Ισχυρό ήταν το α’ τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank Equities, η οποία επιβεβαιώνει τόσο τις τιμές – στόχους όσο και τη σύσταση «αγορά» για Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, η οποία παραμένει και η κορυφαία επιλογή της.
Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή δίνει:
- Για την Alpha Bank τιμή – στόχο στα 2,41 ευρώ.
- Για την Εθνική Τράπεζα τιμή – στόχο στα 10,37 ευρώ και
- Για την Τράπεζα Πειραιώς τιμή – στόχο στα 5,40 ευρώ.
Όπως τονίζεται στην έκθεση τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση στα 1,26 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 45% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τόσο τις εκτιμήσεις της όσο και τη μέση εκτίμηση του συνόλου των αναλυτών κατά >10%, ως αποτέλεσμα των ανθεκτικών εσόδων από τόκους (NII) και του χαμηλότερου από το αναμενόμενο υποκείμενο κόστος κινδύνου (CoR).
Το NII σε επίπεδο κλάδου αυξήθηκε κατά 15,5% σε ετήσια βάση (με επιτοκιακό επιθώριο - NIM +42 μ.β.), υποχωρώντας μόλις 2,6% σε τριμηνιαία βάση (NIM μειωμένο κατά 8 μ.β.) μετά από το ρεκόρ του δ’ τριμήνου του 2023, με τη Eurobank να δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα διατηρώντας τα επίπεδα NII και NIM. Η απόδοση του NII για τον κλάδο οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η εποχικότητα, το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης, οι εμπροσθοβαρείς εκδόσεις για ανώτερους τίτλους και η εποχιακά ασθενής πιστωτική επέκταση (0,1 δισ.), που υπεραντιστάθμισαν τα ανθεκτικά περιθώρια κέρδους πελατών και τα χαμηλά beta καταθέσεων.
Η εικόνα των κερδών
Σε επίπεδο κερδών προ προβλέψεων, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν σχεδόν αμετάβλητα (και αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση), σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, με την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank να ξεχωρίζουν ως πιο ανθεκτικές. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν επίσης από το χαμηλότερο από το αναμενόμενο OpEx (πτώση 7% σε τριμηνιαία βάση) που αντιστάθμισε τη μικρή τριμηνιαία μείωση του βασικού εισοδήματος.
Όσον αφορά τις αποδόσεις, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα κατέγραψαν το υψηλότερο ετήσιο RoTE με 20% και ακολουθούν η Τρ. Πειραιώς με 16,4% και η Alpha Bank με 12,9%. Τα εποπτικά κεφάλαια αυξήθηκαν επίσης σε υψηλότερα επίπεδα, με τον μέσο δείκτη FL CET1 να φτάνει στο 16,1%, σημειώνοντας βελτίωση κατά 40 μονάδες βάσης μετά τον υπολογισμό των μερισμάτων, ενισχύοντας τη δημιουργία οργανικού κεφαλαίου.
Η πορεία των αποτιμήσεων
Μετά από μια περίοδο υποαπόδοσης τον Μάρτιο (>15%), η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του discount σε όρους P/TBV έναντι των περιφερειακών ευρωπαϊκών τραπεζών σε >20% λόγω ανησυχιών σχετικά με την ευαισθησία τους στον κύκλο μείωσης επιτοκίων και την αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος των μερισμάτων (εκκρεμότητα για την έγκριση από SSM), οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν προσεγγίσει πρόσφατα την ανοδική κίνηση του ευρωπαϊκού κλάδου, επισημαίνει η Eurobank Equities. Αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount >20%.
Κατά τη χρηματιστηριακή, υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, με τις τρεις τράπεζες που καλύπτει να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με 6,2x σε όρους PE και 0,77x σε όρους P/TBV, καθώς οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ενσωματώνουν το CoE στα μέσα επίπεδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το ανθεκτικότητα εισοδήματος, τη σημαντική προαιρετική δυνατότητα κεφαλαίου (με πλεονάζον κεφάλαιο >4 δισ. ευρώ) και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού.
Έχοντας αυτά υπόψη, η Eurobank Equities πιστεύει ότι ο συνδυασμός ακόμα συντηρητικών εκτιμήσεων (RoTE 2025 12%), ελκυστικών αποτιμήσεων και επερχόμενων καταλυτών (αποκατάσταση μερισμάτων, περαιτέρω αναβαθμίσεις κερδών) συνιστούν μια ενδιαφέρουσα υπόθεση.