Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζει την Πολεμική Αεροπορία του μέλλοντος που θα αποτελείται από 200 αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς, δηλαδή τα εκσυγχρονισμένα F-16 Viper, τα Rafale και φυσικά τα F-35, η Τουρκία προσπαθεί να ανέβει επίπεδο από τα αεροσκάφη 4ης γενιάς και να επανέλθει στο κλαμπ των F-35.
Μπορεί από το 2019, η Τουρκία να έμεινε εκτός του προγράμματος των stealth μαχητικών, λόγω του γεγονότος ότι απέκτησε τους ρωσικούς πυραύλους S-400, όμως πλέον φαίνεται πως εναποθέτει τις ελπίδες της στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να την απαλλάξει από τις κυρώσεις του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA).
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να ζητήσει από το Κογκρέσο να άρει τη νομοθεσία που ουσιαστικά απέκοψε την υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, το στρατιωτικό υλικό και την τεχνολογία. Έτσι θα της επέτρεπε να αγοράσει τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 της Lockheed Martin και να διασφαλίσει ότι ο στρατός της μπορεί να λειτουργεί συγχρονισμένα με άλλα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει την αποτροπή στη νοτιοανατολική πλευρά της.
Η Τουρκία φαίνεται πως έχει βάλει τα μεγάλα μέσα, καθώς ήδη μέσω του Χακάν Φιντάν έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε περιορισμένη χρήση των ρωσικών πυραύλων S-400 χωρίς όμως να τους εγκαταλείψει. Μάλιστα ο ίδιος ο Ερντογάν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νικητή των εκλογών Τραμπ, προέτρεψε τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις, γνωστές ως CAATSA, που στόχευαν την αμυντική βιομηχανία της χώρας και την απέσυραν από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.
Η Άγκυρα ήταν εταίρος στο πρόγραμμα των F-35 και το σχέδιό της να αγοράσει περίπου 100 αεροσκάφη την κατέστησε έναν από τους τέσσερις κορυφαίους ξένους πελάτες του μαχητικού stealth. Η Τουρκία έχει ζητήσει την επιστροφή των 1,4 δισ. δολαρίων που είχε προηγουμένως εισφέρει στην πρωτοβουλία. Έξι αεροσκάφη F-35A που προορίζονταν για την Τουρκία φυλάσσονται σε αποθήκες στις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα προχωράει κανονικά
Η απόκτηση των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων, προετοιμάζοντας την για το μέλλον. Το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία θα συνδυάζει τα F-35, τα Rafale και τα F-16 Viper δημιουργεί έναν από τους πιο ισχυρούς αεροπορικούς στόλους στον κόσμο, με εξαιρετικές επιχειρησιακές δυνατότητες τόσο σε επίπεδο NATO όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.
Τα F-35, τα οποία είναι αεροσκάφη 5ης γενιάς, προσφέρουν τεχνολογία stealth και υπερσύγχρονα συστήματα αισθητήρων, κάνοντάς τα ικανά να επιχειρούν σε συνθήκες που είναι αδύνατο για πιο παραδοσιακά αεροσκάφη. Από την άλλη, τα Rafale (4.5ης γενιάς) και τα F-16 Viper προσφέρουν έναν εξαιρετικά ικανό συνδυασμό αεροπορικών ικανοτήτων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αποστολών, από αεροπορική υπεροχή μέχρι επιθέσεις εδάφους.
Η Πολεμική Αεροπορία, με αυτόν τον συνδυασμό αεροσκαφών, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει προκλήσεις που αφορούν την αεροπορική άμυνα και τις επιθετικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει δυνατότητες που την τοποθετούν σε πολύ υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες πολεμικές αεροπορίες παγκοσμίως. Αυτή η στρατηγική αναβάθμιση του στόλου της θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, εντός του ΝΑΤΟ και πέρα από αυτό.
Η συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ προβλέπει ότι η χώρα μας θα αποκτήσει 20 αεροσκάφη F-35 με κόστος 3,47 δισ. ευρώ, με τις παραλαβές να αρχίζουν από το 2028. Σε αυτή τη φάση, αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία από το αμερικανικό Κογκρέσο, κάτι που θα γίνει μετά την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ.
Το «εμπόδιο» Μάρκο Ρούμπιο
Η επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο για το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στέλνει σαφή μηνύματα σχετικά με την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ιδίως σε σχέση με την Κίνα. Ο Ρούμπιο, μαζί με τον Μάικ Γουόλτς, νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, θεωρούνται «γεράκια» όσον αφορά την Κίνα και οι διορισμοί τους αποτελούν καθησυχαστικό μήνυμα προς τους συμμάχους.
Το πρόβλημα για την Τουρκία είναι ότι ο Μάρκο Ρούμπιο χαρακτηρίζεται από πολλούς «φιλέλληνας», ενώ ο Μάικ Γουόλτς, βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, έχει υποστηρίξει σταθερά τους Κούρδους στη βόρεια Συρία. Εάν αυτό γίνει επίσημη πολιτική, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ένταση με την Τουρκία, η οποία ελπίζει να κερδίσει έγκριση για επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων, τους οποίους θεωρεί συμμάχους του PKK. Ο Γουόλτς έχει επίσης ασκήσει έντονη κριτική στη σχέση της Τουρκίας με τη Χαμάς. Πάντως, σε αντίθεση με αυτά τα δύο στελέχη της μελλοντικής αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει την συμπάθεια του προέδρου Τραμπ.