ΓΔ: 1394.02 -0.26% Τζίρος: 31.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:36:00 DATA
Quest Holdings
Φωτο: Quest Holdings

Quest: Τα κέρδη από την απόκτηση της Μπενρουμπή και η έξοδος από ACS

Το πλάνο των δυο στρατηγικών κινήσεων που πραγματοποίησε ο όμιλος Quest, με την απόκτηση του 70% της Μπενρουμπή αλλά και τη συμφωνία με την GLS για την πώληση της ACS, εξήγησε η διοίκηση του ομίλου.

Στην ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους και των μεγεθών των εμπορικών της δραστηριοτήτων στοχεύει η Quest με την εξαγορά της Μπενρουμπή. Την ίδια στιγμή, η πώληση της ACS αφήνει κερδισμένο τον όμιλο, ο οποίος συνεχίζει την αναζήτηση για εξαγορά εταιρειών που υπόσχονται μεγαλύτερες προοπτικές για ανάπτυξη.

Ο όμιλος, με την απόκτηση της Μπενρουμπή, επεκτείνει την παρουσία του στο χώρο των μικρών ηλεκτρικών συσκευών που έχει θετικές προοπτικές ανάπτυξης και δίνει την ευκαιρία για συνέργειες, ενώ η σταδιακή έξοδος από την ACS δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της, σύμφωνα με τα όσα τόνισε η διοίκηση της Quest στην ενημέρωση των αναλυτών.

Η απόκτηση της Μπενρουμπή αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της Quest, που θέλει να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους στον τομέα των εμπορικών δραστηριοτήτων και βρίσκονται στο 7%, ενώ συνεχίζει τις στρατηγικές κινήσεις που θα ενισχύουν τις προοπτικές του ομίλου.

Παράλληλα η Quest συνεχίζει να επενδύει και στην Ρουμανία, με την Xiaomi, που είχε μικρό αποτύπωμα στην αγορά, να επεκτείνεται και τη δραστηριότητα στην περιοχή να κινείται με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως σημείωσε η διοίκηση της Quest, η Ρουμανία αποτελεί μια πολύ ανταγωνιστική αγορά με χαμηλά περιθώρια κέρδους, ωστόσο η εταιρεία μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να είναι break even και την επόμενη χρόνια θα επιτύχει καλύτερη κερδοφορία.

Το στοίχημα της Μπενρουμπή

Η Μπενρουμπή με ιστορία 140 χρόνων στον τομέα του οικιακού εξοπλισμού, το 2023 παρουσίασε πωλήσεις περίπου κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, με τα EBITDΑ να διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ, με τα περιθώρια κέρδους να είναι υψηλά, ενώ εκτιμάται πως το 2024 τα μεγέθη της εταιρείας θα αυξηθούν περαιτέρω.

Η Quest έχει συμφωνήσει για την εξαγορά της αλυσίδας Μπενρουμπή, σε μια συμφωνία με συνολικό αντίτιμο περίπου 30 εκατ. ευρώ, με τα χρήματα αυτά να έρχονται απευθείας από την πώληση του 20% της ACS στην GLS. H συμφωνία προβλέπει δυνατότητα απόκτησης του υπολειπόμενου 30% κατά το 2027, ενώ η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως περιμένει την τελική απάντηση από τις αρμόδιες αρχές στο επόμενο δίμηνο.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Quest, ευελπιστεί με την παρουσία της στην αγορά των μικρών ηλεκτρικών συσκευών που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και μπορούν να οδηγήσουν σε συνέργειες με ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες του ομίλου, να ενισχύσει τον τομέα των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Υπενθυμίζουμε πως στο εννεάμηνο, ο τομέας εμπορικών δραστηριοτήτων κατέγραψε άνοδο 11% των πωλήσεων, ωστόσο τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν οριακά -περίπου 2%. Από την πλευρά της, η διοίκηση της Quest σημείωσε ότι η πτώση οφείλεται στη μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους στο οικοσύστημα της Apple, στην υστέρηση της αγοράς κλιματισμού εξαιτίας της λήξης του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, αποτέλεσμα της αύξησης του επιτοκίου βάσης και των αναγκών κεφαλαίου κίνησης για την επέκταση στην αγορά της Ρουμανίας.

Πώς θα γίνει η αποεπένδυση από την ACS

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής, Απόστολος Γεωργαντζής, η πώληση του 20% της ACS σηματοδοτεί τη σταδιακή αποχώρηση του ομίλου από έναν τομέα δραστηριότητας που αναπτύχθηκε συστηματικά με πολλές επενδύσεις τα τελευταία 25 χρόνια. Υπογράμμισε πως το αντίτιμο της συμφωνίας αναδεικνύει τις υπεραξίες που κρύβονται εντός της Quest και δεν αντανακλώνται στην κεφαλαιοποίησή της.

Ο Μάρκος Μπιτσάκος, CFO και Deputy CEO του oμίλου Quest σημείωσε πως η πώληση του 20% της ACS δεν πρόκειται να επηρεάσει τα μεγέθη της Quest την επόμενη χρονιά, καθώς η εταιρεία διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών, και η μόνη αλλαγή που θα φανεί στα βιβλία θα είναι τα δικαιώματα μειοψηφίας της GLS.

Η GLS έχει αποκτήσει μέχρι στιγμής το 20% της εταιρείας, καταβάλλοντας το ποσό των 74 εκατ. ευρώ, ενώ έχει τη δυνατότητα μέσω option να προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά, είτε τον Οκτώβριο του 2025 ή τον Οκτώβριο του 2026, με το συνολικό τίμημα να φθάνει στα 296 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που η GLS δεν ασκήσει το δικαίωμα αγοράς, η Quest θα μπορέσει να επαναγοράσει το 20% της ACS μέσω ενός προσυμφωνημένου μηχανισμού. Όπως εξήγησε η διοίκηση του ομίλου, ο μηχανισμός αυτός θα λειτουργήσει με βάση τα μεγέθη της εταιρείας εκείνη την περίοδο, ωστόσο εκτιμάται πως θα είναι σε χαμηλότερο αντίτιμο από την τιμή πώλησης.

Μέχρι την ολοκλήρωση της εξαγοράς και του 80% η διοίκηση της ACS θα ασκείται από την Quest. Στο ίδιο διάστημα θα υπάρξει και επιστροφή χρημάτων μέσω μερίσματος στην Quest, αλλά θα συνεχιστούν και οι επενδύσεις που δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να αυξήσει τις δυνατότητες και τα μεγέθη της.

Στο εννεάμηνο του 2024, ο τζίρος της ACS έχει ενισχυθεί περίπου 6% όπως και τα κέρδη προ φόρων, με τον κ. Γεωργατζή να επισημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ακολουθεί τους ρυθμούς του ηλεκτρονικού εμπορίου, και να υπογραμμίζει την αύξηση των μεριδίων αγοράς της εταιρείας. Εκτιμάται επίσης πως θα συνεχιστεί η ανοδική τάση σε έσοδα και κερδοφορία , ανάλογη ή υψηλότερη του ρυθμού ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Quest Holdings
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Quest: Ψάχνει διέξοδο για την κερδοφορία σε Πληροφορική και εξωτερικό

«Φρένο» έχει τραβήξει η κερδοφορία της Quest με τον όμιλο να επηρεάζεται από τις μειώσεις τιμών της Apple. Αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει τα μεγέθη της εν μέσω ενός δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη λίστα προμηθευτών του NATO η UniSystems, «χτυπάει» έργα της Άμυνας

«Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει», τονίζει ο πρόεδρος και CEO Γιάννης Λουμάκης. Στο στόχαστρο έργα κυβερνοασφάλειας, προστασίας κρίσιμων υποδομών και ενεργειακής ασφάλειας.