ΓΔ: 1390.25 -0.88% Τζίρος: 130.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
Farmaka, Medicines, Drugs, Pills, Ygeia, Health
Φωτο: Shutterstock

Θ. Τρύφων: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος παραγωγής φαρμάκων

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της ELPEN τόνισε ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες «συνεισφέρουν στο 85% των επενδύσεων και το 60% των θέσεων εργασίας».  

Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρίσκονται σε εξαιρετική θέση καθώς η ΕΕ επενδύει στην στρατηγική της αυτονομία και ρίχνει βάρος στο φάρμακο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της ELPEN Θ. Τρύφων. 

Από το βήμα του 3ου Οικονομικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, ο κ. Τρύφων σημείωσε πως μετά την πανδημία του κορονοϊού, η φαρμακοβιομηχανία έχει γίνει προτεραιότητα στην ΕΕ με στόχο την στρατηγική της αυτονομία και σε αυτό το πλαίσιο θα δοθούν σημαντικά κίνητρα.  Επισήμανε ότι στην Ελλάδα η φαρμακοβιομηχανία, έχει μια μεγάλη παραγωγική βάση τονίζοντας ότι «έχουμε το 12% του παραγωγικού δυναμικού της ΕΕ. 45 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Έχουμε τεχνογνωσία, έχουμε, παρά τα πολλά ζητήματα, εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις». Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο παραγωγής φαρμάκων για την Ευρώπη. 

Ο κ. Τρύφων στάθηκε στην υποχρηματοδότηση των δαπανών υγείας, και το κούρεμα των ομολόγων που υπήρξε με την κρίση χτυπώντας κυρίως τις βιομηχανίες που αποτελούν την πλειονότητα εκείνων που πραγματοποιούν επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Όπως σημείωσε ο κ. Τρύφων, «οι ελληνικές βιομηχανίες μπορεί να αποτελούν το 20% της αγοράς, αλλά συνεισφέρουν στο 85% των επενδύσεων και το 60% των θέσεων εργασίας».  

Αυτό το κενό εκτιμάται πως θα καλυφθεί με το ειδικό πρόγραμμα που τρέχει από το 2019, με τον κ. Τρύφων να το χαρακτηρίζει ως «το πιο επιτυχημένο ΣΔΙΤ που έχει σχεδιαστεί κεντρικά» και υλοποιείται από κυβέρνηση και φορείς με πολύ θετικά αποτελέσματα. Σημείωσε πως το κράτος εκμεταλλεύτηκε ένα μικρό μέρος από τα πολλά χρήματα που δίνει η φαρμακοβιομηχανία χρηματοδοτώντας επενδύσεις στην έρευνα. Κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει από το 2019 μέχρι το 2026 ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. 

Ο κ. Τρύφων σημείωσε πως δημιουργούνται 10 νέα εργοστάσια, 14 νέες ερευνητικές δομές και χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανία που έχουν πολύ μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι μέρος των επενδύσεων διαχέεται στην ελληνική περιφέρεια καθώς είναι υποχρέωση όλων των βιομηχανιών να στηρίξουν το πλάνο της κυβέρηνσης για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. 

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι  από τα παραγόμενα προϊόντα στα ελληνικά εργοστάσια, το 60% εξάγονται και αυτή τη στιγμή οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες καλύπτουν πάνω από 40 εκατ. Ασφαλισμένους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων που πραγματοποιούνται, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία του κλάδου τα επόμενα χρόνια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφάνεια και για τις πολυεθνικές ζητούν οι Έλληνες βιομήχανοι φαρμάκων

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σημειώνει ότι το θέμα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό και ζητά να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και όχι αυξήσεις των τιμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 15% των δαπανών για φάρμακα, η βιομηχανία πληρώνει τον λογαριασμό

Μέσα από το σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών, οι εταιρείες πλήρωσαν το 2023 για δεύτερη χρονιά περισσότερα από το κράτος για τη φαρμακευτική δαπάνη. Μεγάλα βάρη επωμίζονται και οι ασθενείς.