνου στο λιμάνι της Σύρου με το επιβατηγό-ταχύπλοο «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙ», καθώς έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Διπλασιάζεται το επίδομα ανεργίας των ναυτικών στα 600 ευρώ

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνει τον διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας των ναυτικών και τη διεύρυνση των δικαιούχων, μέτρο που στηρίζει τον κλάδο και αποκαθιστά χρόνια αδικία, όπως τονίζει.
Βασίλης Κικίλιας στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η ναυτιλία είναι η ψυχή της Ελλάδας και θεμέλιο της οικονομίας

Ο Β. Κικίλιας, από τη Σύνοδο του IMO, ανέδειξε τον άρρηκτο δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα, ζητώντας ενιαίο παγκόσμιο πλαίσιο, δίκαιη πράσινη μετάβαση και προστασία της διεθνούς ναυτιλίας.
Βασίλης Κικίλιας στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Λονδίνο ο Βασίλης Κικίλιας για τη διεθνή συνέλευση ναυτιλίας

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας για τη 34η Σύνοδο του IMO, όπου θα απευθύνει εθνική δήλωση και θα συναντηθεί με αξιωματούχους από Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Κίνα και ΗΠΑ, ενώ θα παραστεί και σε τελετή βράβευσης.
Ρυμουλκό στο λιμάνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύλληψη 28χρονου και τρεις επιχειρήσεις διάσωσης αλλοδαπών από το Λιμενικό

Το Λιμενικό προχώρησε σε σύλληψη 28χρονου για πλαστογραφία στην Ηγουμενίτσα και σε τρεις διαδοχικές διασώσεις 108 αλλοδαπών νότια των Καλών Λιμένων, συλλαμβάνοντας πέντε διακινητές από Σουδάν και Αίγυπτο.
Λιμενικός σε περιπολία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σειρά περιστατικών σε Γαύδο, Κρήτη και Κεφαλονιά σε εξέλιξη για το Λιμενικό

Το Λιμενικό χειρίζεται υποθέσεις διακίνησης στη Γαύδο, ταυτοποιήσεις σορών σε Κρήτη και Ίσθμια, καθώς και την ανάσυρση οχήματος με νεκρό οδηγό στην Κεφαλονιά, ενώ συντόνισε και δύο διακομιδές ασθενών.