Νέες προτάσεις και συμφωνίες για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας ετοιμάζεται να φέρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς οι ελληνικές εταιρείες συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Άνθρωποι της αγοράς υπογραμμίζουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό για το ελληνικό οικοσύστημα που ωριμάζει και θέλει να προσελκύσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΑΤΕ εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα συμμετέχει σε 35 funds που θα χρηματοδοτήσουν την ελληνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξει συμμετοχή σε ακόμα πέντε funds, ώστε «μέχρι το τέλους του χρόνου να έχουμε πιάσει τον στόχο των 35 funds». Σημείωσε ότι πλέον θα καλύπτεται όλο το φάσμα της χρηματοδότησης. «Σαν Ελλάδα έχουμε πλέον όλη την γκάμα των funds. Από την ιδέα μέχρι το scale up και το επίπεδο growth» καλύπτουν τα fund που συμμετέχει η ΕΑΤΕ, όπως επισήμανε ο κ. Λαμπρόπουλος, που υπογράμμισε ότι «εκεί που δεν είχαμε κανένα fund σε επίπεδο growth υπάρχουν δύο που έχουν καταφέρει τον τελευταίο χρόνο να σηκώσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ».
Όλα τα funds όπου συμμετέχει η ΕΑΤΕ στοχεύουν και στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Στόχος είναι να συμμετέχουν και εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές, στηρίζοντας με φρέσκα κεφάλαια, ελληνικές καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις. Επίσης, στόχος της ΕΑΤΕ είναι να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή για startups, scale ups, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και καινοτόμες εδραιωμένες εταιρείες. Την ίδια στιγμή, μεγάλα funds ετοιμάζονται για να προχωρήσουν σε διψήφιο αριθμό επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, με τη στόχευση να είναι στη συνέχεια, μετά την επενδυτική περίοδο, να αξιολογηθούν ποιες επιχειρήσεις μπορούν να περάσουν στην επόμενη πίστα.
Μέχρι σήμερα η ΕΑΤΕ έχει συμμετοχές σε 30 funds που έχουν δημιουργήσει χρηματοδοτική δεξαμενή που ξεπερνάει τα 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να πέσουν τα επόμενα χρόνια στην ελληνική καινοτομία. Οι δεσμεύσεις της ΕΑΤΕ πλησιάζουν τα 770 εκατ. ευρώ, καθώς όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. Λαμπρόπουλος, θέλει να στηρίξει την εθνική προσπάθεια και «να βάλει το ελληνικό οικοσύστημα στο ραντάρ του επενδυτικού ενδιαφέροντος».
Στις μεγάλες επιτυχίες της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται η συμφωνία συνεπενδύσεων ύψους 400 εκατ. δολαρίων της ΕΑΤΕ με το κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, Mubadala και η δέσμευση του κρατικού ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών του Αμπού Ντάμπι, ADQ, για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Το Mubadala έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις επενδυτικές κινήσεις στη χώρα μας και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει τουλάχιστον ακόμα δυο deals το προσεχές διάστημα. Τον περασμένο μήνα υπέγραψε MoU με την ΕΑΤΕ για την παράταση κατά δύο χρόνια της συμφωνίας συνεπενδύσεων συνολικών κεφαλαίων έως 400 εκατ. δολ. (200 εκατ. δολ. έκαστος).
Ανοικτές οι στρόφιγγες χρηματοδότησης προς την Ελλάδα
Παρά το γεγονός ότι την τελευταία διετία με την έκρηξη των επιτοκίων η χρηματοδότηση προς το ελληνικό οικοσύστημα, εντός και εκτός συνόρων υποχώρησε σημαντικά, οι startup κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, καταφέρνοντας στο εννεάμηνο του 2024 να σπάσει το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων, ωστόσο σταθερά έναντι της περσινής χρονιάς που ήταν στα 1,12 δισ. δολάρια, ενώ έχουν υπάρξει 10 εξαγορές εταιρειών.
Φέτος έχουν υπάρξει τρία exits και το deal που έχει ξεχωρίσει είναι η εξαγορά της BETA CAE από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence αντί 1,24 δισ. δολαρίων. Το ενδιαφέρον του τεχνολογικού γίγαντα Intel κέρδισε η InAccel που εξαγοράστηκε τον Μάρτιο με στόχο να ενισχύσει σημαντικά τις προσφορές της Intel σε λύσεις υπολογιστών υψηλών επιδόσεων. Την τριάδα συμπληρώνει η εξαγορά της Uizard Technologies από τη Miro με το αντίτιμο της συναλλαγής να μην γίνεται γνωστό.
Το μεγάλο ενδιαφέρον θέλει να εκμεταλλευτεί και η ΕΤΕπ που θέλει να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο, το οποίο θα στοχεύει να φέρει deals στην ελληνική αγορά που θα αντανακλούν την πορεία ανάπτυξης που έχει καταγράψει η χώρα.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Γ. Τσακίρης κατά τη διάρκεια του EIC Summit, «ξεκινάμε ένα ειδικό ταμείο, το οποίο ονομάζεται "πλατφόρμα εξόδου" και έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τις εξαγορές και τις δημόσιες εγγραφές νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας από ευρωπαϊκές εταιρείες. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ιδιωτικών επενδύσεων και της καινοτομίας, επιτρέποντάς μας να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό των λαμπρότερων τεχνολογικών ταλέντων μας».
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η χρηματοδότηση αναμένεται να αυξηθεί το 2025 καθώς πέρα από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, έρχονται μια σειρά από δράσεις που θα ενισχύσουν και πάλι το οικοσύστημα. Ειδικότερα, από τις αρχές του 2025 θα συνδεθεί και η Golden Visa με το startup οικοσύστημα, καθώς θα χορηγείται σε όσους επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ σε startups εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο Elevate Greece.
Παράλληλα η ΕΑΤΕ με τη διοίκηση του Elevate Greece εξετάζουν νέες κινήσεις, που θα ενδυναμώσουν το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο έχει καταφέρει, παρά τις δυσκολίες, να διατηρήσει τη δυναμική του, με αρκετές ελληνικές startups να εξασφαλίζουν επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να επεκτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ταυτόχρονα, η ΕΑΤΕ μέσω της συμμετοχής της στο νέο Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων που δημιουργείται για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων, αναμένεται πως θα κατευθύνει μέρος της χρηματοδότησης, ώστε να ανταποκριθούν οι ελληνικές startup στην πρόκληση της Τεχνητής Νοημόσυνης. Κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία και τους πολίτες, ενώ και η κυβέρνηση έχει θέσει σαν στόχο να γίνει η χώρα παραγωγός Τεχνητής Νοημοσύνης και όχι απλά καταναλωτής, όπως έχει υπογραμμίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου.