ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
startup-technology
Φώτο: Shutterstock

Οι επτά «χρυσοί» κλάδοι των startups που έχουν μαζέψει 4 δισ. ευρώ

Εκπαίδευση, Βιοεπιστήμες, Ανθρώπινο Δυναμικό, Ανάλυση Δεδομένων, Υπηρεσίες Ποιοτικής Διαβίωσης, Αγροδιατροφή και Αμυντικά Συστήματα είναι οι κλάδοι νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν πρωτοστατήσει σε άντληση χρηματοδότησης.

Ολοένα αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει το οικοσύστημα startup, που έχει καταγράψει αλματώδη πρόοδο την τελευταία πενταετία, με την αξία του να επταπλασιάζεται από το 2017, ξεπερνώντας πλέον τα 8,2 δισ. ευρώ, προσελκύοντας σημαντικά ποσά από Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι ελληνικές startup έχουν συγκεντρώσει την τελευταία οκταετία χρηματοδοτήσεις ύψους 7,34 δισ. ευρώ με τους επτά κορυφαίους κλάδους να έχουν συγκεντρώσει ποσά ύψους 4,08 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα σωρευτικά στοιχεία της τελευταίας οκταετίας, την πρώτη θέση στην συνολική προσέλκυση χρηματοδότησης ανά νεοφυή επιχείρηση και ανά τομέα κατέχει ο τομέας της Εκπαίδευσης, καθώς εκεί ξεχωρίζει η PeopleCert  με αποτίμηση πάνω από 1 δισ.

 

Ακολουθούν οι τομείς των Βιοεπιστημών, Ανθρώπινου Δυναμικού, Ανάλυσης δεδομένων και Υπηρεσιών Ποιοτικής διαβίωσης, που ξεφεύγουν κατά πολύ από τον μέσο όρο χρηματοδοτήσεων που διαμορφώνεται στα 326,347 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο τομέας της Εκπαίδευσης έχει συγκεντρώσει την τελευταία οκταετία χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 701,2 εκατ. ευρώ, οι Βιοεπιστήμες ακολουθούν με 670,613 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο τομέας του Ανθρώπινου Δυναμικού με 666,1 εκατ. ευρώ.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ανάλυση Δεδομένων και Big Data όπου οι χρηματοδοτήσεις έχουν φτάσει τα 627,927 εκατ. ευρώ, και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Υπηρεσίες ποιοτικής διαβίωσης με χρηματοδοτήσεις ύψους 610 εκατ. ευρώ. Πιο πίσω, αλλά υψηλότερα από τον μέσο όρο βρίσκεται επίσης ο κλάδος της Αγροδιατροφής που έχει συγκεντρώσει 431,873 εκατ. ευρώ και των Αμυντικών Συστημάτων με 373 εκατ. ευρώ.

Ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις

 

Την πρωτοκαθεδρία στην προσέλκυση χρηματοδότησης ανά τομέα, για το 2022 κατέχει ο τομέας των Βιοεπιστημών με 29%, ενώ με μεγάλη απόκλιση στην δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται οι τομείς Ανάλυσης Δεδομένων - Μεγάλα Δεδομένα με 13,8% και Αγροδιατροφής με 9,7% αντίστοιχα, όπως και το 2021.

Αρκετά υψηλό χρηματοδοτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τομείς Διαφήμισης Μάρκετινγκ (7,4%), Εκπαίδευσης (6,1%), και Τουρισμού - Υπηρεσιών Φιλοξενίας (5,6%), ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι τομείς Λογισμικού για Επιχειρήσεις, Ανθρώπινου Δυναμικού, Αποθήκευσης - Μεταφορών, Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας, κ.α

Σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται οι ελληνικές startup

Σήμερα ο αριθμός των startup που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Elevate Greece πλησιάζει τις 750, απασχολώντας περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους, με τις Βιοεπιστήμες να αποτελούν τον κλάδο που συναντάται συχνότερα. Ακολουθούν κλάδοι όπως η ανάλυση δεδομένων και τα μεγάλα δεδομένα, λογισμικό για επιχειρήσεις, τουρισμός και υπηρεσίες φιλοξενίας, περιβάλλον και ενέργεια, αγροδιατροφή, διαφήμιση - μάρκετινγκ, λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο, μόδα.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Elevate Greece Μιχάλης Δρίτσας «σύμφωνα με το Dealroom.co στο διάστημα 2017-2022 η αξία του οικοσυστήματος έχει μεγεθυνθεί 7,5x (8,2 δισ. ευρώ) και η χώρα μας βελτιώνει τη θέση της σε διεθνείς κατατάξεις (Start Blink). Τα νέα εθνικά υπερταμεία Innovate Now και EquiFund II που διαδέχονται το EquiFund I μαζί με την προσέλκυση διεθνών επενδυτών και με την ενεργοποίηση περισσότερων Επενδυτικών Αγγέλων διασφαλίζουν μία σημαντική ροή επενδύσεων τα επόμενα έτη».

Στις Βιοεπιστήμες δραστηριοποιούνται οι περισσότερες ελληνικές startup

 

Ειδικότερα, οι Βιοεπιστήμες κατέχουν την πρώτη θέση με ποσοστό που ανέρχεται σε 14,2%, έναντι 13,3% το 2021. Ακολουθούν οι τομείς Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Διαφήμισης –Μάρκετινγκ με ποσοστό 9%, ενώ από την δεύτερη θέση του 2021 υποχώρησε στην τέταρτη θέση με ποσοστό 8,1% ο τομέας του Τουρισμού - Υπηρεσιών Φιλοξενίας.

Την πεντάδα συμπληρώνει ο τομέας της Αγροδιατροφής με 7,4% και πιο πίσω είναι ο κλάδος της Ανάλυσης Δεδομένων και Big Data με 7,2% και ηλεκτρονικό εμπόριο-μόδα με 5,6%.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι startup, αφορούν την ανάπτυξη λογισμικού σε ποσοστό 61%, ενώ στη δεύτερη θέση με 55% έρχονται οι Διαδικτυακές Εφαρμογές / Κινητή Τηλεφωνία. Στην τρίτη και τέταρτη θέση ακολουθούν οι κατηγορίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Δεδομένων – Μεγάλα Δεδομένα με ποσοστά 44%, και 41% αντίστοιχα και πιο πίσω με ποσοστά 26% ακολουθούν οι Τεχνολογίες Υπολογιστικού Νέφους και το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT).

Ανάγκη για αποκέντρωση των startup

Την ανάγκη να αναπτυχθούν οι startup και πέραν των ορίων της Αττικής όπου παρουσιάζεται μεγάλη πυκνότητα υπογράμμισε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας αναφέροντας ότι «ήδη συζητούμε, και με κάποιες Περιφέρειες έχουμε προχωρήσει και πιο πέρα, ώστε να δούμε πως μπορούμε να βγάλουμε επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων στις περιοχές τους».

Όπως αναφέρθηκε στην απολογισμό της Elevate Greece υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης των περιφερειακών επιδόσεων, καθώς το 2022 στη Δυτική Μακεδονία υπήρξε 222,3% αύξηση του αριθμού των startup και κατά 145,5% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ την τριάδα της υψηλότερης ανάπτυξης έκλεισε η Πελοπόννησος που σημείωσε αύξηση 130,2%.

Ωστόσο η Αττική κυριαρχεί στη συγκέντρωση νεοφυών επιχειρήσεων καθώς εκεί βρίσκεται το 68% των startup. Στην Κεντρική Μακεδονία έχει έδρα το 14% των επιχειρήσεων, στην Κρήτη το 6% και στη Δυτική Ελλάδα το 3%. Παράλληλα στην Αττική καταγράφεται και η μεγαλύτερη πυκνότητα startup καθώς αναλογούν 13,1 επιχειρήσεις ανά 100.000 κατοίκους, που είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο που φτάνει το 7 πανελλαδικά, αν και η πλειονότητα των περιφερειών απέχει παρασάγγας από αυτό το νούμερο.

Ειδικότερα στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κρήτη με 6,8 startup ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 5,5. Χαμηλότερα του μέσου όρου είναι η περιοχή του Βορείου Αιγαίου με 3,6 startup, η Δυτική Ελλάδα με 3,3 και η Στερεά Ελλάδα με 3,2 startup ανά 100.000 κατοίκους.

Οι πηγές χρηματοδότησης - Αυξήθηκαν οι κρατικές επιδοτήσεις

Βασική προϋπόθεση για τη σύσταση μιας νεοφυούς επιχείρησης, αποτελεί η εύρεση εξωτερικής χρηματοδότησης. Όπως αναφέρει ο απολογισμός της Elevate Greece, η εξωτερική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του μητρώου προήλθε από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (VCs) κατά 61,3% και από επιδοτήσεις κατά 16,5%.

Σημειώνεται πως παρατηρείται μία αναμενόμενη «ανατροπή» σε σχέση με το 2021, καθώς η δράση ενίσχυσης μέσω επιδότησης ΕΣΠΑ κορυφώθηκε το 2022, καθώς το 2021 το 72,8% είχε προέλθει από VCs και 10% από επιδοτήσεις. Ακολουθούν η χρηματοδότηση από Επενδυτικούς Αγγέλους (11,8%) και μέσω δανεισμού (2,9%), αυξημένα ως προς απολογισμό 2021 (με ποσοστά 10% και 1,9% αντίστοιχα).

Συγκριτικά με το 2021, το 2022 το συνολικό ποσό σωρευτικών εξωτερικών χρηματοδοτήσεων των επιχειρήσεων του Μητρώου αυξήθηκε από περίπου 162 εκ. ευρώ σε κοντά στα 236 εκ. ευρώ. Εν μέρει αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού τους, των επενδύσεων και των επιδοτήσεων που έλαβαν. Σημειώνεται ότι 71,6% έλαβε ενίσχυση από το ΕΣΠΑ με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης, το δε 40,4% έλαβε το μέγιστο προβλεπόμενο ποσό (100.000 ευρώ). Επίσης δήλωσαν ότι 53% στηρίζεται σε αυτοχρηματοδότηση, ενώ 47% έχει κάποια χρηματοδότηση από Angel Investors ή/και VC funds.

Επίσης, οι πηγές εσόδων των ελληνικών startup ποικίλουν. Με ποσοστό 43% κατατάσσονται τα έσοδα που προέρχονται αντίστοιχα από την πώληση του Λογισμικού ως Υπηρεσία (SaaS), Χρέωση Συνδρομής και Χρέωση ανά Προϊόν.

Ακολουθεί η Προμήθεια από άδεια χρήσης (Licensing) με 36% και πιο πίσω βρίσκεται η  Χρέωση ανά Χρήση και η Προμήθεια Διαμεσολάβησης (Commission Fee) με 27%, και η Προμήθεια διαδικτυακών αγορών (Marketplace/Brokerage) με 13%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρέσκο χρήμα στις startups φέρνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος τονίζει ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξει συμμετοχή σε ακόμα πέντε funds, ώστε μέχρι το τέλους του χρόνου να έχει πιάσει τον στόχο των 35 funds.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί η χρηματοδότηση των startup, αντέχει το ελληνικό οικοσύστημα

Οι ελληνικές startup διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον και συνεχίζουν να προσελκύουν κεφάλαια παρά τις δυσκολίες. Σταθερή η πορεία των startup εντός των τειχών, ενώ περισσότερες εξαγορές πραγματοποιήθηκαν εκτός συνόρων.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς φέρνει νέο χρήμα στις startups η Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Μέχρι σήμερα η ΕΑΤΕ έχει συμμετοχές σε 27 funds που έχουν δημιουργήσει χρηματοδοτική δεξαμενή που ξεπερνάει το 1,6 δις. ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει τη συμμετοχή και σε ακόμα δύο funds.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάζεψαν» 874 εκατ. οι ελληνικές startup, ποια πήρε τα περισσότερα

Παρά το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνει η αύξηση των επιτοκίων, διατηρείται το ενδιαφέρον για το ελληνικό οικοσύστημα. Η Runway άντλησε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και έχει αποτίμηση 1,5 δισ. δολ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανοίγει παράθυρο χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις

Η πλατφόρμα STEP αξιοποιεί και κατευθύνει τους πόρους από 11 χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ σε καινοτόμες επενδύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην οικονομία και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αυτονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουραγός στην καινοτομία η Ελλάδα: Στην 45η θέση της διεθνούς κατάταξης

Η χώρα παίρνει καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο ταλέντο και τις υποδομές, αλλά αποτελούν βαρίδια οι αναποτελεσματικοί θεσμοί και το δυσμενές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.