ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Επίσκεψη του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε σε Άγκυρα και Αθήνα

Στο πλαίσιο των επαφών του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Μαρκ Ρούτε θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα, την Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον υπουργό 'Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Κατά τις συναντήσεις του Ρούτε στην Άγκυρα, η τουρκική πλευρά αναμένεται να θέσει την παρουσία της κουρδικής παράταξης PYD και της υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τις οποίες στηρίζουν οι ΗΠΑ. Η Άγκυρα ταυτίζει την παρουσία των κουρδικών δυνάμεων στα νότια σύνορά της με την οργάνωση ΡΚΚ και την τρομοκρατία.

Η τουρκική ηγεσία αναμένεται να θέσει επίσης στον γενικό γραμματέα το θέμα του πιθανού διαμεσολαβητικού ρόλου της Τουρκίας στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και άλλα διμερή θέματα, ιδίως σε σχέση με τις αλλαγές που αναμένονται στις διατλαντικές σχέσεις μετά την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο πλαίσιο των επαφών του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Μαρκ Ρούτε θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, οι οποίες έγιναν πρόσφατα στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε την Παρασκευή στη Φλόριντα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ επόμενος σταθμός του γενικού γραμματέα θα είναι η Αθήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανησυχία για την αναβάθμιση της Τουρκίας σε κόμβο του ΝΑΤΟ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, σχολίασε ότι η Ελλάδα καταβάλλει υψηλές αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει την ανάλογη εκπροσώπηση στις αποφάσεις, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζει τη θέση της και αποσπά νέα οφέλη από τη Συμμαχία.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κοντογεώργης: Αντιστροφή ρόλων με Τουρκία και άφιξη 20 F-35 ως το 2030

Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 5% του ΑΕΠ, υλοποιεί πρόγραμμα εξοπλισμών 25 δισ. ευρώ, και ενισχύει τη θέση της στα προγράμματα F-35 και F-16 σε σύγκριση με την Τουρκία.
Ελληνικό Κοινοβούλιο ολομέλεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη: Ο κατευνασμός ενισχύει την τουρκική προκλητικότητα

Η Νίκη καταγγέλλει ότι η πολιτική κατευνασμού ενθαρρύνει την Άγκυρα και καλεί την Ελλάδα να αναδείξει τη στάση της Τουρκίας που υπονομεύει τη σταθερότητα, το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια στην Ευρώπη, σχολιάζοντας τις πρόσφατες τουρκικές απειλές.
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από παρατηρητής, πρωταγωνιστής η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα ενισχύει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ασφάλειας και αφήνοντας την Τουρκία σε θέση αμηχανίας. Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*.