Πιστή στις δεσμεύσεις του περασμένου Απριλίου η διοίκηση της Metlen, υπέβαλε στο τέλος του 2024 αίτηση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου για να ενταχθεί στις εταιρείες του δείκτη FTSE 100. Στην «αφρόκρεμα» δηλαδή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αφού η κεφαλαιοποίηση του συγκεκριμένου δείκτη ανέρχεται στα 2,7 τρισ. ευρώ και περιλαμβάνει εταιρείες όπως η AstraZeneca, η Shell, η HSBC και η Unilever.
Η διαδικασία θα διαρκέσει ένα εξάμηνο, με τους συμβούλους της ελληνικής εταιρείας Citi και Morgan Stanley να εκτιμούν πως θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025. Θα είναι η έκτη ελληνική εταιρεία που θα διαπραγματεύεται παράλληλα σε δύο χρηματιστήρια (dual listing). Έχουν προηγηθεί η Coca Cola HBC που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στον δείκτη FTSE 100, η Τιτάν, η Viohalco και η Cenergy στο Euronext στις Βρυξέλλες και η AustriaCard στο Χρηματιστήριο της Βιέννης.
Η εικόνα της συναλλακτικής δραστηριότητας των εν λόγω μετοχών στις ξένες αγορές είναι απογοητευτική και ο κύριος όγκος συναλλαγών γίνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Εξαίρεση αποτελεί η Coca Cola HBC, καθώς είναι η μόνη ενταγμένη σε δείκτη και έτσι έχει αναγνωρισιμότητα και προσελκύει επενδυτές. Όπως προκύπτει από τον πίνακα, τον Νοέμβριο η Coca Cola είχε όγκο συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου 11,3 εκατ. μετοχές ενώ στην Αθήνα μόνο 472.747 μετοχές.
Αντιθέτως, οι άλλες εταιρείες έχουν ελάχιστες συναλλαγές στο εξωτερικό σε σχέση με την εμπορευσιμότητα που καταγράφουν στην Αθήνα. Για παράδειγμα η Cenergy στην Αθήνα το Νοέμβριο είχε όγκο συναλλαγών 4,56 εκατ. μετοχές και στις Βρυξέλλες μόνο 71.775 μετοχές. Θυμίζουμε πως και η Τράπεζα Κύπρου ήταν στο Λονδίνο, αλλά λόγω χαμηλών συναλλαγών αποχώρησε και επανήλθε στο ΧΑ, παράλληλα με το χρηματιστήριο της Λευκωσίας.
Η Coca Cola με κεφαλαιοποίηση 12,8 δισ. ευρώ έχει την 44η θέση μεταξύ των 100 εταιρειών που απαρτίζουν τον FTSE 100. Η Μetlen, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 4,9 δισ. ευρώ, αν έμπαινε σήμερα στον FTSE 100 θα ήταν στην 92η θέση και θα είχε από κάτω της οκτώ εταιρείες: έξι σε απόσταση βολής και μόνο δύο κάτω από αυτή με μεγάλη διαφορά.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι μέχρι το δεύτερο τρίμηνο που θα επιτευχθεί η είσοδος της ελληνικής εταιρείας στο Λονδίνο, η Metlen θα έχει ενισχύσει την κεφαλαιοποίησή της μέσω εξαγοράς asset. Από την άλλη μεριά, η Citi δίνει τιμή στόχο τα 46 ευρώ (κεφαλαιοποίηση 6,5 δισ. ευρώ) στηριζόμενη στην ανάπτυξη των σημερινών δραστηριοτήτων της Metlen.
Στόχος της Metlen με την είσοδό της στον FTSE 100 εκτός από το κύρος και το γόητρο είναι και η προσφορά μεγαλύτερης ρευστότητας για τον τίτλο που θα επιτρέψει στον ελληνικό όμιλο να συνεχίσει να διευρύνει την παγκόσμια παρουσία του.
Ο πρόεδρος της Metlen Energy & Metals Eυάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που ολοκληρώσαμε τη στρατηγική ανασκόπηση και για το γεγονός ότι η διαδικασία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει επίσημα ξεκινήσει. Η METLEN έχει παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις διεθνείς αγορές πολλά χρόνια. Πιστεύουμε ότι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα είναι προς όφελος τόσο της METLEN, όσο και των μετόχων της».
H Metlen μετρά 10 χρόνια παρουσίας στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει αναλάβει 82 έργα αξίας 2,5 δισ. λιρών. Ξεχωρίζει το υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει τη Σκωτία με την Αγγλία, το οποίο αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας για τη χώρα, το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών ισχύος 1,25GW, καθώς και έργα αποθήκευσης ενέργειας 1,1 GWh, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της βρετανικής αγοράς.