Τις πρώτες του επενδυτικές κινήσεις ολοκλήρωσε δύο μόλις μήνες μετά τη σύστασή του το Diorama II, τo επενδυτικό fund που «σήκωσε» 213 εκατ. ευρώ από περίπου 30 επενδυτές, εκ των οποίων οι μισοί συμμετείχαν και στο Diorama I. To Diorama I ολοκλήρωσε τον κύκλο του με εντυπωσιακές αποδόσεις: Συστάθηκε το 2015 με 135 εκατ. ευρώ και σήμερα οι επενδυτές που έβαλαν τα κεφάλαια πήραν 2,5 φορές πίσω τα λεφτά τους.
Η Deca Investments, η οποία διαχειρίζεται τα δύο funds είχε κάνει την προπαρασκευή για το Diorama II και, όπως προαναφέρθηκε, ήδη προχώρησε στις πρώτες αποκτήσεις μετοχικών μεριδίων. Η πρώτη αφορά στην εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού -άνω του 67%- της εταιρείας Leader.
Η εταιρεία είναι o δεύτερος μεγαλύτερος διανομέας τυριού, έχει συνεργασία με πολυεθνικές και προμηθεύει όλα τα κανάλια διανομής. Παράγει επίσης και το δικό της τυρί. Έχει ετήσιο τζίρο 60 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 4 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη επένδυση έγινε στην εταιρεία κυβερνασφάλειας (cyber security) odyssey από την Κύπρο, η οποία όμως έχει εργασίες σε Ελλάδα, Σαουδική Αραβία και Αγγλία. Στην Odyssey, η οποία διαθέτει δικό της λογισμικό, έχει αποκτηθεί ισχυρή μειοψηφική συμμετοχή.
Η τρίτη επένδυση αφορά στην εταιρεία Damavand που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την ντομάτα. Η εταιρεία «μεταφέρθηκε» από το Diorama Ι με τη σύμφωνη γνώμη των επενδυτών, καθώς το προϊόν εμφανίζει μεγάλη ζήτηση και με τις κατάλληλες επενδύσεις που έχουν γίνει η παραγωγή θα φτάσει τους 150.000 τόνους ετησίως. Για αυτό το λόγο, από τη Deca θεώρησαν πως θα μπορούσαν να παραμείνουν για άλλα δύο χρόνια ώστε να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις και παράλληλα εξαγόρασαν πλήρως την εταιρεία που στοχεύει σε κέρδη EBITDA κοντά στα 11 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το Diorama II θα έχει αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με το Diorama I, καθώς δεν θα αποκτά μικρές μειοψηφίες αλλά μεγάλες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και πλειοψηφικά ποσοστά. Επίσης, δεν θα επενδύει μόνο σε μικρές επιχειρήσεις αλλά και σε μεγαλύτερες με πιο ώριμα οικονομικά μεγέθη.
Οι επόμενες κινήσεις
Σύμφωνα με πηγές της Deca, είναι στα σκαριά άλλες δύο τοποθετήσεις: Η πρώτη σε ένα κλάδο με πολλές μικρές επιχειρήσεις όπου η Deca θα αποκτήσει σειρά εταιρειών ώστε να δημιουργήσει μια ικανοποιητική οντότητα στον χώρο που δεν κατανομάζεται και η δεύτερη θα είναι εταιρεία παροχής B2B υπηρεσιών σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Από τις επενδύσεις του Diorama Ι η Deca έχει κάνει exit από τις εταιρείες Viva Wallet, Atlas Tapes, Axel Accesssories, Lariplast, InternetQ και Pharos. Η τελευταία, με δραστηριότητα στα γενόσημα φάρμακα, εξαγοράστηκε από το γερμανικό fund Armira. H Deca είναι επίσης πολύ κοντά στην αποχώρησή της και από την Adam Pack (χάρτινη συσκευασία).
Τι γίνεται με τις διαδικασίες πώλησης σε Μινέρβα και ΕΖΑ
Έτσι, από το Diorama I θα παραμείνουν προς το παρόν η Mινέρβα και η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ). Η Minerva ήταν η μεγαλύτερη επένδυση σε αξία του Diorama I με 45 εκατ. ευρώ. Μαζί με την Deca, που έχει την πλειοψηφία, στη Mινέρβα συμμετέχουν τα funds EOS και Elikonos. Η εταιρεία είναι προς πώληση αλλά με τη σύμφωνη γνώμη και των τριών επενδυτών δεν υπάρχει βιασύνη και αναμένουν το κατάλληλο timing. Η Mινέρβα έχει branded προϊόντα όπως το φερώνυμο ελαιόλαδο, το Pummaro, το Fast και το ξύδι Top, με ετήσιο τζίρο 70 εκατ. ευρώ και προσδοκώμενα κέρδη ΕBITDA 11 εκατ. ευρώ.
Στην ΕΖΑ που είναι προς πώληση συμμετέχει η Deca, o επιχειρηματίας Δ. Δασκαλόπουλος οποίος ήταν anchor investor στο Diorama I και ο Θανάσης Συριανός. Η εταιρεία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης και καταγράφει ετήσιο τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ.
Οι εταιρείες στις οποίες είχε επενδύσει το Diorama Ι το διάστημα 2020-2024 ολοκλήρωσαν επενδύσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ. Η Deca με CEO τον Νίκο Κούλη, εκτός από τα κεφάλαια που προσφέρει στις εταιρείες για νέα πάγια και κεφάλαιο κίνησης, έχει ως στόχο σε κάθε επένδυση να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των σχέσεων με προμηθευτές, στην ανάπτυξη νέων εργασιών σε καινούργιες γεωγραφικές αγορές, στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και στην παροχή συμβουλών για εξαγορές εταιρειών.