ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ασφυξία και απειλή λουκέτων στον τομέα της εστίασης

Μειωμένος τζίρος στο μισό, περιορισμοί σε ωράριο και αριθμό τραπεζοκαθισμάτων και έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία συνθέτουν ζοφερό τοπίο στην εστίαση.

Ένας δύσκολος χειμώνας που μπορεί να οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα περιμένει τους επιχειρηματίες της εστίασης. Με την πανδημία να έχει εξαφανίσει την κίνηση και τη ρευστότητα να αγνοείται, ενώ ο τζίρος έχει βουλιάξει, οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε αβέβαιο μέλλον, αποκλεισμένες ουσιαστικά από τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο τζίρος έχει πέσει στο μισό και οι επιχειρηματίες της εστίασης σημειώνουν πως οι περιορισμοί στα ωράρια λειτουργίας, αν συνδυαστούν το χειμώνα με υποχρεωτική μείωση στα τραπεζοκαθίσματα θα πιέσουν ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις. «Ο περιορισμός των τραπεζοκαθισμάτων θα είναι καταστροφή. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος έτσι όπως πάνε τα πράγματα και με τους περιορισμούς που επιβάλλουν. Ειδικά τον χειμώνα, αν δεν έχει κάποιος θέσεις έξω για να κάτσουν οι πελάτες δεν θα έχει δουλειά», αναφέρει στο Business Daily ο κ. Γιώργος Μπακαβγάς, ιδιοκτήτης καφέ μπαρ στον Πειραιά.

Ο κλάδος της εστίασης, που πληρώνει βαρύτατο τίμημα στην πανδημία, βλέπει την ρευστότητα να… εξαϋλώνεται, ενώ μένει εκτός των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. «Όταν εξαγγέλθηκαν τα προγράμματα χαρήκαμε, όμως τελικά αποδείχθηκε πως μένουμε τελικά έξω από όλα τα προγράμματα. Ελπίζουμε στο τελευταίο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε των 200 εκατ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Μπακαβγάς, αναφερόμενος στο πρόγραμμα για επιδοτήσεις σε επιχειρήσειες της Αττικής.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, καθώς οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα. Ήδη, από το σύνολο των απασχολούμενων σε επιχειρήσεις οι οποίες τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, το ένα τρίτο (ποσοστό 32,4%) αντιστοιχούσε στον κλάδο της εστίασης.

«Ως επιχείρηση λειτουργούμε με παθητικό από την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Είχαμε προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ενόψει των αναγκών που θα υπήρχαν για την εορταστική περίοδο του Πάσχα και πλέον έχω 17 άτομα, ενώ χρειάζονται πολύ λιγότεροι», τονίζει ο κ. Βαγγέλης Τσιάτσιος, ιδιοκτήτης καφέ - ζαχαροπλαστείου στο κέντρο της Λαμίας, που επισημαίνει ότι «εκτός από την αναστολή συμβάσεων εργασίας και την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορέσαμε να ενταχθούμε σε κανένα άλλο πρόγραμμα». Υπογραμμίζει πως «είμαστε δεμένοι από τα προγράμματα. Για να πάρεις την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν θα πρέπει να απολύσεις κανέναν μέχρι τον Δεκέμβρη».

Ο κ. Μανώλης Νικολιδάκης, ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Ρόδου που είδε τον τζίρο του να μειώνεται περί το 50%, σημειώνει πως «το μόνο που πήραμε και ήταν ένα μικρό ποσό ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή. Για όλα τα άλλα οι τράπεζες δεν δέχτηκαν καμία αίτηση από κανέναν στον κλάδο. Η εστίαση έμεινε απ’ έξω, ενώ ενισχύθηκαν μεγάλοι όμιλοι και δεν στηρίχθηκε η μικρομεσαία επιχείρηση». Η επιχείρηση χρησιμοποίησε την αναστολή συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ώστε να διαφυλαχθούν οι 15 εργαζόμενοι. Όπως αναφέρει, «το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δεν είναι άσχημο. Είναι στα εργαλεία που βοηθήσαν αλλά δεν καλύπτει τη χασούρα. Καλύπτει ένα περίπου 10 - 20% των εξόδων μας. Όλη η χασούρα καλύφθηκε από την τσέπη μας».

«Οι αναστολές πληρωμών βοήθησαν λιγάκι, όμως τα προβλήματα παραμένουν και θα υπάρξουν πολλές απολύσεις στο επόμενο διάστημα. Είναι κρίμα γιατί τα παιδιά βρίσκονται στην πιο παραγωγική τους ηλικία», υπογραμμίζει ο κ. Δημήτριος Ρίζος, ιδιοκτήτης καφέ στη Λαμία. Ο κ. Ρίζος αναφέρει πως η επιχείρηση χρησιμοποίησε το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων εργασίας και τόνισε πως «ήταν καλό το μέτρο για την μείωση του ενοικίου 40% αλλά τέλειωσε και αυτό και τώρα θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν είναι και το πιο εύκολο». Για την επιστρεπτέα προκαταβολή αναφέρει πως «αν ήθελε να βοηθήσει το κράτος δεν θα έπρεπε να είναι επιστρεπτέα. Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνουν οι Περιφέρειες μπορούν να βοηθήσουν κάπως αλλά μέχρι στιγμής τα προγράμματα αυτά δεν είναι για την καφεστίαση».

Ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστότητας

Οι υποχρεώσεις που τρέχουν ενώ ο τζίρος απουσιάζει οδηγούν τις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας, είτε με τον περιορισμό των εξόδων, είτε βάζοντας σημαντικά ποσά από την τσέπη τους. «Την έλλειψη ρευστότητας την καλύπτουμε με ιδία κεφάλαια. Δύσκολα βοηθάνε οι τράπεζες ειδικά τον δικό μας κλάδο. Από τα προγράμματα αυτά δεν έχουν βοηθηθεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά οι μεγάλες και οι πολύ μεγάλες», αναφέρει ο κ. Ρίζος.

Ο περιορισμός εξόδων ήταν η πρώτη κίνηση των επιχειρήσεων για να καταφέρουν να αντέξουν από την περίοδο του lockdown και έπειτα. «Δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής πρόβλημα ρευστότητας, όμως φυσικά έχουμε προχωρήσει και εμείς οι ίδιοι σε προσπάθειες για να μειωθούν τα κόστη. Έχουν περιοριστεί αρκετά και τα κέρδη και κάνουμε προσπάθεια να περιορίσουμε την χασούρα», σημειώνει ο κ. Μπακαβγάς.

Παράλληλα, εκφράζεται η ανησυχία πως θα υπάρξουν επιχειρηματίες που θα καταφύγουν στον προσωπικό δανεισμό, καθώς οι επιχειρήσεις είναι αποκομμένες από τα χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ δεν σταματούν οι ανάγκες να τρέχουν. «Υπάρχει θέμα ρευστότητας. Βάζουμε από την τσέπη μας για να διατηρούμε το προσωπικό και να μην χάσουμε τα προγράμματα», σημειώνει ο κ. Τσάτσιος, με τον κ. Ρίζο να συμπληρώνει πως «με τις τράπεζες να έχουν αποκλεισμένες τις επιχειρήσεις, πολλοί επιχειρηματίες θα καταλήξουν σε προσωπικά δάνεια για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας».

Ζητούν λύσεις για να επιζήσουν

Ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι ακόμα πιο «βαρύς» για τις επιχειρήσεις εστίασης καθώς ο καλός καιρός του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου που βοήθησε να μειωθεί η χασούρα του καλοκαιριού, θα αποτελέσει παρελθόν.

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) με επιστολή της στον πρωθυπουργό ζητά τη θέσπιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Κορυφαίες αλυσίδες όπως Goody’s, Everest, «Γρηγόρης» και Friday’s που μετέχουν στην Ένωση εκπέμπουν σήμα κινδύνου που αφορά όλη την οικονομία και την αγορά εργασίας.

«Χρειάζονται να γίνουν παρεμβάσεις και πιο ουσιαστικά μέτρα, γιατί και οι καθυστερήσεις πληρωμών που μετατέθηκαν για αργότερα δεν παύουν να υπάρχουν σαν υποχρεώσεις. Είναι απλά ένα πολύ χαμηλότοκο δάνειο», τονίζει ο κ. Νικολιδάκης από την Ρόδο που σημειώνει πως «ελπίζουμε να παραμείνει η μείωση του ΦΠΑ και θα έπρεπε να μονιμοποιηθεί γιατί μας έδωσε μια μικρή ανάσα. Είναι απαγορευτική η φορολογία που υπάρχει στον κλάδο».

Ο κ. Τσάτσιος από την Λαμία τονίζει πως πρέπει «να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και οι ανάγκες θα είναι μεγάλες αλλά δεν θα υπάρχουν πλέον τα αποθέματα για να αντέξουν οι επιχειρήσεις».

Την ίδια στιγμή, η εστίαση βρίσκεται στο στόχαστρο των περιοριστικών μέτρων με τις επιχειρήσεις να ανησυχούν πως ο τζίρος θα είναι ακόμα χαμηλότερος τον χειμώνα. «Η εστίαση έχει εξελιχθεί σε μαύρο πρόβατο και την κατηγορούν για την εξάπλωση. Έχει στοχοποιηθεί η εστίαση και έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής» αναφέρει ο κ. Μπακαβγάς και υπογραμμίζει πως «πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν. Δεν ξέρουμε πόση διάθεση έχει η κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο. Σίγουρα η μείωση του ΦΠΑ θα είναι θετικό μέτρο».

Όπως σημειώνει ο κ. Νικολιδάκης από την Ρόδο «η μείωση του τζίρου μας ήταν στο 55% και τον χειμώνα αναμένεται να είναι ακόμα χαμηλότερα με τα νέα μέτρα, καθώς δεν θα χωράει ο κόσμος στο μαγαζί και θα αναγκαζόμαστε να τους διώξουμε. Ήδη με την τελευταία τροποποίηση μειώθηκε κατά 2 τραπέζια η χωρητικότητα μας».

«Φοβόμαστε πως θα υπάρξουν λουκέτα. Ο υπερκορεσμός της αγοράς που είχε υπάρξει τα προηγούμενα χρόνια και στην κρίση, θα φανεί τώρα, και θα αρχίσουν να κλείνουν τα καταστήματα» σημειώνει ο κ. Ρίζος ενώ ο κ. Τσάτσιος υπογραμμίζει πως «με όλη αυτή την κατάσταση θα παρασυρθούν και πολλοί που δεν έφταιγαν, και προσπαθούσαν να κάνουν σωστή δουλειά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι κλάδοι «καίγονται» για προσλήψεις: Οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες

Πληροφορική, Ξενοδοχεία - Εστίαση και Επαγγελματικές υπηρεσίες είναι οι τρεις κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα της EY σε περισσότερες από 36.000 αγγελίες. Μόνο 75% το ποσοστό απασχόλησης πτυχιούχων.
Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ 100 επιχειρήσεις με παράνομο λογισμικό

Εκτιμάται ότι η συνολική καθαρή αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη από τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν να έχουν παραποιήσει τα φορολογικά τους στοιχεία, ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο αναλογών Φ.Π.Α. στα 6 εκατ. ευρώ.