ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ποιοι κορυφαίοι όμιλοι της χώρας υιοθετούν την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ανοίγουν βηματισμό οι ελληνικές επιχειρήσεις στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι κινήσεις μεγάλων βιομηχανικών ομίλων και τραπεζών. Η ΤΝ μπορεί να προσθέσει 5,5 μονάδες στο ΑΕΠ ως το 2030.

Την υιοθέτηση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης εξετάζουν όλο και περισσότεροι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας. Το ποσοστό τους εκτιμάται ότι έχει διπλασιαστεί από το 2021 μέχρι το 2023 και στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως πάνω από το 70% των οργανισμών στη χώρα «είτε εξετάζουν, είτε σχεδιάζουν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης».

Εκτιμάται, ειδικότερα, πως η αξιοποίηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη πρόληψη των κινδύνων αλλά και μείωση των λαθών που προέρχονται από ανθρώπους, ενώ μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα και τον ανταγωνισμό στην προσέλκυση ταλέντου. Χαρακτηριστικά, οι λύσεις Gen AI μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλο το φάσμα της δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης, με τις κυριότερες κατηγορίες περιπτώσεων χρήσης που εντοπίζονται, να αφορούν στην εξυπηρέτηση κοινού, την ανάπτυξη περιεχομένου, τη διαχείριση κώδικα, τη διαχείριση γνώσης και την εξαγωγή πληροφορίας από αδόμητα δεδομένα.

Ως προς τον προβλεπόμενο αντίκτυπο του Gen AI στο ΑΕΠ της χώρας, μελέτη της Deloitte κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίδρασή του προβλέπεται πολύ σημαντική και να υπολογίζεται στο +5,5% του ΑΕΠ ως το 2030 (ήτοι 10,7 δισ.ευρώ), ενώ υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αγγίξει ακόμα έως και το +9,8%.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ταχύτατοι, με την αλλαγή να πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εντούτοις υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια εκπαίδευσης του λογισμικού ώστε να αξιοποιείται σε πλήρη λειτουργική επάρκεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η QuantumBlack της McKinsey, οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα λιγότερο φιλικό περιβάλλον για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που καταγράφουν υψηλές επιδόσεις, καθώς η χώρα μας υστερεί στις υποδομές, ενώ λείπει και η στρατηγική ανάπτυξης της καθώς και μια ρυθμιστική αρχή που θα ορίζει το λειτουργικό πλαίσιο.

Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η ανάγκη για την πραγματοποίηση ιδιαίτερα σημαντικών επενδύσεων. Όπως σημειώνουν άνθρωποι του κλάδου, «για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύεται για να δημιουργηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, απαιτούνται ακόμα 3 ευρώ για επανεκπαίδευση προσωπικού, αλλαγή των διαδικασιών, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τις αλλαγές που μας φέρνει».

Ταυτόχρονα, δημιουργεί έκθεση σε νέους κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες αστοχίες και εξαρτήσεις, και από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παραμένει το γεγονός ότι απαιτούνται σημαντικοί ενεργειακοί και υδάτινοι πόροι για να αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό πως μια ερώτηση στο Chat GPT απαιτεί 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια αναζήτηση στο Google.

Οι μεγάλοι όμιλοι που έχουν ήδη εισάγει την ΤΝ

Όμιλος ΤΙΤΑΝ

Ξεκινώντας από το 2014 τις προσπάθειες για βελτιστοποίηση της παραγωγής μέσω της χρήσης τεχνολογίας, ο ΤΙΤΑΝ, έχει φέρει το Real Time Optimizer (συστήματα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο) και το predictive maintenance (συντήρηση με την συνδρομή της ΑΙ) στην τσιμεντοβιομηχανία.

Από το 2018 αποτελεί την πρώτη τσιμεντοβιομηχανία παγκοσμίως που λειτουργεί καθαρά με Τεχνητή Νοημοσύνη, αυξάνοντας την παραγωγικότητα έως και 10% και επιτυγχάνοντας υψηλής ποιότητας προϊόν, ενώ παράλληλα κατάφερε να μειώσει ελαφρώς και την κατανάλωση ενέργειας, κάνοντας return on investment δέκα φορές μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τον κ. Δ. Παπαλεξόπουλο, πρόεδρο του ομίλου.

Ο ΤΙΤΑΝ στοχεύει το 2025 όλα τα εργοστάσια του ομίλου να λειτουργούν με Τεχνητή Νοημοσύνη, και έχοντας ιδρύσει στις ΗΠΑ την CemAI εξάγει τεχνολογία πρόβλεψης βλαβών σε τουλάχιστον δέκα τσιμεντοβιομηχανίες του κόσμου. Η θυγατρική αξιοποιεί τόσο τη μοναδική εμπειρία του Τιτάνα στην παραγωγή τσιμέντου όσο και την τεχνογνωσία του στη δημιουργία ψηφιακών λύσεων με σκοπό οι πελάτες της να μεγιστοποιήσουν τη λειτουργική αποδοτικότητα και αξιοπιστία των εργοστασίων τους.

Ο όμιλος έχει αναπτύξει, δοκιμάσει και εφαρμόσει επιτυχώς τη λύση προγνωστικής συντήρησης CemAI. Με τη δύναμη της τεχνολογίας μηχανικής εκμάθησης, η νέα υπηρεσία επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα λειτουργίας ολόκληρων εργοστασίων και στέλνει ειδοποιήσεις που αναλύονται από ομάδα έμπειρων ειδικών, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές ομάδες με στόχο την επίλυση ζητημάτων πολύ πριν αυτά επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου.

Metlen

Η Avokado αποτελεί την προσπάθεια της Metlen για την εισαγωγή ΤΝ στον χώρο της ενέργειας. Η startup του ομίλου Metlen, θέλει να φέρει στην αγορά καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία και αναπτύσσει τις δικές της λύσεις και υπηρεσίες που βασίζονται στις σύγχρονες τάσεις της τεχνολογίας (big data και Τεχνητή Νοημοσύνη), δίνοντας την ευκαιρία στον καταναλωτή να μπορεί να μετατραπεί και σε έναν διαδραστικό παραγωγό ενέργειας που θα μπορεί είτε να αποθηκεύει για δική του μελλοντική χρήση, είτε να διαθέτει σε τρίτους.  

Χρησιμοποιώντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, data Intelligence και νέες τεχνολογίες, όπως Internet of Energy, Mobile, Social, Blockchain, θέλει να ενισχύσει τις προσπάθειες της ενεργειακής μετάβασης, με όρους αειφορίας, διατηρώντας μία ανθρωποκεντρική, αλλά και περιβαλλοντοκεντρική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Motor Oil

Στο πλαίσιο του ψηφιακού στρατηγικού σχεδιασμού η Μotor Oil εκσυγχρονίζει και ενισχύει τις εγκαταστάσεις της, υιοθετώντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για τους εξοπλισμούς του διυλιστηρίου. Μέσω ανάλυσης real-time δεδομένων, η Motor Oil τρέχει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ("Digital Refinery") και έχει αρχίσει να υιοθετεί λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω των δεδομένων μπορεί να προβλεφθεί η έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εξοπλισμοί.

Η λύση επιτρέπει την πρόβλεψη με ακρίβεια πάνω από 77% σε πιθανά μη φυσιολογικά συμβάντα από 20 έως 120 ώρες πριν την εκδήλωσή τους. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται αύξηση του χρόνου ζωής των εξοπλισμών και μείωση του κόστους συντήρησής τους.

Helleniq Energy

Ο ενεργειακός όμιλος χρησιμοποιεί AI /Machine Learning με στόχο τη βελτιστοποίηση κατανάλωσης ενέργειας. Τα δεδομένα που συλλέγονται τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται για να επιτευχθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική αποτελεσματικότητα και την μείωση των εκπομπών αερίων.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έχει συστήσει τη θυγατρική Olympus AI η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης που θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών, από την ενέργεια και την υγεία μέχρι την εκπαίδευση και τις μεταφορές. Η νέα εταιρεία αναμένεται να εκμεταλλευτεί τα σχέδια της ΔΕΗ για τις επενδύσεις σε data center που θα πραγματοποιήσει και σε συνεργασία με την αραβική Damac

Τράπεζες

Οι τράπεζες αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών τους, στην ανάλυση δεδομένων (bid data) ακόμα και στην εξυπηρέτηση των πελατών μέσω των chat bots, ενώ εκτιμάται πως σύντομα θα αναλάβουν περισσότερες εργασίες όπως επενδυτικές συμβουλές σε πελάτες, ή διαχείριση του χαρτοφυλακίου μετοχών.

Η Τρ. Πειραιώς έχει σε πιλοτική φάση δεκάδες λύσεις εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI & GenAI), ενώ η Εθνική Τράπεζα εφαρμόζει τεχνολογίες ΑΙ όπως οι εικονικοί βοηθοί που παρέχουν στους πελάτες συμβουλές και πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες. Το Gen ΑΙ αξιοποιείται στη σύνθεση εγγράφων στα πεδία των Νομικών Υπηρεσιών, του Finance και του Risk, ενώ συνεχίζει την εκπαίδευση των εργαζομένων της στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Eurobank από το 2021 εργάζεται με ξεκάθαρες προτεραιότητες για να εισάγει τα εργαλεία της ΤΝ, με στόχο να διευρύνει το πελατολόγιο και τα προϊόντα της μειώνοντας παράλληλα τους χρόνους απόκρισης ενώ η Alpha Bank εξετάζει την εισαγωγή νέων εργαλείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις και μπόνους από τις επιχειρήσεις σε όσους γυρίζουν στο γραφείο

Στην παραδοσιακή γραφειοκεντρική προσέγγιση θέλουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων και σκοπεύουν να δώσουν σημαντικά κίνητρα στους εργαζομένους. Οι προκλήσεις του ESG και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικός βοηθός με τεχνητή νοημοσύνη θα μας καθοδηγεί στο Gov.gr

Με εφόδιο την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα αλλάξουν ριζικά οι σχέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων στη διάδραση τους με το Δημόσιο. Γιατί γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για την ΑΙ η Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοπορία από ελληνικές επιχειρήσεις με χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil Γιώργος Μυλωνάς στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών υπογράμμισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη οδήγησε σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 25% και μείωση του σκραπ κατά 90%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανοίγει παράθυρο χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις

Η πλατφόρμα STEP αξιοποιεί και κατευθύνει τους πόρους από 11 χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ σε καινοτόμες επενδύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην οικονομία και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αυτονομία.