Απέρριψε το σενάριο για πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του Bloomberg, «The New Era of Greek Banking», σημειώνοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη πρόοδο του τραπεζικού συστήματος αλλά και της οικονομίας.
Απατώντας σε ερώτηση για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, σημειώνοντας ότι «έχουμε 2,5 χρόνια βάσει της λαϊκής εντολής για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας». Πρόσθεσε ότι έτσι «δεν χρειάζεται να μπούμε σε συζητήσεις για περίπλοκες πολιτικές συμμαχίες».
Τόνισε παράλληλα ότι οι επενδυτές, πλέον, εμπιστεύονται την Ελλάδα και ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα για πρόσθετες μειώσεις φόρων, εφόσον, όμως, αποδειχθεί αποτελεσματική η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή του χρέους της, καθώς η οικονομία ακολουθεί πολύ καλή πορεία και προανήγγειλε ότι οι πληρωμές εντός του 2025 θα φθάσουν στο επίπεδο των πέντε δισ. ευρώ.
«Θυμόμαστε ακόμα το τραύμα της οικονομικής κρίσης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει. Η δημοσιονομική πειθαρχεία είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζονται οι πολιτικές μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αν δείτε τον προϋπολογισμό είχαμε αύξηση εσόδων με μείωση φόρων και γιατί συνέβη αυτό, γιατί η οικονομία είναι σταθερή». Επισήμανε, ακόμη, ότι ο κύκλος των ιδιωτικοποιήσεων είναι κοντά στο να κλείσει.
Έστειλε μήνυμα και στην εσωκομματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «πιστεύω ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, αλλά δεν επιτρέπω σε κανένα να αμφισβητεί τον πατριωτισμό μου»
Η πορεία των τραπεζών
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι όταν η κυβέρνηση ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία υπήρχε μία μεγάλη συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, πλέον, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, με τις τράπεζες να έχουν «καθαρίσει» τους ισολογισμούς του και ότι πλέον δεν είναι πρόβλημα αλλά στηρίζουν την ελληνική οικονομία.
«Μπορούν να γίνουν περισσότερα, όπως στο θέμα των χορηγήσεων. Οι αριθμοί είναι ακόμα μικροί, σε τομείς όπως τα στεγαστικά. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν λίγο παραπάνω ρίσκο, να μην περιμένουν μόνο τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Οι τράπεζες έχουν πολλά ακίνητα στα βιβλία τους τα οποία θα πρέπει να τα ξεφορτωθούν για να βοηθηθεί η "σφιχτή" αγορά», σημείωσε.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την αύξηση των δανείων, προσθέτοντας ότι το κράτος ήταν αυτό που βοήθησε τα μέγιστα για την εκκαθάριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs).
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει «χώρος» για νέες τράπεζες, σημείωσε ότι δεν είναι κάτι που θα αποφασίσει ο ίδιος αλλά πρόσθεσε ότι «είμαι υπέρ του ανταγωνισμού, καθώς βοηθά να μειωθούν τα κόστη. Γενικά είναι σε καλά επίπεδα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω συγκέντρωσης στον κλάδο. Βλέπω, όμως, χώρο για μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο σημείωσε. Χρειάζονται ιδρύματα με κρίσιμο μέγεθος. Η κεφαλαιακή ένωση της Ευρώπης είναι απαραίτητη. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαναγκάστηκε την περίοδο της κρίσης να αποσυρθεί από επενδύσεις εκτός Ελλάδας, αλλά μπορούν να αναζητήσουν τώρα ευκαιρίες στο εξωτερικό».
Η αγορά ενέργειας
Στο θέμα της ενέργειας τόνισε ότι υπήρξαν κρίσεις που, όμως, δημιουργούν ευκαιρίες, όπως το ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ανάγκες για εισαγωγή LNG, με την Ελλάδα να επενδύει στο χώρο. «Βλέπω τις προκλήσεις, αλλά και τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες. Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και μέλος του NATO μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις».
Επανέλαβε τις καταγγελίες για την ενεργειακή αγορά, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο οι χώρες της Νότιας Ευρώπης να τιμωρούνται από τη σημερινή κρίση πληρώνοντας ακριβότερα το ρεύμα απ’ ότι χώρες στην κεντρική Ευρώπη.
«Δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχουμε κάτι που θυμίζει κάτι τέτοιο. Είναι απαράδεκτο οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης να τιμωρούνται λόγω ενός αλγόριθμου που προστατεύει τις πιο ευημερούσες χώρες. Η μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να αφορά όλους. Είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τα αντίστοιχα οφέλη. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί το ίδιο προϊόν έχει άλλη τιμή στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ενιαία αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ
Ερωτηθείς για το τηλεφώνημα με τον Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «μίλησα με τον πρόεδρο Τραμπ, είχαμε μια φιλική συζήτηση, αναγνώρισε την μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με τη μείωση των φορών και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Μιλήσαμε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές. Έχουμε μια αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ που θα επεκταθεί, έχουμε μια ισχυρή οικονομική συνεργασία αν δείτε τα αμερικανικά κεφάλαια που επενδύονται στην Ελλάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την πρόθεση Τραμπ για επιβολή δασμών και είπε «δεν δημιουργούν θετικές συνθήκες. Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ευρώπης δεν θα βοηθήσει καμία από τις δύο πλευρές».