ΓΔ: 1417.74 0.76% Τζίρος: 36.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:26:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου

Η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%.

Η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα, ιδίως όταν αντικαθιστά στη διατροφή τη μαγιονέζα, τη μαργαρίνη ή το βούτυρο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Μάρτα Γκουάς-Φερέ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της American Heart Association στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ανέλυσαν στοιχεία για 63.867 γυναίκες και 35.512 άνδρες σε βάθος 30 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από μισό κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα στεφανιαίας νόσου. Όμως η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράσεις του ΕΦΕΤ για μείωση της σπατάλης τροφίμων και βιώσιμων πολιτικών

Στο επίκεντρο της εκστρατείας του ΕΦΕΤ για το 2023 βρίσκεται το νερό σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για τον σχεδιασμό πολιτικών που ευνοούν την παραγωγή τροφίμων με λιγότερο νερό.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόσιαλος: Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith αυτό θα συμβεί λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων αλλά και του γεγονότος ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καμπανάκι» από επιστήμονες για την έξαρση κοκκύτη στην Ελλάδα

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων απαντάει σε εννέα ερωτήσεις σχετικά με τον κοκκύτη καθώς τα κρούσματα το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Τί πρέπει να προσέχουν οι γονείς.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πως τα παιδιά μπορούν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Ο κινητικός γραμματισμός στα παιδιά αφορά στην ανάπτυξη των θεμελιωδών κινητικών δεξιοτήτων τους (όπως το τρέξιμο, η ρίψη και το άλμα) μέσα από μια ποικιλία αθλημάτων, δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.