Σε μια προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός έχουν αποδυθεί οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου μετά από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και την «αναίμακτη» πρόσφατη δημόσια εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή.
Παρά το γεγονός ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του το ζήτημα του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται λήξαν, υπάρχει διάχυτη η βεβαιότητα ότι το επόμενο χτύπημα του Μεσσήνιου πολιτικού μπορεί να εκδηλωθεί κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, είτε δια της καταψήφισής του είτε δια της απουσίας του.
Σε αυτή τη φάση, πάντως, μετά και από τις βολιδοσκοπήσεις στελεχών της επιρροής του, στην Ηρώδου Αττικού υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν προκύπτει κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης ή άλλου είδους εσωκομματικών παρενεργειών.
Άλλωστε – όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη – δεν τίθεται κανένα ζήτημα αποκοπής ή απομόνωσης των λεγόμενων «σαμαρικών» βουλευτών, κάτι που θεωρείται πιθανόν να φανεί και έμπρακτα στον επόμενο ανασχηματισμό, που προσδιορίζεται για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
Άλλοι πάλι, ερμηνεύουν την εκκωφαντική σιωπή υποστηρικτών του Αντώνη Σαμαρά ή ακόμα και την «χαλαρή» αποδοκιμασία του ως μια τακτική επιλογής αναμονής, είτε για τα όποια μελλοντικά πολιτικά σχέδια του πρώην πρωθυπουργού, είτε για κάποιες από τις επόμενες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε κρίσιμα νομοσχέδια και ψηφοφορίες.
Στις πολιτικές αναλύσεις του λεγόμενου πρωινού καφέ από αρκετούς συμμετέχοντες εκφράζεται ακόμα και η σκέψη ότι η συγκυρία με τις κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις είναι ευνοϊκή για τη ΝΔ, από τη στιγμή που αναβιώνει το παραδοσιακό δίπολο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα λειτουργήσει συσπειρωτικά στην σκληρή κομματική βάση.
Ο Καραμανλής και οι «μνηστήρες» για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Την ίδια στιγμή, πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, καθώς και στενός πυρήνας της οδού Πειραιώς, έχουν στραμμένες τις κεραίες τους στις επόμενες παρεμβάσεις του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος – όπως φάνηκε και από την παρέμβασή του στην Πάτρα – αποδοκίμασε από τη μια τα πειθαρχικά μέτρα κατά του Αντώνη Σαμαρά, αλλά έκοψε κάθε συζήτηση για πιθανή δική του υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ειδικά για το θέμα της προεδρικής εκλογής, η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να βγει αυτοβούλως εκτός «κάδρου», μάλλον φαίνεται να απελευθερώνει, παρά να εγκλωβίζει το Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή όπου με μεγάλη βεβαιότητα σύσσωμη η αντιπολίτευση θα έσπευδε να κάνει λόγο για επιλογή «πολιτικού εξαγνισμού» από τις ευθύνες της διακυβέρνησης Κ.Καραμανλή, που οδήγησαν στην οικονομική κρίση και τα μνημόνια.
Στη σχετική λίστα πάντως της ονοματολογίας, εξακολουθούν να φιγουράρουν κορυφαία στελέχη από τη ΝΔ, όπως του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, αλλά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.
Και οι δύο, είτε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, η δημοσίως έχουν αποφύγει να συμμετάσχουν στην ουσία της συζήτησης, κάνοντας λόγο για άκαιρη και προβληματική σεναριολογία για το πρόσωπο της νυν Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Υπάρχουν και αυτοί ωστόσο, που στις κατά καιρούς εισηγήσεις τους επαναφέρουν στο τραπέζι τη λύση ενός προσώπου εκτός του σκληρού πυρήνα της γαλάζιας παράταξης, στη λογική της επιβεβαίωσης της πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ στο χώρο του «κέντρου», με το όνομα του τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα να φιγουράρει ψηλά στις επιλογές τους.