ΓΔ: 2702.54 0.04% Τζίρος: 244.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κόκκινο φορτηγό δαλικά
Φωτο: Shutterstock

Στο στόχαστρο της Επιθεώρησης Εργασίας εικονικές εταιρείες μεταφορών

Οι επιχειρήσεις αυτές δήλωναν ψευδώς την έδρα τους σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εισφοροδιαφεύγουν, να φοροδιαφεύγουν και να μην καλύπτουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η αποκάλυψη εικονικών εταιρειών οδικών μεταφορών, μετά από πολύμηνες ενέργειες της Επιθεώρησης Εργασίας και την πραγματοποίηση διασυνοριακών ελέγχων υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας, απασχόλησε πρόσφατη συνάντηση στελεχών, εμπειρογνώμων και εκπρόσωπων εθνικών Αρχών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη Σλοβακία.

Οι επιχειρήσεις αυτές δήλωναν ψευδώς την έδρα τους σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εισφοροδιαφεύγουν, να φοροδιαφεύγουν και να μην καλύπτουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Οι διασυνοριακοί έλεγχοι ξεκίνησαν μετά από ελέγχους της ελληνικής Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνεργασία με στελέχητης γενικής διεύθυνσης του e-ΕΦΚΑ, τηςΑνεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Τροχαίας και υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι η επιβολή φόρων, εισφορών και προστίμων δεν αφορά μόνο στην τρέχουσα χρήση, αλλά στα προηγούμενα πέντε και σε κάποιες περιπτώσεις δέκα έτη.

Στη συνάντηση έγινε ανάλυση σχετικών διασυνοριακών υποθέσεων, για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης στοχευμένων ελέγχων, με την αξιοποίηση εργαλείων ανάλυσης δεδομένων και αξιολόγησης κινδύνου.Εξετάστηκαν δείκτες και προειδοποιητικά σημάδια αναγνώρισης τέτοιων εταιρειών, όπως στοιχεία από φορολογικές δηλώσεις και εμπορικά επιμελητήρια.Υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των ευρωπαϊκών Αρχών Εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκη Κεραμέως ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Κύρια σύνταξη σε 42 μέρες και ψηφιοποίηση 53 εκατ. ενσήμων

Η Ν. Κεραμέως τόνισε στη ΔΕΘ ότι ο e-ΕΦΚΑ προσφέρει πλέον ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, με απονομή σύνταξης σε λιγότερο από 42 μέρες και μείωση εκκρεμοτήτων στα ΚΕΠΑ κατά 86%. Αυξήθηκε ο αριθμός εργαζόμενων συνταξιούχων.
Λιμάνι Πειραιά αεροφωτογραφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη 26χρονος στον Πειραιά με 2 κιλά κάνναβης σε επιβατηγό πλοίο

Ενισχύονται οι έλεγχοι της Ασφάλειας στο λιμάνι του Πειραιά για την καταπολέμηση διακίνησης ναρκωτικών. Συνελήφθη 26χρονος με πάνω από δύο κιλά κάνναβης, με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου ανίχνευσης.
μπουλντόζα σε απόβλητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικογραφία κατά αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης για παράνομη χωματερή

Ανεξέλεγκτη χωματερή σε δημοτικό χώρο στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης οδήγησε σε δικογραφία κατά του αντιδημάρχου για παραβίαση περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς δεν μερίμνησε για τον καθαρισμό της περιοχής.
Λογότυπο ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2026, ο e-ΕΦΚΑ επιστρέφει σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες τις αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές, μετά από αυτοματοποιημένη επεξεργασία και συμψηφισμό τυχόν οφειλών.