Σε θετική, αναπτυξιακή τροχιά συνεχίζει να βρίσκεται το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), σύμφωνα με τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2022. Σημειώθηκε μεσοσταθμική αύξηση εσόδων κατά 3%, ενώ η μέση τιμή πώλησης των φαρμάκων που διακινούνται από το ΙΦΕΤ μειώθηκε κατά 15%. Παράλληλα οι πωλήσεις νέων κωδικών ανήλθαν στο 27% των συνολικών εσόδων και οι ημερήσιες παραγγελίες που διαβιβάζονται από το ΙΦΕΤ αυξήθηκαν κατά 24%.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η εξέλιξη όλων των βασικών ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών της λειτουργίας του Ινστιτούτου πιστοποιεί ότι η προσήλωση της Διοίκησης και των εργαζομένων στην υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου εξυγίανσης και ανάπτυξης που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, συνεχίζει να αποδίδει καρπούς.
Ενδεικτικά, κατά τους 3 πρώτους μήνες του έτους που διανύουμε:
- Σημειώθηκε μεσοσταθμική αύξηση εσόδων κατά 3%
- Η μέση τιμή πώλησης των φαρμάκων που διακινούνται από το ΙΦΕΤ μειώθηκε κατά 15% (το όφελος που προκύπτει για τον ΕΟΠΠΥ και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ υπερβαίνει τα €7 εκ.)
- Οι πωλήσεις νέων κωδικών ανήλθαν στο 27% των συνολικών εσόδων
- Οι ημερήσιες παραγγελίες που διαβιβάζονται από το ΙΦΕΤ αυξήθηκαν κατά 24%
- Ο συνολικό αριθμός παραγγελιών αυξήθηκε κατά 5%
- Εισήχθησαν 129 νέοι κωδικοί
Επισημαίνεται ότι οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου έρχονται σε συνέχεια μιας ιδιαίτερα επιτυχούς πορείας το 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου:
- Σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας του ΙΦΕΤ, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προκύπτουν τα εξής δεδομένα: Αύξηση ταμειακών διαθεσίμων από 7.000.000 ευρώ στα 18.000.000 ευρώ, αύξηση εσόδων κατά 56%, αύξηση κερδοφορίας κατά 46%, βελτίωση απόδοσης αποθεμάτων κατά 16%, 24.000.000 ευρώ αξία εξοικονόμησης για το δημόσιο μέσω μείωσης τιμών αγοράς και τιμών πώλησης
- Διασφαλίστηκε η επιτυχής κάλυψη της εγχώριας αγοράς μέσω της εισαγωγής και διακίνησης ειδών/φαρμάκων αρμοδιότητας του ΕΟΦ, ενώ παράλληλα, μέσω της αποτελεσματικής, επαγγελματικής διαχείρισης αποφεύχθηκαν αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχούς διαχείρισης αποτέλεσαν οι περιπτώσεις των φαρμάκων για τις σπάνιες ασθένειες της Κυστικής Ίνωσης και νόσου Wilson, όπου εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες ποσότητες για τους ασθενείς, σε καλύτερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιήθηκαν οι αδιάθετες ποσότητες προς όφελος του Δημοσίου.
- Στηρίχθηκε αποτελεσματική η εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Το Ινστιτούτο διενήργησε περισσότερους από 20 δημόσιους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υλικών εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή διαχειρίστηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας την εκτέλεση δύο Κοινών Ευρωπαϊκών Προμηθειών (JPA).
- Ξεκίνησε το κρίσιμης σημασίας έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΙΦΕΤ, με την υλοποίηση της πρώτης φάση του σχετικού πλάνου που επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της πληροφοριακής υποδομής, με στόχο της ενίσχυση της ταχύτητας, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας.
Αναφερόμενος στην πορεία του ΙΦΕΤ, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Σωτηρίου σχολίασε τα εξής: «Προσηλωμένοι στη βασική αποστολή του Ινστιτούτου, η οποία είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, συνεχίζουμε την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος εξυγίανσης, εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας μας, με ήδη ορατά, αδιαμφησβήτητα αποτελέσματα. Η προσπάθεια αυτή, νομοτελειακά, ανατρέπει παγιωμένες αναποτελεσματικές πρακτικές του παρελθόντος και ενίοτε προκαλεί αντιδράσεις. Πάνω απ’ όλα όμως βρίσκεται η υγεία των Ελλήνων πολιτών και το δημόσιο συμφέρον και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον δρόμο που έχουμε χαράξει. Η αισιοδοξία μας δε, προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύεται από την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία επιδεικνύει ισχυρή βούληση, σε συνδυασμό με κατανόηση των θεμάτων, αποφασιστικότητα και το κυριότερο, εμπιστοσύνη στους αρμόδιους παράγοντες και τους υπεύθυνους φορείς.»