ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:33:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υποχωρεί η χρηματοδότηση των startup, αντέχει το ελληνικό οικοσύστημα

Οι ελληνικές startup διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον και συνεχίζουν να προσελκύουν κεφάλαια παρά τις δυσκολίες. Σταθερή η πορεία των startup εντός των τειχών, ενώ περισσότερες εξαγορές πραγματοποιήθηκαν εκτός συνόρων.

Παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, οι ελληνικές startup καταφέρνουν να διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αν και το ύψος των χρηματοδοτήσεων έχει υποχωρήσει, το οικοσύστημα των ελληνικών startup εντός συνόρων αποδεικνύεται ανθεκτικό, και περιμένει θετικές εξελίξεις το 2025 για να ανέβει και πάλι.

Μετά την έκρηξη που υπήρξε την περίοδο της πανδημίας, όπου πολλές startup γεννήθηκαν εν μέσω μηδενικών επιτοκίων, η κάνουλα της χρηματοδότησης έχει περιοριστεί σημαντικά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτικές κινήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Marathon Venture Capital, το ελληνικό οικοσύστημα startup έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 845 εκατ. δολάρια συνεχίζοντας να υποχωρεί από το ιστορικό υψηλό του 2021 των 4,48 δισ. δολαρίων και τις σημαντικές επενδύσεις του 2022

Τα 845 εκατ. δολάρια έχουν τοποθετηθεί σε 76 γύρους χρηματοδότησης από 60 διαφορετικούς επενδυτές, ενώ έχουν υπάρξει εξαγορές εταιρειών. Οι ελληνικές startup που βρίσκονται εκτός συνόρων είναι οι περισσότερες που «άλλαξαν χέρια», ωστόσο το deal της BETA CAE έχει αποτελέσει το κορυφαίο exit ελληνικής εταιρείας τη φετινή χρονιά.

Το 2024 δεν έφερε αυτά που προσδοκούσε το οικοσύστημα μετά από ένα δύσκολο 2023. Τα υψηλά επιτόκια παρέμειναν καθώς και οι αναταράξεις που έχουν προκαλέσει οι γαλλικές εκλογές, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κρίση στη Μ. Ανατολή, αλλά και οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές που έχουν προβληματίσει τους επενδυτές και έχουν στριμώξει τις startup. Οι επενδυτές δεν παρουσιάζονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν επενδύοντας στα πρώιμα στάδια μιας νεοφυούς επιχείρησης δείχνοντας προτίμηση να κινούνται στρατηγικά σε ώριμες εταιρείες.

Εκτός συνόρων οι περισσότερες κινήσεις, στην Ελλάδα οι ευκαιρίες

Μέχρι σήμερα οι ελληνικές startup του εξωτερικού έχουν αντλήσει 537 εκατ. δολάρια σε έξι γύρους από 33 μοναδικούς επενδυτές. Οι startup με ελληνικό αίμα πραγματοποίησαν φέτος ακόμα λιγότερους γύρους χρηματοδότησης, φτάνοντας τους 35 έναντι 51 που ήταν την περασμένη χρονιά και σχεδόν τέσσερις φορές λιγότεροι από το υψηλό των 124 γύρων το 2021. Από τους 35 γύρους, οι 16 ήταν σε επίπεδο Seed A με το μέσο ποσό χρηματοδότησης να είναι τα 1,5 εκατ. δολάρια, οι 8 σε Series B με μέσο όρο τα 11,7 εκατ. δολάρια και οι 11 σε επίπεδο Growth με μέσο όρο τα 53,4 εκατ. δολάρια.

Η Saronic Technologies έχει αποτελέσει την startup που έχει κεντρίσει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 175 εκατ. δολάρια, ενώ δεύτερη έρχεται η Aeovian Pharmaceuticals με 50 εκατ. δολάρια. Την κορυφαία τριάδα συμπληρώνει η Ocient που έχει καταφέρει να μαζέψει 49,4 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση, ενώ ακολουθεί η Acuity MD με 45 εκατ. δολάρια, η Athos Therapeutics με 35 εκατ. δολάρια και η LanzaJet, η εταιρεία με τα πράσινα καύσιμα αεροπλάνων που έχει βάλει μπρος τις μηχανές στο καινούριο της εργοστάσιο, συγκέντρωσε 30 εκατ. δολάρια.

Τα exits, είναι αυξημένα έχοντας ανέβει στα έξι από τα πέντε του 2023, όπου ξεχωρίζει η εξαγορά της multi.app από την OpenAI, της Informer από την Bugcrowd και της HumanFirst από την Icon. Αξιοσημείωτη κίνηση ήταν επίσης και η απόκτηση της OpenStory από την Ava Protocol, της ScienceIO από τη Veradiam και της cocaptain από τη Bond Sports.

Λιγότερα χρήματα με περισσότερους γύρους χρηματοδότησης και λιγότερους μοναδικούς επενδυτές κατέγραψαν οι ελληνικές startup που δραστηριοποιούνται εντός των τειχών, έναντι των ομολόγων τους εκτός συνόρων. Ωστόσο η εξαγορά της BETA CAE, που αν και δεν είναι startup είναι η πιο ηχηρή κίνηση που έχει υπάρξει στην ελληνική αγορά Τεχνολογίας και Πληροφορικής.

Ειδικότερα, οι startup που δραστηριοποιούνται στη χώρα συγκέντρωσαν 307 εκατ. δολάρια από 30 μοναδικούς επενδυτές, σε 41 γύρους χρηματοδότησης. Νούμερα σταθερά σε σχέση με την περσινή χρονιά που είχαν συγκεντρωθεί 298 εκατ. δολάρια, σε 64 γύρους χρηματοδότησης, αλλά τουλάχιστον δυο φορές χαμηλότερα από τα 979 εκατ. δολάρια του υψηλού του 2021. Από τους 41 γύρους χρηματοδότησης μέχρι σήμερα, οι 29 ήταν σε επίπεδο Seed A με το μέσο ποσό χρηματοδότησης να είναι τα 2,2 εκατ. δολάρια, οι 5 σε Series B με μέσο όρο τα 14,1 εκατ. δολάρια και οι 7 σε επίπεδο Growth με μέσο όρο τα 32,1 εκατ. δολάρια.

Η Axelera που γεννήθηκε από τον Del Maffeo, τον Ευάγγελο Ελευθερίου και μιας ομάδας στο Imec, το εργαστήριο τεχνολογίας στο Βέλγιο, και μια ομάδα ερευνητών της IBM με έδρα τη Ζυρίχη, εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ για την Τεχνητή Νοημοσύνη και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 68 εκατ. δολάρια μέχρι σήμερα.

Η Blueground που βρίσκεται σε πορεία για να γίνει «μονόκερος» και η αξία της να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια, συγκέντρωσε 45 εκατ. δολάρια σε νέο γύρο χρηματοδότησης, με νέο επενδυτή το Susquehanna Private Equity Investments, LLLP (Susquehanna) που κατέλαβε την μερίδα του λέοντος και τη συμμετοχή υφιστάμενων μετόχων όπως η Westcap.

Την κορυφαία τριάδα συμπληρώνει η Hellas Direct που «σήκωσε» 32 εκατ. δολάρια από την βρετανική ETF Partners, με την εταιρεία να κλείνει το 2023 με 155 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και περισσότερους από 900.000 πελάτες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία.

Η DeepCure που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων με τη χρήση AI, συγκέντρωσε 24,6 εκατ. δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης του οποίου ηγήθηκε η IAG, ενώ η iComat που δραστηριοποιείται στην αγορά των συνθετικών υλικών «σήκωσε» 22,5 εκατ. δολάρια. Τη λίστα συμπληρώνουν η Kinvent που σήκωσε 17,3 εκατ. δολάρια η Harbor Lab ακολούθησε με 16 εκατ. δολάρια, αλλά και η Plum στην οποία συμμετέχει η Eurobank από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατάφερε να σηκώσει 14,5 εκατ. δολάρια.

Φέτος έχουν υπάρξει 3 exits με τις ελληνικές εταιρείες να συγκεντρώνουν ενδιαφέρον κολοσσών. Προφανώς το deal που έχει ξεχωρίσει είναι η εξαγορά της BETA CAE από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence αντί 1,24 δισ. δολαρίων. Το ενδιαφέρον του τεχνολογικού γίγαντα Intel κέρδισε και η InAccel που εξαγοράστηκε τον Μάρτιο με στόχο να ενισχύσει σημαντικά τις προσφορές της Intel σε λύσεις υπολογιστών υψηλών επιδόσεων. Την τριάδα συμπληρώνει η εξαγορά της Uizard Technologies από τη Miro με το αντίτιμο της συναλλαγής να μην γίνεται γνωστό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς φέρνει νέο χρήμα στις startups η Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Μέχρι σήμερα η ΕΑΤΕ έχει συμμετοχές σε 27 funds που έχουν δημιουργήσει χρηματοδοτική δεξαμενή που ξεπερνάει το 1,6 δις. ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει τη συμμετοχή και σε ακόμα δύο funds.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάζεψαν» 874 εκατ. οι ελληνικές startup, ποια πήρε τα περισσότερα

Παρά το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνει η αύξηση των επιτοκίων, διατηρείται το ενδιαφέρον για το ελληνικό οικοσύστημα. Η Runway άντλησε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και έχει αποτίμηση 1,5 δισ. δολ.
startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επτά «χρυσοί» κλάδοι των startups που έχουν μαζέψει 4 δισ. ευρώ

Εκπαίδευση, Βιοεπιστήμες, Ανθρώπινο Δυναμικό, Ανάλυση Δεδομένων, Υπηρεσίες Ποιοτικής Διαβίωσης, Αγροδιατροφή και Αμυντικά Συστήματα είναι οι κλάδοι νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν πρωτοστατήσει σε άντληση χρηματοδότησης.
Epitropi Kefalaiagoras, Lazarakou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Λαζαράκου: Πάνω από 1,2 τρισ. έχουν κατευθυνθεί σε «πράσινα» funds

Τις προσπάθειες για ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και μια αποτελεσματική εποπτεία, η οποία θα προωθεί τη ροή κεφαλαίων με στόχο την πράσινη μετάβαση, περιέγραψε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.