ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
SYRIZA_Famellos_Pollakis
Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολλάκης. Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Σούπερ κεφάλαια στις τράπεζες, η νίκη Φάμελλου και ο Τσίπρας τρέλανε τη Μέρκελ

Η εντυπωσιακή αύξηση των κεφαλαίων στις τράπεζες, η δύσκολη αποστολή του Σ. Φάμελλου, τι έγραψε για τον Τσίπρα η Μέρκελ, πότε ολοκληρώνεται το deal για την Τέρνα Ενεργειακή, γιατί διαψεύδει πάλι για εκλογές ο Μητσοτάκης και το ρωσικό αέριο.

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς αυξάνουν φέτος την κεφαλαιακή τους επάρκεια οι συστημικές τράπεζες της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος στο αγγλόφωνο σημείωμά της για την ελληνική οικονομία, στο 9μηνο του 2024 ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, CET1 αυξήθηκε περισσότερο από 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και ανέβηκε στο 16,6% από 14,3%. Με αυτά τα πλεονάσματα κεφαλαίου, οι τράπεζες μπορούν όχι μόνο να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους (με νέα δάνεια ή και με εξαγορές), αλλά και να ακολουθήσουν πολύ πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική (κάτι που φάνηκε, άλλωστε, από την απόφαση να αυξηθούν οι συντελεστές διανομής, με παράλληλη επιτάχυνση της απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων - DTCs).

-- Η ΤτΕ προχωρά και σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα καταγραφή: οι τράπεζες έχουν ουσιαστικά ξεμπλέξει από την εποπτική υποχρέωση της έκδοσης ειδικών ομολόγων MREL, σε συγκεκριμένα ποσοστά των εποπτικών τους κεφαλαίων. Κατά μέσο όρο, οι τέσσερις συστημικές αύξησαν στο 9μηνο τον βαθμό κάλυψης των ιδίων κεφαλαίων τους ομόλογα MREL από το 23,5% στο 28,2%, καθώς προχώρησαν σε πολλές εκδόσεις τίτλων, έχοντας και την ώθηση από την αναβάθμιση του Δημοσίου και των δικών τους πιστοληπτικών αξιολογήσεων. Ήδη, μάλιστα, οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες (με εξαίρεση την Εθνική που είχε μια μικρή διαφορά να καλύψει) είχαν πιάσει από το 9μηνο του 2024 τον καταληκτικό εποπτικό στόχο για τα MREL και πλέον δεν έχουν την παραμικρή πίεση να εκδώσουν νέους τίτλους, εκτός αν το κάνουν για αναχρηματοδότηση παλαιότερων με χαμηλότερο κόστος. Όλα αυτά δεν έχουν μόνο θεωρητική - εποπτική αξία: σημαίνουν ότι οι τράπεζες θα σταματήσουν να επιβαρύνονται με τα υψηλά έξοδα τόκων των ομολόγων MREL, κάτι που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην κερδοφορία.


Τα δύσκολα για τον Φάμελλο

Σε μια εποχή επούλωσης των εσωκομματικών τραυμάτων μπαίνει από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επικράτηση του Σωκράτη Φάμελλου στις εσωκομματικές εκλογές. Ο Παύλος Πολλάκης συγκέντρωσε υψηλό ποσοστό, αλλά έσπευσε να αναγνωρίσει τη νίκη Φάμελλου, στο όνομα της ενότητας του κόμματος και παρότι μέχρι αργά και με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο κ. Φαμέλλος συγκέντρωνε ποσοστό οριακά χαμηλότερο από το 50% (49,41%). Η προσέλευση περισσότερων από 70.000 μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη για την Κουμουνδούρου και δίνει μια ανάσα στο κόμμα ύστερα από τις μεγάλες περιπέτειες του τελευταίου χρόνου. Επιλέγοντας τον κ. Φάμελλο για τη θέση του προέδρου, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν ένα στέλεχος χαμηλών τόνων, με ενωτικό προφίλ, για να... σώσει ό,τι σώζεται από ένα κόμμα που υπέστη διασπάσεις, έχασε επεισοδιακά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εμφανίζεται πλέον με μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Η εποχή των χαρισματικών ηγετών που θα έφερναν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή φαίνεται ότι έχει τελειώσει και τώρα το ζητούμενο είναι ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι για να σταματήσει την πορεία προς τον γκρεμό.

-- Όσο για την ενότητα του κόμματος, η χθεσινή δήλωση Πολλάκη δείχνει ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Σφακιανός πολιτικός αναγνώρισε μεν τη νίκη Φάμελλου, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι έχει πίσω του σχεδόν το μισό κόμμα και να προαναγγείλει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δικό του πολιτικό πρόγραμμα. Έτσι, ο κ. Φάμελλος θα έχει τη θέση του προέδρου, αλλά για να αποφύγει νέους κραδασμούς θα πρέπει να βρει πώς θα καταφέρει να συνυπάρξει ομαλά με τον κ. Πολλάκη. Μια αποστολή όχι ιδιαίτερα εύκολη...


Όταν ο Τσίπρας... τρέλανε τη Μέρκελ

Ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει τα πολυαναμενόμενα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά από τις διαρροές στον γερμανικό Τύπο γίνεται σαφές ότι η μακροβιότερη καγκελάριος της Γερμανίας έχει γράψει πολλά για την Ελλάδα, την κρίση χρέους και τις επαφές της με τους Έλληνες ηγέτες που κλήθηκαν να τη διαχειριστούν. Η πιο ενδιαφέρουσα από τις αφηγήσεις της Μέρκελ φαίνεται πως αφορά τα χρόνια της «ηρωικής διαπραγμάτευσης» του Αλέξη Τσίπρα όταν η Ελλάδα βρέθηκε λίγα χιλιοστά από την έξοδο από την ευρωζώνη,. Η Μέρκελ φαίνεται να αντιμετωπίζει με αρκετή συμπάθεια τον Τσίπρα και μάλιστα γράφει ότι ανυπομονούσε να τον συναντήσει για πρώτη φορά στο Βερολίνο, το 2015, ενώ σημειώνει ότι οι φωτογράφοι των περίμεναν σαν σταρ. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, κατάφερε να δοκιμάσει στα όριά της την τετράγωνη, γερμανική λογική της Μέρκελ, όταν της ανακοίνωσε ότι θα υποστήριζε το «όχι» στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015. Η Μέρκελ θεωρούσε λογικό (και μάλλον ήταν...) να υποστηρίξει ο Τσίπρας το «ναι» σε μια συμφωνία που η κυβέρνηση του είχε διαπραγματευτεί. Η Γερμανίδα καγκελάριος γράφει πως «όλοι περίμεναν να συγκρουστούν οι δύο κόσμοι», δηλαδή οι φιλοευρωπαϊκές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά δεν περίμενε ότι ο Τσίπρας θα υποστήριζε το «όχι».

-- Όπως, βέβαια, όσοι ψήφισαν το «όχι» στην Ελλάδα δεν περίμεναν ότι ο Τσίπρας που το υποστήριξε θα το μετέτρεπε σε «ναι» -αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Η ουσία είναι ότι η ταραγμένη σχέση της Μέρκελ με τον Τσίπρα μάλλον τελείωσε καλά: το τρίτο μνημόνιο έγινε δεκτό και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα και η Μέρκελ σημειώνει στο βιβλίο της ως μια ευχάριστη ανάμνηση το τελευταίο δείπνο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα το 2019, σε ψαροταβέρνα της Καστέλλας.


Διαψεύδει (πάλι) για εκλογές ο Μητσοτάκης

Έσπευσε, ως γνωστόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επεισοδιακή διαγραφή Σαμαρά, να διαψεύσει ότι υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών -και το είπε σε διεθνές ακροατήριο, μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg. Αλλά επειδή στην Ελλάδα η συζήτηση για πρόωρες εκλογές μπορεί να αρχίσει με οποιαδήποτε αφορμή, ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο, μέσω του κυριακάτικου μηνύματός του στα social media, να διαψεύσει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων που έχει αρχίσει με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όπως έγραψε, «ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας ώστε να υπάρχει πραγματική αποτύπωση του εκλογικού σώματος και επομένως ακριβής προσδιορισμός της συμμετοχής και αποχής των εκλογέων σε κάθε εκλογική διαδικασία. Η εκκαθάριση των καταλόγων, που καθίσταται πλέον ευκολότερη λόγω της ψηφιοποίησης και της διαλειτουργικότητας των δημόσιων μητρώων, θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του κράτους. Και για να προλάβω του καχύποπτους, όχι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, που σημαίνει έχουμε δυόμισι χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας».


Η ΔΕΠΑ και το ρωσικό αέριο

Ψάχνονται στη ΔΕΠΑ για να καταλάβουν πώς (και αν...) θα πληρώνονται οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, μετά τις συντριπτικές κυρώσεις που επέβαλαν οι Αμερικανοί στην Gazprombank, τη θυγατρική τράπεζα της Gazprom. Σημειωτέον ότι αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις και σε όλες τις μικρότερες τράπεζες της Ρωσίας που είχαν μείνει εκτός κυρώσεων, ενώ στόχευσε με κυρώσεις και το σύστημα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που είναι κάτι σαν υποκατάστατο του SWIFT. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι κυρώσεις στην Gazprombank ουσιαστικά αποκλείουν και τον τελευταίο δρόμο για να πληρώνουν Ευρωπαίοι πελάτες το ρωσικό φυσικό αέριο.

-- Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από αυτές τις εξελίξεις, καθώς μειώσει στο ελάχιστο τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση, όμως, γιατί παραδόξως φέτος έχουμε αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου και η Ρωσία είναι κυρίαρχη στο μείγμα των εισαγωγών μας. Σύμφωνα με το Green Tank, στο 10μηνο οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου κατά 15%, κόντρα στον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση κατά 15%. Επιπλέον, την ίδια περίοδο «το ρωσικό αέριο συνολικά έφτασε το 59.1% (τουλάχιστον) των συνολικών εισαγωγών αερίου στη χώρα. Το υψηλό αυτό μερίδιο οφείλεται κυρίως στις εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού, καθώς οι εισαγωγές ρωσικού LNG ήταν μηδενικές για τους περισσότερους μήνες του 2024». Παράδοξη αυτή η πολιτική, που μάλλον έχει μια απλή εξήγηση: το ρωσικό αέριο είναι πολύ φθηνότερο από το αμερικανικό LNG.


Ο Τραμπ και ο γάμος ομοφύλων

Ξεσπάθωσαν τον τελευταίο καιρό οι πολέμιοι του γάμου ομοφύλων στην Ελλάδα, που πήραν «αέρα» μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, την οποία έφτασαν να επικαλούνται σαν ένα στοιχείο δικαίωσης των θέσεών τους. Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύεται ότι είναι λίγο πιο περίπλοκη: ο Τραμπ επέλεξε ως υποψήφιο υπουργό Οικονομικών τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή κεφαλαίων και καθηγητή Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος είναι παντρεμένος, ομοφυλόφιλος με παιδί. Ακόμη και ο υπερσυντηρητικός Τραμπ είναι μάλλον πολύ λιγότερο φανατικός από ορισμένους εγχώριους... Ταλιμπάν.


Ολοκληρώνεται το deal για την ΤΕΝΕΡΓ

Χωρίς να έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία, όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Masdar από το Άμπου Ντάμπι θα αποκτήσει το 67% της Τέρνα Ενεργειακή από τη ΓΕΚ Τέρνα, άλλους μεγαλοεπενδυτές και μέλη της διοίκησης και στη συνέχεια θα υποβάλει δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 33% ώστε να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή εξαγοράς είναι στα 20 ευρώ ανά μετοχή, τόσο για το 67%, όσο και για τη δημόσια πρόταση, σε μια συναλλαγή που θα αγγίξει τα 2,4 δισ. ευρώ  και μαζί με το δανεισμό θα ανέλθει σε Enterprise Value στα 3,2 δισ. ευρώ.

-- Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που πουλάει το 37,3% θα εισπράξει περίπου 880 εκατ. ευρώ και θα δει τον ομιλικό δανεισμό να «ελαφραίνει» κατά 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από τη δημόσια πρόταση οι επενδυτές που θα πουλήσουν θα βρεθούν με ρευστότητα 780 εκατ. ευρώ που λογικά θα επανεπενδυθεί σε άλλους τίτλους στην αγορά.


Τα λέει ο Πάιτ για να ακούν οι Κύπριοι...

Ούτε τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ υπερασπίζονται την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τόση θέρμη, όση εκδήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων και γνωστός σε μας από τη θητεία του στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας. Μιλώντας σε πάνελ στο COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, ο Πάιτ όχι μόνο εκθείασε το έργο, αλλά ουσιαστικά κάλεσε την κυβέρνηση της Κύπρου να δει το δάσος, δηλαδή τη μείωση του ενεργειακού κόστους που θα επιτευχθεί, αντί να βλέπει το δέντρο, δηλαδή τις υψηλές επενδυτικές δαπάνες που θα απαιτήσει η διασύνδεση. Ο Πάιατ χαρακτήρισε ως «μεγάλη ευκαιρία» για την Κυπριακή Δημοκρατία το project, τονίζοντας ότι θα συμβάλει στη μείωση των τιμών ενέργειας: «Θεωρώ ότι αυτό έχει χαθεί σε ένα βαθμό στην συζήτηση στο εσωτερικό της Κύπρου λόγω του κόστους του CAPEX που πρέπει να καταβληθεί αρχικά. Αλλά μακροπρόθεσμα είναι μία φανταστική ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία ακόμα και μόνο ως project που διασυνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη ΕΕ. Μακροπρόθεσμα είμαστε πολύ υποστηρικτικοί, επίσης, στο όραμα της διασύνδεσης της Κύπρου με το Ισραήλ και με ενεργειακές διασυνδέσεις στην ευρύτερη περιοχή».

-- Ενδιαφέρουσες είναι και οι δηλώσεις του Ματ Μπράιζα, πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για εξαγωγές φυσικού αερίου από την Κύπρο, αν κάνει η Τουρκία βήματα για τη λύση του Κυπριακού. Όπως είπε, «διαισθάνομαι τώρα μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης (σ.σ.: στην Τουρκία) όχι μόνο επειδή επιστρέφει ο πρόεδρος Τραμπ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν υπάρξει μηνύματα από την Άγκυρα σχετικά με ενδεχόμενη νέα προσπάθεια για κάποιου είδους διαπραγμάτευση. Η επίσημη τουρκική πολιτική ήταν αυτή των Τουρκοκυπρίων, που είναι η λύση δύο κρατών, αλλά ίσως αυτή η στάση να “μαλακώσει” λίγο τώρα, θα πρέπει να το δούμε».


Περισσότερες γυναίκες στις εισηγμένες

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας για τη βελτίωση της εκπροσώπησης των γυναικών στις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών. Σήμερα παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και την υφυπουργό, Κατερίνα Παπακώστα το σχετικό νομοσχέδιο για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών και την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια. Η κοινοτική οδηγία 2022/2381 προβλέπει ότι τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι εισηγμένες εταιρείες υποχρεούνται να επιτύχουν έναν από τους δύο ακόλουθους στόχους έως τις 30 Ιουνίου 2026: α) τα μέλη του υποεκπροσωπούμενου φύλου να κατέχουν τουλάχιστον το 40 % των θέσεων μη εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών· β) τα μέλη του υποεκπροσωπούμενου φύλου να κατέχουν τουλάχιστον το 33 % όλων των διευθυντικών θέσεων, είτε εκτελεστικών είτε μη εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών. Φιλόδοξοι στόχοι, που σίγουρα για πολλές εταιρείες στην Ελλάδα θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν.


Τι περιμένουμε από Πλ. Θράκης

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα 9μηνου η Πλαστικά Θράκης. Η Eurobank Equities προβλέπει αύξηση πωλήσεων 4,3% στα 281 εκατ. ευρώ που θα προέλθει κυρίως από την αύξηση των όγκων και λιγότερο από την τιμολογιακή πολιτική που δεν ευνοεί την εταιρεία λόγω των συνθηκών της αγοράς. Τα κέρδη EBITDA εκτιμώνται στα 36,8 εκατ. ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα μοιράσει προμέρισμα 0,068 ευρώ για τη χρήση του 2024.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Προϋπολογισμός υπεροχής, η πίεση στις τράπεζες και οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού που αφήνουν πίσω την Ευρώπη, γιατί δεν κερδίζουν έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, η «μάχη» του Στουρνάρα για το QE, οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ στο debate και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ψυχολογικά των Κυπρίων, επιστροφή Τσίπρα, ο Χρυσοχοϊδης και οι ζωοκλοπές

Πώς η Τρ. Κύπρου ενεργοποίησε το «τραύμα Βγενόπουλου», η διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ, η ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, ο Αλ. Τσίπρας καλοβλέπει την κεντροαριστερά και τα καρφιά Κασσελάκη για τα μαύρα ταμεία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αποτελέσματα των τραπεζών, η επιστολική ψήφος και κανένας καλός δεν χάνεται

Αρχίζει σήμερα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου των τραπεζών, η επιστροφή του Α. Σπηλιωτόπουλου, η έξοδος των κερδοσκόπων, μικροί εργολάβοι στην επίθεση, οι νέες εφαρμογές του Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ραντεβού στις 8 Μάϊου.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα λαμπερά κέρδη - μέρισμα της ΤτΕ, ο «ροκ σταρ» υπουργός και γιατί δεν άρεσε ο ΟΤΕ

Οι ζημιές του Ευρωσυστήματος και η λαμπερή εξαίρεση της ΤτΕ, ο Αδ. Γεωργιάδης έκλεψε την παράσταση, το μέρισμα του ΟΤΕ δεν ενθουσίασε τους επενδυτές, πιο κοντά στην Κρήτη τα γεωτρύπανα και έξυπνες γέφυρες με 340 εκατ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ζόρια των τραπεζών, οι business Κασσελάκη και ο εξελιγμένος Αδ. Γεωργιάδης

«Τρίζει» στο αναπτυξιακό στόρι των τραπεζών λόγω αποπληρωμών, το μήνυμα του Ινδού Πρωθυπουργού στην ΕΕ μέσω Αθήνας, το βέρτιγκο στο ΣΥΡΙΖΑ, εξολοθρευτής από τα Lidl, οι νέες ταυτότητες και ο Αδ. Γεωργιάδης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι αυταπάτες του Αλ. Τσίπρα, τα κέρδη των τραπεζών και η δανειοφοβία

Ο επίλογος για τον Αλέξη Τσίπρα και η ιστορική φράση από το 2016, πώς οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν σε καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές, η δανειοφοβία των Ελλήνων και οι Τούρκοι τουρίστες.