Στη «δραματική υποτίμηση» της τουρκικής λίρας, παρά το ότι η Τουρκία συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές και εκδίδει κρατικά ομόλογα, αναφέρεται ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung που επισημαίνει οτι οι ένοπλες συγκρούσεις που έχει εμπλακεί η Τουρκία, οι προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο και η πολιτική πίεση που ασκείται στην κεντρική τράπεζα έχουν φέρει σε δυσχερή θέση το νόμισμα της χώρας.
Καθώς η λίρα χθες υποχώρησε ακόμη και πέραν των 7,95 λιρών έναντι του δολαρίου, σε νέο ιστορικό χαμηλό, η κεντρική τράπεζα προχώρησε εσπευσμένα σε μια αύξηση του επιτοκίου των swaps συναλλάγματος από το 10,25% στο 11,75%, ουσιαστικά αυξάνοντας το κόστος για όσους δανείζονται λίρες από τουρκικές τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν σε κινήσεις short. Σε μια ημέρα με έντονες διακυμάνσεις, τελικά η λίρα έκλεισε την εβδομάδα λίγο υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό, στο επίπεδο των 7,86 λιρών/δολ. Η πτώση της από την αρχή του έτους φθάνει στο 25%.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα FAZ «οι ένοπλες συγκρούσεις, στις οποίες έχει αναμιχθεί ο πρόεδρος Ερντογάν στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και πλέον η υποστήριξή προς την χώρα-προμηθευτή φυσικού αερίου και πετρελαίου Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο με την Αρμενία, προκάλεσαν διεθνή κριτική. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε διαμάχη με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλά και την ΕΕ. Επί εβδομάδες ο Ερντογάν αναζητούσε φυσικό αέριο σε αμφιλεγόμενα ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος με αποτέλεσμα η ΕΕ να τον απειλήσει με κυρώσεις, οι οποίες αποσταθεροποίησαν περαιτέρω το εθνικό νόμισμα που εξαρτάται από το εμπόριο με την ΕΕ. Το ότι δεν επιβλήθηκαν τελικά περιορισμοί, δεν ήταν κάτι που βοήθησε την τουρκική λίρα. Την Παρασκευή η ισοτιμία διαμορφώθηκε ως εξής: ένα δολάριο έναντι 7,95 λιρών, μεγαλύτερη διαφορά από ποτέ».
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της γερμανικής Commerzbank Tάτα Γκόζε «μια σύγκριση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες δείχνει ότι η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας δεν σχετίζεται τόσο με την πανδημία του κορονοϊού αλλά περισσότερο με την πιεσμένη και πολιτικά εξαρτώμενη κεντρική τράπεζα της χώρας». Ο αναλυτής εκτιμά επίσης ότι τα ελεύθερα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είχαν μειωθεί κατά 8 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων.
Όπως παρατηρεί η FAZ, «ο πρώην επικεφαλής της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας αμφιβάλλει κατά πόσο τα στοιχεία είναι αληθή. Πλέον είναι πολιτικός της αντιπολίτευσης. Ο πληθωρισμός είναι διψήφιος και το πραγματικό επιτόκιο είναι αρνητικό παρά την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε 10,25%. Η DZ Bank βλέπει μια κρίση ισοζυγίου πληρωμών με δραστικές επιπτώσεις να διαγράφεται στον ορίζοντα. Ο Γκόζε εκτιμά: Τελικά θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί κάτι σαν πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ. Ο Ερντογάν το έχει αποκλείσει».