ΓΔ: 1391.8 -0.86% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:14:10 DATA
startup_funding
Πηγή: Shutterstock

«Μάζεψαν» 874 εκατ. οι ελληνικές startup, ποια πήρε τα περισσότερα

Παρά το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνει η αύξηση των επιτοκίων, διατηρείται το ενδιαφέρον για το ελληνικό οικοσύστημα. Η Runway άντλησε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και έχει αποτίμηση 1,5 δισ. δολ.

Μπορεί το 2023 να μην είναι η χρονιά των startup, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων έχουν προκαλέσει τριγμούς στη χρηματοδότηση της καινοτομίας, ωστόσο το ελληνικό οικοσύστημα ωριμάζει, δείχνει σημάδια αντοχής και καταφέρνει να διατηρεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μετά την έκρηξη που υπήρξε την περίοδο της πανδημίας, όπου πολλές startup γεννήθηκαν εν μέσω μηδενικών επιτοκίων, η κάνουλα της χρηματοδότησης κλείνει, με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτικές κινήσεις. Το ελληνικό οικοσύστημα το διαπιστώνει αυτό με επώδυνο τρόπο, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Marathon Venture Capital, από το ιστορικό υψηλό του 2021 των 4,48 δισ. δολαρίων και τις σημαντικές επενδύσεις του 2022 -μεταξύ αυτών η εξαγορά της Viva Wallet έναντι 1,5 δισ. από τη JP Morgan-, οι ελληνικές startup έχουν συγκεντρώσει φέτος 874 εκατ. δολάρια.

Τα 874 εκατ. δολάρια έχουν τοποθετηθεί σε 71 γύρους χρηματοδότησης από 83 διαφορετικούς επενδυτές, ενώ έχουν υπάρξει 12 εξαγορές εταιρειών. Οι ελληνικές startup που βρίσκονται εντός συνόρων είναι οι περισσότερες που πέρασαν σε «ξένα χέρια» καθώς οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες σε αυτούς που κοιτούν στην Ελλάδα για να αποκτήσουν καινοτόμες λύσεις.

Αρκετές από τις startup, όπως οι Code BGP, DeepSea, Seervision, Kineo, Arrikto και Augmenta, όχι μόνο έχουν ρίζες στην Ελλάδα, αλλά και υποστηρίχθηκαν προηγουμένως από διακεκριμένα ελληνικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, όπως τα Marathon Venture Capital, Metavallon και Odyssey Venture Partners.

Εκτός συνόρων οι μεγαλύτερες κινήσεις, στην Ελλάδα οι ευκαιρίες

Μέχρι σήμερα οι ελληνικές startup του εξωτερικού έχουν αντλήσει 669 εκατ. δολάρια. Η Runway που έχει συνιδρυτή τον Αναστάσιο Γερμανίδη έχει ξεχωρίσει τη φετινή χρονιά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κολοσσών όπως η Google, η Nvidia, και η Salesforce, συγκεντρώνοντας 141 εκατ. δολάρια, με την αποτίμησή της να πλησιάζει τα 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. Την  πρώτη τριάδα των κινήσεων συμπληρώνουν η Nothing που έχει συγκεντρώσει 96 εκατ. δολάρια και η Wunderkind με 76 εκατ. δολάρια.

Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει και τρεις εξαγορές. Της SourceKnowledge που πέρασε στην mrge, της Cyclica που εξαγοράστηκε από την Recursion και της Miroculus από την INTERGRA, χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιηθεί για καμία από τις τρεις κινήσεις τα τιμήματα εξαγοράς.

Στις startup που δραστηριοποιούνται στη χώρα, έχει κινηθεί περίπου το 25% των κεφαλαίων, καθώς 205 εκατ. δολάρια έχουν κατευθυνθεί εντός συνόρων, με τις εξαγορές ωστόσο να είναι οι τριπλάσιες από εκείνες στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, η Casualy του Γιάννη Κιαχόπουλου που δραστηριοποιείται στις βιοεπιστήμες έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον φέτος, αντλώντας 60 εκατ. δολάρια από την ICONIQ Growth επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται την περιουσία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και του Τζέρι Γιανγκ, συνιδρυτή της Yahoo.

Η Hack the Box που δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και συγκέντρωσε φέτος 55 εκατ. δολάρια από το Carlyle Group και η Axelera AI που «σήκωσε» 23 εκατ. από το CDP Venture Capital συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Η Safesize του Άγγελου Σταυράκη ακολουθεί, έχοντας συγκεντρώσει φέτος 15 εκατ. δολάρια, ενώ αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση για το μέλλον, καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται να κάνει disrupt στον χώρο των αθλητικών παπουτσιών και επεκτείνεται στο εξωτερικό.

Φέτος έχουν ήδη υπάρξει εννέα exits ελληνικών startup που πέρασαν σε χέρια κολοσσών του χώρου, όπως η εξαγορά της CODE BGP από τη Cisco τον Αύγουστο, ενώ έχει ξεχωρίσει η αγορά της Augmenta από τη CNH Industrial της οικογένειας Ανιέλι αντί 110 εκατ. δολαρίων. Τον Ιούλιο η Deepsea πέρασε υπό τον πλήρη έλεγχο της ιαπωνικής Nabtesco και τον Ιούνιο η Seervision εξαγοράστηκε από την Q-SYS.

Τη λίστα των εξαγορών συμπληρώνει η Arrikto που πέρασε στη Hewlett Packard Enterprise, η Agile Actors που εξαγοράστηκε από την Austian Post, με την MarineTraffic και την OilX να περνάνε στις Kpler και Energy Aspects αντίστοιχα. Στη λίστα των εξαγορών βρίσκεται υπάρχει και εκείνη της ελληνικής Instacar που ένωσε δυνάμεις με τη Kineo με στόχο να επεκτείνει τις λύσεις κινητικότητας που προσφέρει στο πλαίσιο ανάπτυξης της εταιρείας.

Αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον για τις ελληνικές startup

Οι εξαγορές στο ελληνικό startup οικοσύστημα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με τεχνολογικούς κολοσσούς να στρέφουν τα ραντάρ τους στη χώρα μας, επενδύοντας σε ενδιαφέρουσες ελληνικές startup, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική καινοτομία αναπτύσσεται δυναμικά.

Από το 2010 όταν και η Google εξαγόρασε την Blindtype, το ελληνικό οικοσύστημα startup κεντρίζει όλο και περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, καθώς μια δεκαετία μετά την είσοδο της Google, υπήρξε η αγορά της Softomotive από τη Microsoft το 2020 αντί 150 εκατ. δολαρίων, ενώ την περασμένη χρονιά η Meta εξαγόρασε τη Accussonus για περίπου 70 εκατ. δολάρια και μέσα στο 2023 οι κινήσεις συνεχίζονται δυναμικά, με τελευταία την εξαγορά της Code BGP από τη Cisco τον Αύγουστο.

Πλέον η αξία του ελληνικού startup οικοσυστήματος αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Εκμεταλλευόμενο και το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί από τη στρατηγική της ΕΕ με προγράμματα όπως το Horizon Europe 2021-2027, προσφέρεται μια «χρυσή ευκαιρία» για το ελληνικό οικοσύστημα και την οικονομία καθώς παρατηρείται αύξηση της κινητικότητας των ερευνητών προς την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ενώ δημιουργούνται και συνέργειες με εργαλεία της αγοράς.

Με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται σε Τεχνητή Νοημοσύνη, fintech και climatech, τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία startup, στην αγορά επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία ότι οι γύροι χρηματοδοτήσεων θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, μια τάση που πρόκειται να συνεχιστεί και το 2024, παρά το δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η άνοδος των επιτοκίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρέσκο χρήμα στις startups φέρνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος τονίζει ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξει συμμετοχή σε ακόμα πέντε funds, ώστε μέχρι το τέλους του χρόνου να έχει πιάσει τον στόχο των 35 funds.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί η χρηματοδότηση των startup, αντέχει το ελληνικό οικοσύστημα

Οι ελληνικές startup διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον και συνεχίζουν να προσελκύουν κεφάλαια παρά τις δυσκολίες. Σταθερή η πορεία των startup εντός των τειχών, ενώ περισσότερες εξαγορές πραγματοποιήθηκαν εκτός συνόρων.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς φέρνει νέο χρήμα στις startups η Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Μέχρι σήμερα η ΕΑΤΕ έχει συμμετοχές σε 27 funds που έχουν δημιουργήσει χρηματοδοτική δεξαμενή που ξεπερνάει το 1,6 δις. ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει τη συμμετοχή και σε ακόμα δύο funds.
startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επτά «χρυσοί» κλάδοι των startups που έχουν μαζέψει 4 δισ. ευρώ

Εκπαίδευση, Βιοεπιστήμες, Ανθρώπινο Δυναμικό, Ανάλυση Δεδομένων, Υπηρεσίες Ποιοτικής Διαβίωσης, Αγροδιατροφή και Αμυντικά Συστήματα είναι οι κλάδοι νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν πρωτοστατήσει σε άντληση χρηματοδότησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουραγός στην καινοτομία η Ελλάδα: Στην 45η θέση της διεθνούς κατάταξης

Η χώρα παίρνει καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο ταλέντο και τις υποδομές, αλλά αποτελούν βαρίδια οι αναποτελεσματικοί θεσμοί και το δυσμενές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες ελληνικές startups «μάζεψαν» πάνω από 1 δισ. δολ. στο εννεάμηνο

Το ελληνικό οικοσύστημα άντεξε στη δύσκολη διετία των υψηλών επιτοκίων και... βλέπει φως από το 2025 με τη μείωση. Νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσε 35 εκατ. δολ., ενώ καταγράφονται επτά εξαγορές.