ΓΔ: 1397.07 0.46% Τζίρος: 86.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:39 DATA
xrimastirio, agores, xa, metoxes
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

«Πάγωσαν» οι κινήσεις ξένων στο ΧΑ ενόψει των τεστ με Alpha και Εθνική

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Alpha και Εθνική περιμένει η αγορά, με τους επενδυτές να μειώνουν τις κινήσεις ανάληψης ρίσκου. Παραμένει στον ορίζοντα ο στόχος των 1.300 μονάδων.

Εύλογη και θεμιτή ήταν η μικρή διόρθωση της αγοράς το πενθήμερο που παρήλθε, καθώς προερχόταν από τέσσερις σερί ανοδικές εβδομάδες με κάποια blue chips να έχουν συγκεντρώσει βραχυχρόνια κέρδη από 10% έως 15%, ενώ το timing των διαδικασιών αποχώρησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τις Alpha Bank και Εθνική, επηρέασε εύλογα τόσο τη ρευστότητα, όσο και τη στάση των επενδυτών, που μείωσαν τις κινήσεις ανάληψης ρίσκου.

Μολονότι από την αγορά δεν λείπουν οι ενδιαφέρουσες εξελίξεις είτε από την πλευρά των επιχειρηματιών διεργασιών και των deals, ή και από την πλευρά των αποτελεσμάτων 9μήνου, οι επενδυτές περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, ώστε να ζυγιστεί το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές και, συνολικότερα, για τα ελληνικά assets.

Το περασμένο πενθήμερο κύλησε με αρκετές επιχειρηματικές ειδήσεις, ενώ τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Alpha Bank και Εθνική ήταν πολύ καλά, όπως πολύ καλά ήταν τα εννεάμηνα ομίλων όπως Τιτάν (ρεκόρ όλων των εποχών) και ΔΕΗ. Υπήρξαν όμως και αποτελέσματα που δεν έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από την αγορά, όπως του ΟΤΕ, που υποχώρησε την εβδομάδα σε ποσοστό 9,19%. Αυξημένες ήταν οι πιέσεις και στη Motor Oil που έχασε 7,26% της αξίας της το πενθήμερο, επηρεασμένη και από τη «χαμηλή πτήση» των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Τη Δευτέρα θα γίνει γνωστό σε ποια τιμή «κλειδώνει» η πώληση του 9% της Alpha Bank, με χθεσινές πληροφορίες να λένε ότι πλην της UniCredit, δεν κατατέθηκε άλλη πρόταση, οπότε ο ιταλικός κολοσσός «παίζει» μόνος του. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν τον ιταλικό όμιλο να βελτιώνει μερικώς την αρχική προσφορά των 1,33 ευρώ, αλλά όχι σε βαθμό που θα άλλαζε σημαντικά τη μεγάλη εικόνα -υπάρχουν κάποια σενάρια ότι ίσως προσεγγίσει την περιοχή των 1,48 – 1,50 ευρώ η βελτιωμένη πρόταση.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε χθες στα 1,3950 ευρώ, με πτώση 2,58%, ενώ το πενθήμερο υποχώρησε κατά 3,46%. Αμέσως μετά, τη σκυτάλη παίρνει το μεγάλο placement για το 20% των μετοχών της Εθνικής, που σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα αποτιμάται στο 1 δισ. και αποτελεί ένα στοίχημα για το ζύγισμα του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και για της ρευστότητα της αγοράς.

Η έκβαση αυτής της συναλλαγής είναι κομβική όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα άλλα για το σύνολο της αγοράς καθώς θα αποτελέσει μια έμπρακτη απόδειξη για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ελληνικές μετοχές.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «το εγχείρημα έχει οδηγήσει σε κάποιο βαθμό σε στασιμότητα το Χ.Α., καθώς δεν είναι λίγα τα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία τηρούν στάση αναμονής και έχουν αναστείλει την ενεργή δραστηριότητα τους διακρατώντας ρευστότητα για την συμμετοχή τους στο βιβλίο προσφορών. Επομένως, μάλλον οι επιφυλάξεις για μεγαλύτερη δράση θα αρθούν με την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών όπως είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με τις περιπτώσεις των ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, της Alpha Bank και της ΔΕΗ».

Ύστερα από τέσσερις διαδοχικά ανοδικές εβδομάδες, αυτό το πενθήμερο ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 1,37%, ο FTSE 25 είχε πτώση 2,04%, ο Mid Cap έχασε μόλις 0,10% έχοντας καλύτερη εικόνα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 2,60%. Έτσι, σε επίπεδο έτους, πλέον η απόδοση του Γενικού Δείκτη είναι στο +29,39%, του FTSE 25 στο +29,71%, του Mid Cap στο +41,58% και του τραπεζικού στο +48,33%.

Χθες Παρασκευή ο Γ.Δ. κινήθηκε όλη την ημέρα σε αρνητική τροχιά, κλείνοντας στις 1.203,08 μονάδες με πτώση 1,23%, έχοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.199,18 μονάδες (-1,55%). Είναι θετικό ότι τουλάχιστον προς το παρόν κρατήθηκε η περιοχή των 1.200 μονάδων. Η εύλογη κόπωση και η στάση αναμονής της αγοράς είχε αντανάκλαση στις συναλλαγές που μειώθηκαν στα 71,3 εκατ. ευρώ (μέσος τζίρος) το πενθήμερο, επίδοση που είναι μακριά από τα 103,5 εκατ. ευρώ που είναι οι μέσες συναλλαγές του 2023.

Beta ΑΧΕ: Δεν έχει αναιρεθεί ο στόχος των 1.300 μονάδων

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα της αγοράς, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης επισημαίνει πως «διαγραμματικά η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι εντός ορίων και δεν έχει αναιρέσει το στόχο των 1.300 μονάδων. Το όριο ανοχής βρίσκεται στην περιοχή των 1.184 μονάδων μια ζώνη τεχνικά αρκετά ευαίσθητη καθώς εκτός από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών 16 μονάδες χαμηλότερα κινείται οριζόντια ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.

Οι τζίροι ωστόσο δεν βγάζουν ένταση και επί του παρόντος η αναχαίτιση των πωλήσεων είναι διαχειρίσιμη από τους αγοραστές. Το εύρος και η αναλογία της διόρθωσης από τις 1.240 μονάδες έχει σαν δεύτερο επίπεδο στήριξης τις 1190 μονάδες από το οποίο θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να επανακάμψει βραχυπρόθεσμα. Συμπερασματικά την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την εξομάλυνση της κλίσης της διόρθωσης και την αγορά να συσσωρεύει χτίζοντας ένα νέο επίπεδο ισορροπίας αντίστοιχο με αυτό που προηγήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου πέριξ των 1.150 μονάδων».

Οι διεθνείς αγορές

Στην επιστροφή των πωλητών στο Χ.Α. συνέβαλε και η αλλαγή του κλίματος διεθνώς, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με σημαντική πτώση, όμως αφήνει υποσχέσεις για διαφορετική προσέγγιση τη Δευτέρα το (απρόσμενο) ράλι που έκαναν χθες και οι τρεις δείκτες της Wall Street, που υπερκάλυψαν τις απώλειες της Πέμπτης, βγάζοντας το πενθήμερο με κέρδη.

Οι ευρωπαϊκές αγορές πιέστηκαν ύστερα από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι ενδέχεται να υπάρξουν στην πορεία και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα τωρινά μέτρα αρκούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1% στις 443 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,28% στις 7.360 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,77% στις 15.234 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,96% στις 7.045 μονάδες. Στον αντίποδα, ισχυρό ράλι έκαναν οι δείκτες της Wall Street, κλείνοντας μάλιστα πλησίον των υψηλών έτους, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν εκ νέου και κέρδισαν έδαφος οι τεχνολογικές μετοχές.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,25% ή 391 μονάδες κλείνοντας στις 34.283 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε εμφατικό ράλι +1,56% στις 4.415 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,05% ή 276 μονάδες στις 13.798 μονάδες καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Μάιο. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,65%, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,3%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε την καλύτερη επίδοση με κέρδη 2,4%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αποκτά βάθος το χρηματιστήριο και αναβαθμίζονται οι προοπτικές του

Στο κατώφλι των 1.300 μονάδων βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας για ακόμη μια εβδομάδα θετικά. Παρά τις εύλογες ρευστοποιήσεις, η αγορά κρατάει όλα τα τεχνικά της κεκτημένα, εν μέσω άριστου κλίματος διεθνώς.
ΑΓΟΡΕΣ

Αποδόσεις που... ζαλίζουν στο ΧΑ τον Νοέμβριο: Ποιοι ήταν οι πρωταθλητές

Τον Νοέμβριο υπήρξαν πέντε μετοχές με άνοδο άνω του 30%, δώδεκα μετοχές κέρδισαν άνω του 20%, 49 πέτυχαν διψήφιες αποδόσεις και συνολικά 109 τίτλοι κινήθηκαν έστω και οριακά θετικά. Στα ύψη ο μέσος ημερήσιος τζίρος.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα εποχή το ελληνικό χρηματιστήριο με ναυαρχίδα τον τραπεζικό κλάδο

Τι σημαίνει η απρόσμενη επιτυχία στις δύο μεγάλες κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ σε Alpha και Εθνική. Πώς επανέρχεται η ελληνική αγορά στα ραντάρ των διεθνών κεφαλαίων. Κέρδη 11% για τον κλάδο το πενθήμερο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα στοιχήματα στο ΧΑ από ισχυρούς ξένους, αιχμή το placement της Εθνικής

Νέα δεδομένα δημιουργεί στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η άνευ προηγουμένου «εισβολή» ξένων κεφαλαίων με το placement της Εθνικής, την ώρα που η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ απελευθερώνει τις αγορές.