Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκεται ήδη από χθες, θα πληροφορηθεί ο Αντώνης Σαμαράς την τελεσίδικη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ για την οριστική διαγραφή του και από το κόμμα, μετά τις αναφορές του για τα ελληνοτουρκικά και την προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις, ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να πραγματοποιήσει κανονικά το προγραμματισμένο εδώ και ημέρες ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου θα έχει σειρά επαφών με την ομογένεια, ενώ θα παραβρεθεί στην ετήσια εκδήλωση αναγνώρισης δωρητών του Πανεπιστημίου Columbia.
Την ίδια στιγμή τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, που συγκαλείται στις 18:00, με κυβερνητικές πηγές να επιμένουν ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αποτελούσε μονόδρομο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όχι μόνο την προκάλεσε αλλά ίσως και να την επιδίωξε.
Ισχυρές πιέσεις στους «σαμαρικούς» βουλευτές
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να βάλουν φρένο σε περαιτέρω συζητήσεις που θα ανοίξουν έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, διαμηνύοντας ότι «το κεφάλαιο Αντώνης Σαμαράς για τη ΝΔ έχει κλείσει», προειδοποιώντας εμμέσως και άλλα στελέχη που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ότι «δεν θα γίνουν ανεκτές δηλώσεις αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής».
Στο παρασκήνιο, πάντως, εδώ και αρκετό καιρό βρισκόταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση προσέγγισης των λεγόμενων «σαμαρικών» βουλευτών, από τη στιγμή όπου ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είχε επιλέξει τους τελευταίους μήνες να διαχωρίσει τη θέση του για μια σειρά επιλογών της κυβερνητικής παράταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, μάλιστα, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται σε συζητήσεις με στελέχη της επιρροής Σαμαρά, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους, ενόψει και της ψηφοφορίας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, που θα έχει χαρακτηριστικά παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τη στάση τους τόσο στον προϋπολογισμό, όσο και στην επόμενη σημαντική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στις αρχές του ερχόμενου έτους, θα εξαρτηθούν πολλά για μια ενδεχόμενη αξιοποίησή τους στον επόμενο ανασχηματισμό, που πολλοί προσδιορίζουν ότι θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Παράλληλα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο είδαν με ικανοποίηση την κίνηση του Κώστα Καραμανλή να διαχωρίσει τη θέση του από τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά και την πρότασή του να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διαψεύδοντας ότι υπήρξε οποιαδήποτε προσυνεννόηση μεταξύ τους.
Με ενδιαφέρον, ωστόσο, αναμένεται η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του κ.Καραμανλή, μετά τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις, την ερχόμενη Παρασκευή από την Πάτρα, σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά, «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια», με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό, για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων.
Τα σενάρια για κόμμα Σαμαρά
Φωτιά στη σεναριολογία για τις επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά μετά την διαγραφή του από τη ΝΔ έβαλε ο στενός του συνεργάτης και υπεύθυνος του γραφείου Τύπου, Νίκος Τσιούτσιας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν αποκλείω τίποτα αυτή τη στιγμή που μιλάμε».
Πολλά γαλάζια στελέχη πάντως σχολίασαν τη σπουδή, τόσο της επικεφαλής της «Φωνής Λογικής», Αφροδίτης Λατινοπούλου, όσο και του προέδρου του κόμματος «Νίκη», Δημήτρη Νατσιού, να βγουν ανοιχτά με αναρτήσεις τους και να καυτηριάσουν την απόφαση διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά, δίνοντας τροφή σε όσους υποκινούν σενάρια περί ανασύνθεσης του χώρου στα δεξιά της ΝΔ, με πολιτικό καθοδηγητή τον πρώην πρωθυπουργό.
Ζητούμενο ωστόσο παραμένει μέχρι στιγμής, τι θα πράξει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς σχετικά με την έδρα που κατέχει, δηλαδή αν θα την παραδώσει στο κόμμα ή θα αποφασίσει να παραμείνει εντός του Κοινοβουλίου ως ανεξάρτητος βουλευτής.
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, που ρωτήθηκε αν θα ζητηθεί από τον κ. Σαμαρά να παραδώσει την έδρα του, σχολίασε ότι είναι αυτονόητο από τη στιγμή που έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος, θυμίζοντας ότι το ίδιο είχε πράξει και όταν είχε αποχωρήσει από τη ΝΔ το 1992 για να ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη.