Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αναφορικά με την αρκετά μεγάλη διαφωνία, σε επίπεδο ποσοστών, για την ύφεση που θα πλήξει την ελληνική οικονομία, ανέπτυξε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι τόσο τα μέτρα που έχουν, ήδη, ληφθεί όσο και αυτά που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα, θα είναι ικανά να περιορίσουν την ύφεση κατά πέντε έως οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.
«Οι δικές μας εκτιμήσεις είναι ότι η ύφεση θα κυμανθεί από το 10% έως το 13%, και με τη λήψη των μέτρων που λάβαμε, θα λάβουμε και που σταδιακά ξεδιπλώνουμε μπορεί η ύφεση να μειωθεί από 5 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτές είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις που έχουμε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει η οικονομία», υποστήριξε.
Αναφερόμενος στις αντίστοιχες εκτιμήσεις της Κομισιόν τόνισε ότι «σας προϊδεάζω ότι αυτό θα το αναδείξω και το απόγευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση αντέδρασε πολύ γρήγορα και πήρε μέτρα που στρώνουν τον δρόμο για ταχύτερη ανάκαμψη και αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις. Άρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ'αρχήν συμφωνεί με τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον, ισχυρίζεται πράγματι ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη στην Ελλάδα φέτος εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό. Αλλά ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι του χρόνου η ανάκαμψη για την Ελλάδα θα είναι υψηλότερη όλων των ευρωπαϊκών χωρών».
Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι σαφώς η ελληνική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα στήριξης για τον τουρισμό θα αποφέρουν καρπους καθώς «το απόγευμα θα ακούσετε το σχέδιο σε μεγάλη έκταση και πληρότητα σήμερα από εμένα και τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού, που αποδεικνύει ότι η χώρα διαθέτει σχέδιο και σε αυτόν τον τομέα για την ελληνική οικονομία. Είναι γεγονός ότι ο Τουρισμός θα πληγεί πάρα πολύ φέτος και στις δικές μας εκτιμήσεις αυτό έχει ενσωματωθεί. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες και εκεί έρχεται το υπουργείο Οικονομικών να συμβάλλει με τον τρόπο του, είτε αφορά εργαζόμενους είτε αφορά τη ρευστότητα αυτών των επιχειρήσεων και του εποχικού κλάδου του τουρισμού είτε αφορά κάποια φορολογικά μέτρα».
Αναφορικά με όσα θα ανακοινωθούν το απόγευμα είπε «το σχέδιο μας ξετυλίγεται σε τέσσερις φάσεις. Η πρώτη είναι αυτή που παρήλθε τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, υπενθυμίζω ότι βάλαμε την Υγεία πάνω από την Οικονομία, αυτό έχει ένα κόστος για την Οικονομία, αλλά θεωρώ ότι ορθώς το πήραμε γιατί πάνω από όλα αξίζει η ανθρώπινη ζωή. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες θα σας πω ότι 2 εκατ. πολίτες βοηθήθηκαν από το κράτος. Η δεύτερη φάση είναι αυτή που βρισκόμαστε σήμερα και έχουμε σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επεκτείνοντας τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επεκτείνοντας το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, συνεχίζοντας τη μείωση των ενοικίων, αλλά πολύ σημαντικό ενισχύοντας όλο και περισσότερο τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και οριστικοποίησαν την αίτησή τους 53.000 επιχειρήσεις, από αυτές 34.000 έχουν δει στους λογαριασμούς τους σημαντικά χρηματικά ποσά. Για πρώτη φορά το κράτος δίνει τόσο σημαντικούς πόρους, σε τόσο πολλές επιχειρήσεις. Η τρίτη φάση που θα αναπτύξουμε σε μεγαλύτερη έκταση το απόγευμα είναι από τον επόμενο μήνα μέχρι και τον Σεπτέμβριο και θα χαρακτηρίζεται από την προοδευτική ανάκαμψη της αγοράς. Τέσσερις πυλώνες έχουμε: συνέχιση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, η λήψη στοχευμένων φορολογικών μέτρων και η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους των πολιτών. Η τέταρτη φάση θα είναι η σταθεροποίηση της Οικονομίας, η φάση ουσιαστικά μετά τον Σεπτέμβριο».