ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Habeck, Germany, Germania
Φωτο: Shutterstock

Χάμπεκ: Η Γερμανία πάντα καθυστερούσε να στείλει όπλα στην Ουκρανία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εξέφρασε τη λύπη του για τις καθυστερημένες αποστολές αρμάτων μάχης Leopard και τόνισε ότι αυτή η στρατηγική επαναλαμβάνεται τώρα για την παράδοση των πυραύλων Taurus.

Η Γερμανία έκανε σφάλματα στην προσπάθειά της να στηρίξει την Ουκρανία, μεταξύ άλλων η «πολύ αργοπορημένη» αποστολή όπλων που χρειάζονταν η Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η Γερμανία «πάντα καθυστερούσε» στις παραδόσεις όπλων της, είπε ο Χάμπεκ στην τηλεοπτική εκπομπή "Miosga" του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD.

Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για τις καθυστερημένες αποστολές αρμάτων μάχης Leopard και τόνισε ότι αυτή η στρατηγική επαναλαμβάνεται τώρα για την παράδοση των πυραύλων Taurus, παραδόσεις στις οποίες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιτίθεται σθεναρά.

Ο Χάμπεκ υποστηρίζει την αποστολή στο Κίεβο των συστημάτων Taurus, αλλά σημείωσε ότι για μια τέτοια απόφαση απαιτείται προσοχή και ψύχραιμη σκέψη.

Ο υπουργός, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, υποστήριξε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επικοινωνία που προκάλεσε έντονη κριτική από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους.

Ο Χάμπεκ αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να εμπλακεί κανείς σε συζητήσεις για τον πόλεμο αν δεν υπάρχει συνομιλία με τα αντιμαχόμενα μέρη.

Η συνομιλία Σολτς - Πούτιν ήταν η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που οι δυο τους μίλησαν στο τηλέφωνο.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα στην Γερμανία μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ ανησυχούν το Κίεβο και ελπίζουν στη Μόσχα

Την Κυριακή, οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σε Ρωσία και Ουκρανία, με τη Μόσχα να στηρίζει ανοιχτά την AfD. Το κόμμα παραμένει απομονωμένο, καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται συμμαχία μαζί του.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Οκτώβριο δικάζεται Ουκρανός για δολιοφθορά στον North Stream

Ουκρανός πρώην αξιωματικός θα δικαστεί από τις 14 Οκτωβρίου στο Αμβούργο για τη δολιοφθορά στον αγωγό North Stream το 2022, ενώ άλλος ύποπτος κρατείται στην Κροατία και αναμένει πιθανή έκδοση στη Γερμανία.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσική επικράτηση θα ενισχύσει αυταρχικούς ηγέτες, λέει ο Πιστόριους

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε τους αυταρχικούς ηγέτες παγκοσμίως και τόνισε πως μόνο ο Πούτιν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά δεν το επιδιώκει.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει αντιαεροπορικά για Ουκρανία και περιορισμούς σε βίζες Ρώσων

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» την επίθεση με drone στη Λειψία που αποδίδεται στη Ρωσία και δήλωσε πως η ΕΕ σύντομα θα στείλει περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Νέα κλιμάκωση στη Λειψία, αυξάνει η απειλή από Ρωσία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μαρκ Ρούτε δήλωσαν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, αναφέροντας το περιστατικό στη Λειψία ως νέα κλιμάκωση και τονίζοντας πως ΕΕ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη στην Ουκρανία.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα διαψεύδει τους ισχυρισμούς Γερμανίας για επίθεση στη Λειψία

Η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία απορρίπτει ως προκλητικούς και αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία ευθύνεται για επίθεση με drone στη Λειψία, μετά και τα μέτρα της Γερμανίας όπως το κλείσιμο προξενείου και πολιτιστικού κέντρου.