ΓΔ: 1455.67 0.20% Τζίρος: 155.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:23:34 DATA
trapezes-banks
Φώτο: Shutterstock

Eurobank Eq.: Γιατί υποχωρούν οι τραπεζικές μετοχές, νέες τιμές - στόχοι

Αναβάθμιση των τιμών - στόχων για Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, με την Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία επιλογή. Ο ρόλος των placements και οι εκτιμώμενες μερισματικές αποδόσεις.

Ως τεχνικής φύσης, λόγω και των placements χαρακτηρίζει την πρόσφατη αναιμική πορεία των τραπεζικών μετοχών η Eurobank Equities, η οποία παραμένει αισιόδοξη για την πορεία του κλάδου τόσο σε επίπεδο τίτλων όσο και οικονομικών μεγεθών. 

Με την Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία επιλογή της χρηματιστηριακής, οι αναλυτές της διατηρούν τη σύσταση «αγορά» για Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς και προχωρούν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή, αλλά και των τιμών – στόχων, οι οποίες είναι οι ακόλουθες: 

  • Για την Alpha Bank στα 2,56 ευρώ από 2,41 ευρώ πριν
  • Για την Εθνική Τράπεζα στα 10,97 ευρώ από 10,37 ευρώ πριν και 
  • Για την Πειραιώς στα 6,24 ευρώ από 5,78 ευρώ πριν. 

Όπως σημειώνουν παρά τη συνεχή υπέρβαση των εκτιμήσεων για τα κέρδη τα τελευταία τρίμηνα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποαποδώσει έναντι των περιφερειακών τραπεζών και του δείκτη SX7E κατά περίπου 20% και 5% αντίστοιχα από την αρχή του έτους. Ενώ οι αντίξοες συνθήκες για τα έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) εξακολουθούν να υφίστανται, ο αντίκτυπος ήταν λιγότερο σοβαρός από ό,τι αναμενόταν, με μείωση μόνο κατά 1% σε τριμηνιαία βάση το β΄ τρίμηνο. 

Η ανθεκτικότητα των τραπεζών υποστηρίζεται περαιτέρω από τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, την ισχυρότερη παραγωγή προμηθειών λόγω της δραστηριότητας δανεισμού και την αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση κατά 13% από την αρχή του 2024, ενώ διατηρούν μία από τις πιο αποτελεσματικές δομές κόστους στην Ευρώπη (C/I στο 33%). Ως αποτέλεσμα, παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πιο ευαίσθητες στις μειώσεις των επιτοκίων σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες, η προβλεπόμενη μείωση του προσαρμοσμένου RoTE έως το 2026 είναι μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες, φέρνοντάς το σε ευθυγράμμιση με τους μέσους όρους των περιφερειακών τραπεζών (περίπου12%, από 16% το 2023). 

 

Αυτό υποδηλώνει ότι η πρόσφατη υποαπόδοση είναι μάλλον αποτέλεσμα τεχνικών παραγόντων παρά αντανάκλαση των αδύναμων θεμελιωδών μεγεθών. Ένας βασικός παράγοντας που συνέβαλε σε αυτή την υποαπόδοση ήταν η πώληση του μεριδίου του ΤΧΣ στην Πειραιώς τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από περαιτέρω τοποθετήσεις τον Μάιο (Metlen, Jumbo) και τον Νοέμβριο (Εθνική Τράπεζα), οι οποίες δημιούργησαν υπερβάλλουσα προσφορά και πίεσαν την ελληνική αγορά. Επιπλέον, η απόφαση της MSCI να μην τοποθετήσει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση καθυστέρησε έναν κρίσιμο καταλύτη για τη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου, περιορίζοντας περαιτέρω τις καθαρές ξένες εισροές.

Οι ανησυχίες σχετικά με το επιτοκιακό περιθώριο (NIM) σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων και τα πιθανά όρια στις αποδόσεις των μετόχων λόγω του ζητήματος του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) αμβλύνονται. Αν και η συμπίεση του NIM έχει αρχίσει, είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, οδηγώντας σε ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για το τρέχον οικονομικό έτος. Η σταθεροποίηση του κόστους των καταθέσεων και η αναζωπύρωση της αύξησης των δανείων το β' τρίμηνο θέτουν τις βάσεις για ισχυρή πιστωτική επέκταση κατά το διάστημα 2023 – 2026. Σε συνδυασμό με τις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου, η ευαισθησία στο NII μειώνεται, οδηγώντας στην εκτίμηση για σταθερό ή ελαφρώς βελτιωμένο NII για το έτος, ακολουθούμενο από μείωση 6% το 2025 και 2% το 2026. 

Όσον αφορά τη διανομή μερίσματος, ακόμη και υπό ένα σενάριο επιταχυνόμενης απόσβεσης DTC (15 έτη για τις ζημίες PSI, 10 έτη για τις πιστωτικές ζημίες μετά το 2015), οι δείκτες CET1 θα συνεχίσουν να ενισχύονται, υποστηρίζοντας έναν δείκτη διανομής 50% έως το 2025. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μερισματικές αποδόσεις της τάξης του 7% το 2024, οι οποίες θα αυξάνονταν σε 10% έως το διάστημα 2025 - 2026, φέρνοντάς τες πιο κοντά ή και υψηλότερα από τις αποδόσεις της τάξης του 8% που προσφέρουν οι περιφερειακές ευρωπαϊκές τράπεζες

Παράλληλα η Eurobank Equities προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμώμενων προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή το 2024, 2025 και 2026 κατά 9%, 9% και 4% αντίστοιχα. Λαμβάνοντας υπόψη ένα DFR 3,6%/2,6%/2,1% για το 2024-2026, μια πιο αργή στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις (που θα ανέλθει στο 29% έως το 2026) και beta καταθέσεων 19% το 2024, αναμένεται ότι το NII θα αυξηθεί κατά 1% σε ετήσια βάση το 2024 (προηγουμένως προβλεπόταν στο -2%), ακολουθούμενο από πτώση -6% το 2025 και μείωση περίπου 2% το 2026. Η παραγωγή αμοιβών παραμένει ισχυρή (2023-26 CAGR 9%), με ελεγχόμενα OpEx (C/I 34-37%) και σταδιακή μείωση του CoR (σε 0,56% έως το 2026). Συνολικά, εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες για να αντιμετωπίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, στοχεύοντας σε βιώσιμο RoTE >10-13% μετά το 2025 (και 11-17% το 2024).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέες τιμές στόχοι για τράπεζες από Eurobank Equities λόγω Ουκρανίας

Τις τιμές στόχους για την Alpha Bank και την Τρ. Πειραιώς υποβαθμίζει η χρηματιστηριακή, αμετάβλητη η τιμή για την Εθνική. Δεν αλλάζει, πάντως, σε σημαντικό βαθμό η επενδυτική θέση για τις τραπεζικές μετοχές.