- Ικανοποίηση – ανακούφιση προκαλεί στο επιτελείο της Alpha Bank η υποδοχή του σχεδίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από Έλληνες και ξένους επενδυτές. Στις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι οποίες φυσικά θα συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες ημέρες, ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί στην αρχή αναγνωρίζουν την ισχυρή οικονομική λογική της αύξησης, τη στόχευση της διοίκησης και τη σημασία της για την επόμενη ημέρα της Alpha Bank.
- Η ανακούφιση συνδέεται και με την συμπεριφορά της μετοχής, η οποία μετά το σοκ της Παρασκευής 21.05 (με την τράπεζα να χάνει σχεδόν το 30% της αξίας της) ανέκτησε σημαντικό μέρος των απωλειών και φαίνεται να απομακρύνεται από το όριο του 1 ευρώ.
- Αλήθεια εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πώς νιώθουν για το γεγονός ότι η μετοχή μιας μεγάλης εταιρείας που διαπραγματεύεται σε οργανωμένη αγορά χάνει το 30% της αξίας της σε μία ημέρα εν μέσω έντονης φημολογίας και απουσίας επίσημης ενημέρωσης; Θεωρούν ότι τα πήγαν καλά; Ότι προστάτευσαν τους επενδυτές; Ότι έκαναν χρήση των εργαλείων που έχουν στην διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν μη κανονικές καταστάσεις;
- Προφανώς, «ναι» είναι η απάντηση, αν κρίνουμε από το αδιατάρακτο business as usual.
- Στο Πάνθεον των ατελείωτων ιστοριών γραφειοκρατικής – διοικητικής τρέλας στην Ελλάδα, ξεχωριστή θέση πρέπει να έχει η περιπέτεια του ΑΔΜΗΕ με τον αποκαλούμενο Δυτικό Διάδρομο. Έργο εξαιρετικά κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου και το οποίο είχε ολοκληρωθεί κατά 98% τελικώς θα τροποποιηθεί λόγω των αντιδράσεων ορισμένων μοναχών, αντιδράσεις που έπεισαν το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων να απαγορεύσει προσωρινά τις εργασίες.
- Ο ΑΔΜΗΕ, ακολουθώντας όλες τις σχετικές (και χρονοβόρες) διαδικασίες είχε λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες για το έργο το οποίο ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί και απέμενε η τοποθέτηση δύο πυλώνων ώστε να πραγματοποιηθεί η σύνδεση Αττικής – Πελοποννήσου. Όμως, οι δύο αυτοί πυλώνες προκάλεσαν ιερή επανάσταση και τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την παύση των εργασιών αναγνωρίζοντας ότι η τοποθέτηση των δυο πυλώνων στον περιβάλλοντα χώρο της Ι. Μ. Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, προκαλεί αισθητική βλάβη στο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η απόσταση των πυλώνων από το Μοναστήρι είναι 600 μέτρα.
- Όπως και να έχει, φαίνεται πως έχει αποφασιστεί από τον ΑΔΜΗΕ ο Δυτικός Διάδρομος να ακολουθήσει άλλη διαδρομή. Τουτέστιν τουλάχιστον 1,5 χρόνος για νέες μελέτες, νέες άδειες και ποιος ξέρει αν πάλι την τελευταία στιγμή μπλοκάρει το έργο από κάποιους που ενοχλούνται από το θέαμα των καλωδίων.
- Τώρα πως δικαστές, άτομα υψηλής αισθητικής, χωρίς αμφιβολία, ανέχονται το γεγονός ότι υπάρχουν πυλώνες σε άλλα σημεία της χώρας, και μάλιστα πολύ κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και πόλεις, είναι μυστήριο. Όπως επίσης μυστήριο αποτελεί το ότι δεν αντιδρά κανείς, με τους άπειρους στύλους της ΔΕΗ και τα ατελείωτα καλώδια που διατρέχουν κάθε δρόμο, κάθε γειτονιά και κάθε γωνία της χώρας κατά τρόπο που προκαλούν αισθητική βλάβη στο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον.
- Ταρακούνησε, για τα καλά και για καλό, το deal Chipita – Mondelez την προηγούμενη εβδομάδα την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα. Το τίμημα της εξαγοράς, που φτάνει τα 2 δισ. δολάρια, προκαλεί μια ελαφρά ζαλάδα και αναπόδραστα φθόνο σε πολλούς, καθώς πρόκειται για νούμερο που σπάνια βλέπουμε στη χώρα, ειδικά σε συναλλαγές που αφορούν μη εισηγμένες εταιρείες. Σημειώνεται ότι στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόνο 8 εταιρίες έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 2 δις. ευρώ.
- Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πάρα πολλά για τη συμφωνία και για το success story της Chipita τα οποία θα μπορούσαν να συνοψιστούν στη φράση «αν γίνουν τα πράγματα σωστά στο επιχειρείν οι υπεραξίες που δημιουργούνται είναι τεράστιες».
- Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε το όραμα, είχε στόχους, είχε σχέδιο και δούλεψε με επιμονή για την υλοποίησή του. Βρήκε κεφάλαια πείθοντας επενδυτές για το σχέδιό του (χωρίς να γκρινιάζει για το τραπεζικό σύστημα), επένδυσε στην τεχνολογία και καινοτόμα πρϊόντα, δεν είπε όχι, όταν χρειάστηκε, σε fund (όταν οι περισσότεροι έλληνες επιχειρηματίες φοβούνται ότι θα τα fund θα αρπάξουν την εταιρία «τους»), δεν έμεινε στα περιορισμένα όρια της Ελλάδας, δεν δίστασε να κάνει εκτεταμένη χρήση δανεισμού προκειμένου να επεκταθεί σε νέες αγορές και συνεργάστηκε αρμονικά με συνεργάτες και επενδυτές για την επίτευξη των στόχων.
- Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς τώρα είναι τι θα κάνει ο κ. Θοεδωρόπουλος με τα πολλά εκατομμύρια που του αναλογούν από την πώληση της Chipita. Άνθρωποι που παρακολουθούν στενά την πορεία του ποντάρουν σε μια αλλαγή ρόλου: από επιχειρηματίας που κινητοποιούσε πόρους για να υλοποιήσει το όραμά του σε επενδυτή που θα χρηματοδοτεί φιλόδοξους entrepreneurs.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.