Το επίπεδο ωριμότητας που έχει φτάσει, έχει αποδείξει το ελληνικό οικοσύστημα startup, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει σταθερή τη χρηματοδότηση παρά τη δύσκολη διετία των υψηλών επιτοκίων. Έχοντας παραμείνει στα ραντάρ των επενδυτών, νέα εφόδια αναμένεται να προστεθούν και το οικοσύστημα στοχεύει να επιστρέψει στα υψηλά επίπεδα την επόμενη χρονιά με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Παρά το γεγονός ότι την τελευταία διετία με την έκρηξη των επιτοκίων η χρηματοδότηση προς το ελληνικό οικοσύστημα, εντός και εκτός συνόρων υποχώρησε σημαντικά, οι startup κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον μεγάλων κολοσσών, διατηρώντας μια σταθερή πορεία όπως παρουσιάζουν και τα στοιχεία του Marathon Venture Capital.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ελληνικό οικοσύστημα startup στο εννεάμηνο κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 1 δισ. δολαρίων, πολύ χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 4,44 δισ. δολαρίων του 2021, παραμένοντας ωστόσο σταθερά έναντι της περσινής χρονιάς που ήταν στα 1,12 δισ. δολάρια. Ειδικότερα τα 1,05 δισ. δολάρια έχουν τοποθετηθεί σε 94 γύρους χρηματοδότησης από 78 διαφορετικούς επενδυτές, ενώ έχουν υπάρξει 10 εξαγορές εταιρειών. Οι ελληνικές startup που βρίσκονται εκτός συνόρων συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον μαζεύοντας περίπου τα 2/3 της χρηματοδότησης.
Ωστόσο παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η χρηματοδότηση αναμένεται να αυξηθεί το 2025 καθώς πέρα από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, έρχονται μια σειρά από δράσεις που θα ενισχύσουν και πάλι το οικοσύστημα. Ειδικότερα, από τις αρχές του 2025 θα συνδεθεί και η Golden Visa με το startup οικοσύστημα, καθώς θα χορηγείται σε όσους επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ σε startups εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο Elevate Greece.
Ταυτόχρονα υπάρχει και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, που ενεργοποιεί νέα funds έχοντας φτάσει να συμμετέχει σε 30 με χρηματοδοτική δύναμη πυρός της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ, με 770 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αποτελούν δεσμεύσεις της ΕΑΤΕ.
Εκτός συνόρων οι περισσότερες κινήσεις, στην Ελλάδα οι ευκαιρίες
Μέχρι σήμερα οι ελληνικές startup του εξωτερικού έχουν αντλήσει 678 εκατ. δολάρια σε 46 γύρους από 45 μοναδικούς επενδυτές. Οι startup με ελληνικό αίμα έχουν πραγματοποιήσει λιγότερους γύρους χρηματοδότησης, με 46 έναντι 52 της περασμένης χρονιάς. Από τους 46 γύρους, οι 23 ήταν σε επίπεδο Seed A με το μέσο ποσό χρηματοδότησης να είναι τα 4,5 εκατ. δολάρια, οι 11 σε Series B με μέσο όρο τα 13,7 εκατ. δολάρια και οι 12 σε επίπεδο Growth με μέσο όρο τα 51,7 εκατ. δολάρια.
Εντυπωσιακή είσοδο στη λίστα έκανε η Resolve AI, που βρίσκεται σε επίπεδο seed, και στοχεύει στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών λογισμικού. Η startup συγκέντρωσε 35 εκατ. δολάρια σε αρχική χρηματοδότηση από επενδυτές με επικεφαλής την Greylock, ως οι πιο πρόσφατοι νεοεισερχόμενοι στον χώρο της ανάπτυξης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για μηχανικούς λογισμικού. Η Resolve, που ιδρύθηκε από τον Σπύρο Ξανθό, πρώην στέλεχος της Splunk, δημιουργεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να επιλύουν και να διορθώνουν αυτόνομα προβλήματα παραγωγής, μειώνοντας το «Mean Time to Resolve» και επιτρέποντας στους μηχανικούς να επικεντρωθούν σε εργασίες ανάπτυξης.
Η Saronic Technologies έχει αποτελέσει την startup που έχει κεντρίσει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 175 εκατ. δολάρια, ενώ δεύτερη έρχεται η Aeovian Pharmaceuticals με 50 εκατ. δολάρια, ενώ την κορυφαία τριάδα συμπληρώνει η Ocient που έχει καταφέρει να μαζέψει 49,4 εκατ. δολάρια.
Τα exits, έχουν ανέλθει στα επτά, με το τελευταίο exit να πραγματοποιείται πριν λίγο διάστημα, με την νοτιοαφρικάνικη εταιρεία λογισμικού Syft με CEO τον Βαγγέλη Κυριαζή να εξαγοράζεται από τον κολοσσό Xero αντί 70 εκατ. δολαρίων. Στα υπόλοιπα ξεχωρίζει η εξαγορά της multi.app από την OpenAI, της Informer από την Bugcrowd και της HumanFirst από την Icon. Αξιοσημείωτη κίνηση ήταν επίσης και η απόκτηση της OpenStory από την Ava Protocol, της ScienceIO από τη Veradiam και της cocaptain από τη Bond Sports.
Οι startup που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μπορεί να συγκέντρωσαν λιγότερα χρήματα στους ίδιους περίπου κύκλους χρηματοδότησης ωστόσο κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσά που επενδύθηκαν έναντι της περσινής χρονιάς.
Ειδικότερα, οι startup που δραστηριοποιούνται στη χώρα συγκέντρωσαν 372 εκατ. δολάρια από 36 μοναδικούς επενδυτές, σε 48 γύρους χρηματοδότησης. Νούμερα σαφώς υψηλότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά που είχαν συγκεντρωθεί 298 εκατ. δολάρια, σε 64 γύρους χρηματοδότησης, αλλά τουλάχιστον δυο φορές χαμηλότερα από τα 979 εκατ. δολάρια του υψηλού του 2021. Από τους 48 γύρους χρηματοδότησης μέχρι σήμερα, οι 34 ήταν σε επίπεδο Seed A με το μέσο ποσό χρηματοδότησης να είναι τα 2,1 εκατ. δολάρια, οι 6 σε Series B με μέσο όρο τα 13,4 εκατ. δολάρια και οι 8 σε επίπεδο Growth με μέσο όρο τα 30,6 εκατ. δολάρια.
Σε επίπεδο χρηματοδότησης η Numa που δημιουργεί εργαλεία αυτοματοποίησης εξυπηρέτησης πελατών που απαντά στις ανάγκες των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, κατάφερε να συγκεντρώσει 32 εκατ. δολάρια τον Σεπτέμβριο σε γύρο χρηματοδότησης B Series.
Η Connectly.ai των Στέφανου Λουκάκου και Yandong Liu, αποτελεί νέα δυναμική είσοδο στη λίστα καθώς η startup που έχει δημιουργήσει τον δικό της βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού Alibaba, συγκεντρώνοντας 20 εκατ. δολάρια.
Η Axelera που εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 68 εκατ. δολάρια μέχρι σήμερα και η Blueground συγκέντρωσε 45 εκατ. δολάρια με νέο επενδυτή το Susquehanna Private Equity Investments, LLLP (Susquehanna).
Η Hellas Direct «σήκωσε» 32 εκατ. δολάρια από την βρετανική ETF Partners, και η DeepCure που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων με τη χρήση AI, συγκέντρωσε 24,6 εκατ. δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης του οποίου ηγήθηκε η IAG, ενώ η iComat που δραστηριοποιείται στην αγορά των συνθετικών υλικών «σήκωσε» 22,5 εκατ. δολάρια. Τη λίστα συμπληρώνουν η Kinvent που σήκωσε 17,3 εκατ. δολάρια η Harbor Lab ακολούθησε με 16 εκατ. δολάρια, αλλά και η Plum στην οποία συμμετέχει η Eurobank από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατάφερε να σηκώσει 14,5 εκατ. δολάρια.
Φέτος έχουν υπάρξει 3 exits με τις ελληνικές εταιρείες να συγκεντρώνουν ενδιαφέρον κολοσσών. Προφανώς το deal που έχει ξεχωρίσει είναι η εξαγορά της BETA CAE από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence αντί 1,24 δισ. δολαρίων. Το ενδιαφέρον του τεχνολογικού γίγαντα Intel κέρδισε και η InAccel που εξαγοράστηκε τον Μάρτιο με στόχο να ενισχύσει σημαντικά τις προσφορές της Intel σε λύσεις υπολογιστών υψηλών επιδόσεων. Την τριάδα συμπληρώνει η εξαγορά της Uizard Technologies από τη Miro με το αντίτιμο της συναλλαγής να μην γίνεται γνωστό.