ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Εξετάζεται παράταση για τα κουπόνια εξόφλησης φόρων και εισφορών

Πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην προλάβουν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα των 450 εκατ. ευρώ ως τις 31 Δεκεμβρίου και το υπ. Οικονομικών μελετά την παράτασή του.

Μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις για να συμψηφίζουν τα ποσά από τα κρατικά πιστωτικά κουπόνια με οφειλές από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με την επέκταση της εφαρμογής του μέτρου έως το Μάρτιο του 2022.

Η παράταση αφορά κυρίως στις επιχειρήσεις στο κλάδο της εστίασης που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα και πολλές από τις οποίες, λόγω της λήξης της δυνατότητας συμψηφισμού στις 31 Δεκεμβρίου του 2021, κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι από το συνολικό κονδύλι των 450 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των παγίων δαπανών εκτιμάται ότι ένα σημαντικό μέρος θα μείνει αδιάθετο καθώς ο χρόνος ενεργοποίησης της ενίσχυσης και ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος έχουν σαν αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και επιχειρήσεων να μην μπορεί να εξαργυρώσει ολόκληρο το ποσό της «κρατικής επιταγής».    

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) ότι εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο επιμερισμός των ποσών ανάμεσα στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις «κλειδώνει» με την αρχική υποβολή αίτησης, ποσά που έχουν επιμεριστεί για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων πάνε «χαμένα», ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή έκτακτων ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι για την παράταση του μέτρου απαιτείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν το «πράσινο φως» αφού πρόκειται για στήριξη των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία.  

Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι με τη κίνηση αυτή η κυβέρνηση δίνει μία ακόμα ανάσα στις επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την υγειονομική κρίση και «απαντά» στα αιτήματα της αγοράς για μετάθεση της έναρξης των πληρωμών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31.12.2021 και τυχόν υπόλοιπο ποσό που παραμένει μετά την 31.12.2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

Η κρατική επιδότηση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 η και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

Για τις φορολογικές οφειλές η έκπτωση εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:

  • από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,
  • από ΕΝΦΙΑ
  • από ΦΠΑ
  • από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία για τον συμψηφισμό των χρεών στην εφορία, οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων και η ΑΑΔΕ ελέγχει καθημερινά με αυτοματοποιημένο τρόπο εάν εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.α) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Αν υπάρχουν οφειλές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό της επιδότησης που δικαιούται η κάθε επιχείρηση έως την εξάντληση του. Οι επιχειρήσεις ενημερώνονται από την πλατφόρμα «myBusinessSupport» για το αρχικό ποσό που επέλεξαν να διαθέσουν για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών, για τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης) καθώς και για τυχόν υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση οφειλών.

Σε περίπτωση που η ενίσχυση αφορά πιστωτικό για ασφαλιστικές υποχρεώσεις, η ΑΑΔΕ μετά το τέλος της επεξεργασίας στοιχείων χορηγεί στον e-ΕΦΚΑ αρχεία δικαιούχων επιχειρήσεων ανά ΑΦΜ, με τα ποσά ενίσχυσης κάθε επιχείρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Τα ποσά εντάσσονται ως πιστωτικά υπόλοιπα στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Νοεμβρίου 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρία ως το τέλος 2023 για μείωση προσαυξήσεων και δόσεις στην εφορία

Παρατείνεται η λειτουργία της Επιτροπής για την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων έως 75% και ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο «πρέσινγκ» στο υπουργείο Οικονομικών για παράταση στις δηλώσεις

Προς το παρόν, το ΥΠΟΙΚ καλεί λογιστές και φορολογούμενους να μην επηρεάζονται από σενάρια για παράταση και να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν οι λογιστές.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση φόρων σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις, χτύπημα στη φοροδιαφυγή

Η μείωση των συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκεται στην ατζέντα του νέου υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει βασικό στόχο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώνυμα «καρφώματα» φοροφυγάδων σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Η πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ημέρες και θα δέχεται επώνυμες ή και ανώνυμες καταγγελίες για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο και διαφθορά. Τη σοβαρότητα των καταγγελιών θα εξετάζει ειδική επιτροπή.