ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Φοβούνται τους φόρους και εγκαταλείπουν τη Βρετανία οι πλούσιοι ξένοι

Περισσότεροι από 74.000 non doms εξετάζουν την αποχώρηση από τη Βρετανία, ενόψει της κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος από τους Εργατικούς. Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που θέλουν να τους προσελκύσουν.

Μέχρι πρότινος η Βρετανία και κυρίως το Λονδίνο αποτελούσε τον απόλυτο πόλο έλξης για τους πλούσιους του πλανήτη. Ως ένα από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα, η βρετανική πρωτεύουσα προσέλκυε πλούσιους απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, προσφέροντας υψηλή ποιότητα ζωής.

Όχι πλέον. Από τη μία πλευρά το Brexit, αλλά κυρίως η αναμενόμενη αλλαγή στη φορολογική πολιτική από το Εργατικό Κόμμα μέσα στο 2025, καθιστούν τη Βρετανία και την πρωτεύουσά της, μία περιοχή που οι πλούσιοι θέλουν να εγκαταλείψουν. 

Άλλωστε διαθέτουν αρκετές εναλλακτικές να επιλέξουν: από την Ελλάδα έως την Κύπρο και από την Ελβετία ως το Αμπού Ντάμπι, οι κυβερνήσεις προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα για τους επονομαζόμενους "non doms", με απαλλαγές οι οποίες αυξάνονται εάν προχωρήσουν και σε πραγματοποίηση επενδύσεων. 

Σύμφωνα με το Bloomberg τους τελευταίους μήνες, τραπεζίτες, δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες από το Ντουμπάι, την Ελλάδα και τη Σιγκαπούρη -μεταξύ άλλων- έχουν εντείνει τις προσπάθειες προσέγγισης των πλούσιων που θέλουν να εγκαταλείψουν το Λονδίνο.

Οι τρόποι που χρησιμοποιούν ποικίλουν: από roadshows έως τη σύναψη συμφωνιών με δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου, τα οποία έχουν πλούσιους πελάτες και ειδικεύονται στις «μετακομίσεις» τους σε πιο ευνοϊκές ως προς τη φορολογία χώρες ή πόλεις. «Πριν από μια δεκαετία πραγματοποιούσαμε μεγάλες εκδηλώσεις στη Βομβάη, τη Σαγκάη και τη Σιγκαπούρη για όσους ήθελαν να έρθουν στη Βρετανία. Τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», τονίζει ο Ντ. Βόλεκ, επικεφαλής της εταιρείας Henley & Partners, η οποία ειδικεύεται και στη «μετανάστευση» των υπερπλούσιων. 

Την ίδια ώρα μία κυπριακή κυβερνητική υπηρεσία συνδιοργανώνει μια εκδήλωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τον Δεκέμβριο, με στόχο τους περίπου 75.000 non-doms της Βρετανίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στο Λονδίνο. 

Τα προβλήματα των non doms στη Βρετανία, που ξεπερνούν τους 74.000, άρχισαν τους πρώτους μήνες του 2024, όταν η τότε συντηρητική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί σταδιακά το ειδικό φορολογικό καθεστώς των non doms, ο οποίοι μπορούν να ζουν στη Βρετανία πληρώνοντας ένα μικρό κατ' αποκοπή φόρο για τα εισοδήματα που αποκτούν από τρίτες χώρες. Οι Εργατικοί δεσμεύθηκαν να επιταχύνουν την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος και να ολοκληρωθεί το 2025.

Οι υποστηρικτές του ειδικού καθεστώτος επισημαίνουν τους φόρους άνω των 8 δισεκατομμυρίων λιρών που συνεισφέρουν οι non doms κάθε χρόνο, καθώς και μια σειρά από βοηθητικά οικονομικά οφέλη, όπως οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται και η φιλανθρωπία.

Μια πρόσφατη έρευνα σε 115 non-doms από την Oxford Economics, που ανατέθηκε από την ομάδα λόμπι Foreign Investors for Britain, διαπίστωσε ότι περίπου ότι πρόσωπα με περιουσία τουλάχιστον 800 εκατ. λιρών έχουν ήδη «μετακομίσει» εκτός Βρετανίας, πριν τεθεί σε εφαρμογή το νέο πιο αυστηρό φορολογικό σύστημα. Η Ελβετία, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούνται συχνά ως από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές επιλογές για τους non doms. 

Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι ξένοι που σκέφτονται το μέλλον τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, διαχειριστής hedge fund Άλαν Χάουαρντ αναχωρεί από το Λονδίνο για τη Γενεύη. Και ένα μέλος της πλούσιας οικογένειας Καμάνι πίσω από τον βρετανικό γιγαντιαίο όμιλο ένδυσης Boohoo Group Plc άλλαξε την κατοικία του από την Αγγλία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ