Δύο σημαντικές επισημάνσεις, που θα πρέπει να προβληματίσουν, περιλάμβανε η γενικώς αισιόδοξη παρέμβαση του επικεφαλής της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, στο 9ο Delphi Economic Forum. Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και τον ενθουσιασμό που επικρατεί, ωστόσο υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε στο status quo ante, δηλαδή στο σημείο που βρισκόμασταν πριν τη μεγάλη κρίση (ή κατάρρευση, αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς) του 2010. «Δεν έχουμε καταφέρει κάτι το ιδιαίτερο», σημείωσε ο επικεφαλής της Alpha Bank. Θα προσθέταμε ότι όχι μόνο δεν καταφέραμε κάτι ιδιαίτερο αλλά δεδομένου ότι οι άλλοι «έτρεχαν» όταν εμείς παλεύαμε με τα μνημόνια, η συγκριτική θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, και ειδικά Ισπανίας - Πορτογαλίας με τις οποίες η σύγκριση είναι πιο δόκιμη, έχει εξασθενήσει δραματικά. Για να το θέσουμε λίγο διαφορετικά, αυτό που λέει έμμεσα ο κ. Ψάλτης είναι ότι, αντί να συζητάμε το πώς η Ελλάδα θα επιτύχει ΑΕΠ 500 δισ. ευρώ και να θέσουμε φιλόδοξους στόχους, πανηγυρίζουμε που σταμάτησε η κατρακύλα και ανακτούμε κάτι από το χαμένο έδαφος.
-- Ένα δεύτερο ενδιαφέρον ζήτημα που έθεσε ο κ. Ψάλτης είναι ότι το θέμα των εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην μία τομή στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Συχνά συμβαίνει το αντίθετο, καθώς «σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για ώριμες εταιρείες που έρχεται κάποιος και εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση τους. Μα αν δεν προβεί σε κεφαλαιακές δαπάνες (CapEx), εάν αρχίσει σιγά-σιγά να συμπεριφέρεται στην επιχείρηση ως ''cash cow'' και φθάσει σε ένα σημείο που οι ξένοι μέτοχοι θα λαμβάνουν περισσότερα μερίσματα από τις εξαγωγές που θα κάνει η ίδια η εταιρεία, ποιο θα είναι το όφελος για την ελληνική οικονομία; Κανένα!», σημείωσε.
Τα θαύματα του Ισραήλ
Είναι ήδη θαύμα ότι το κράτος του Ισραήλ καταφέρνει να επιβιώνει εδώ και 76 χρόνια σε ένα τόσο ακραία εχθρικό περιβάλλον. Όμως, οι Ισραηλινοί πέτυχαν αυτό το δραματικό Σαββατοκύριακο δύο μικρά θαύματα που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Το πρώτο ήταν στρατιωτικού χαρακτήρα: Δέχτηκαν μια επίθεση -εκτός από τα drones και τους πυραύλους κρουζ- με περισσότερους από 100 ιρανικούς βαλιστικούς πυραύλους. Οι βαλιστικοί πύραυλοι, όπως λένε οι στρατιωτικοί αναλυτές που γνωρίζουν καλύτερα, αποτελούν την πιο δύσκολη πρόκληση για κάθε αεράμυνα, λόγω της τροχιάς που παίρνουν και της ταχύτητάς τους. Παρόλα αυτά,η αεράμυνα του Ισραήλ κατέρριψε τους περισσότερους από αυτούς τους πυραύλους που εξαπολύθηκαν ταυτόχρονα, ενώ οι Αμερικανοί λένε ότι τα δικά τους αεροπλανοφόρα κατέρριψαν «μόνο» έξι. Κατόπιν τούτων, επάξια οι Ισραηλινοί διεκδικούν ένα παγκόσμιο ρεκόρ αποτελεσματικότητας στην αεράμυνα, που τους επέτρεψε να ξεπεράσουν μια τόσο μεγάλη επίθεση με τόσο λίγες απώλειες.
-- Το δεύτερο θαύμα του Ισραήλ ήταν οικονομικό. Όλη τη νύχτα του Σαββάτου η αεράμυνα αναχαίτιζε την επίθεση του Ιράν, αλλά την Κυριακή στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου στο Τελ Αβίβ επικράτησε ψυχραιμία και μάλιστα ο βασικός δείκτης, TA35, έκλεισε με άνοδο 0,27%. Δεν πρέπει να έχει προηγούμενο ένα κράτος να δέχεται πολεμική επίθεση και το χρηματιστήριό του όχι μόνο να λειτουργεί κανονικά, αλλά και να ανεβαίνει.
Η ενθαρρυντική βιασύνη της Exxon για τις γεωτρήσεις
Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Henergy (ΕΛΠΕ) κ. Ανδρέας Σιάμισιης πρόσφατα ανέφερε ότι η λήψη της απόφασης για διερευνητική γεώτρηση στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης απέχει 12-18 μήνες και μετά θα χρειαστούν επίσης κάποιοι μήνες για την εμπορική εκμετάλλευση. Επίσης, δεν έκρυψε ότι τα ευρήματα από τις σεισμικές έρευνες είναι ενθαρρυντικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Τα πράγματα είναι κάπως έτσι. Αυτοί όμως που είναι πιο αισιόδοξοι από όλους είναι οι Αμερικανοί της ExxonMobil, που ηγούνται της κοινοπραξίας με 70% και το υπόλοιπο 30% ελέγχει η ελληνική εταιρεία. Η πείρα τους είναι αδιαμφισβήτητη σε τέτοιες καταστάσεις αλλά και αυτοί θα περιμένουν τη γεώτρηση για να δουν τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.
-- Η είδηση είναι ότι τα στελέχη της Exxon επιθυμούν -για να μην πούμε πιέζουν- να ληφθεί πιο γρήγορα η απόφαση για γεώτρηση και σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης έχουν επιλέξει και το λιμάνι υποστήριξης που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Προς έκπληξη πολλών, δεν θα είναι η Σούδα καθώς δεν πληροί τις προδιαγραφές τους, για αυτό και το λιμάνι υποστήριξης θα είναι όπως όλα δείχνουν η Πάτρα. Οι έρευνες της Helleniq Energy στο Ιόνιο μάλλον παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, αφού το θαλάσσιο πάρκο που σχεδιάζεται στην περιοχή από το ΥΠΕΝ μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για γεώτρηση. Μια εξέλιξη που θα επιτρέψει στην ελληνική εταιρεία να επικεντρωθεί στα δύο «καθαρά» οικόπεδα της Κρήτης.
Ο καυγάς Χατζηδάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης
Δεν κρατήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση στο Ecofin όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ το απέκλεισε, λέγοντας ότι είναι παράνομο. Εννοούσε ότι υπάρχει σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που επέτρεψε το Ταμείο Ανάκαμψης με αυστηρούς όρους (ότι θα λειτουργήσει σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και μόνο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αφού οι Γερμανοί επ' ουδενί θα ήθελαν να δημιουργηθεί μόνιμος μηχανισμός κοινού δανεισμού στην Ευρώπη). Το επιχείρημα για το «παράνομο» οδήγησε τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ στο να απαρνηθεί την παροιμιώδη ηρεμία του και να τα… χώσει στον Γερμανό υπενθυμίζοντας ότι τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο βαθμό επιστρέφουν στα κράτη μέλη που χρηματοδοτούν το RRF. Πώς; Μέσω των γερμανικών εταιρειών που έχουν μεγάλη εμπλοκή στα έργα του Ταμείου.
-- Το γεγονός ότι άνοιξε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης του RRF είναι σημαντικό για την Ελλάδα καθώς είναι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση της χώρας μας με τον χρόνο και τις προθεσμίες. Αλλά για να μην γινόμαστε άδικοι, το ζήτημα της επέκτασης του Ταμείου Ανάκαμψης το θέτουν όχι μόνο οι χώρες του Νότου αλλά και ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως ο Πολωνία. Διότι είναι πάρα πολλές οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γραφειοκρατίας. Η αντίδραση της Γερμανίας στην πρώτη αυτή συζήτηση είναι ενδεικτική των έντονα διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν. Το αν υπάρξει επέκταση στο RRF είναι πρώιμο και αβέβαιο ακόμα να το πούμε, ωστόσο είναι σημαντικό ότι η σχετική συζήτηση άνοιξε και ότι υποστηρίζεται από ένα μεγάλο μπλοκ χωρών –όχι μόνο του Νότου.
-- Στα παραλειπόμενα του Ecofin και κόντρα σε κάποιους που περίμεναν ότι το δημοσίευμα του Politico θα έδινε αφορμή για την άσκηση πίεσης στον κ. Χατζηδάκη, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Το πινγκ πόνγκ ΑΔΜΗΕ - Κυπρίων
Συνεχίζεται με ένταση το πινγκ πoνγκ ΑΔΜΗΕ - Κυπρίων για το φλέγον ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης και αν κρίνουμε από την τελευταία παρέμβαση του ΑΔΜΗΕ, όπου αναφέρονται θέματα που δεν συνηθίζεται να παρουσιάζονται δημόσια, η ελληνική πλευρά είναι ένα βήμα πριν χάσει την υπομονή της. Είχαν προηγηθεί νέες δηλώσεις, αυτή τη φορά του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργου Παπαναστασίου που ανέφερε (στο ΚΥΠΕ) ότι η Κυπριακή Δημοκρατία νομιμοποιείται να ζητήσει από τον φορέα υλοποίησης (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - ΑΔΜΗΕ) την επικαιροποίηση ανάλυσης κόστους - οφέλους αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας όπως και το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο. Σημείωσε πως όσο πιο σύντομα υποβληθούν από τον ΑΔΜΗΕ οι μελέτες αυτές, τόσο πιο σύντομα η κυπριακή κυβέρνηση θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την είσοδό της στο μετοχικό σχήμα του έργου με €100 εκατομμύρια. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει το έργο για χάριν του έργου, αλλά έχει ως πρώτιστο μέλημα τον Κύπριο καταναλωτή.
-- Μεταξύ άλλων ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι: «Ο ΑΔΜΗΕ παρέλαβε την επιδότηση των 657 εκατομμυρίων ευρώ επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023. Στη συνέχεια, διέθεσε το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), το όποιο ειχε εγκαίρως καταρτίσει, σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το εν λόγω business plan ΔΕΝ αποτελεί ''ελαφρά επικαιροποίηση παλαιότερης εκδοχής'', όπως ατυχώς αναφέρεται, αλλά καταρτίστηκε εξ' αρχής με τις πλέον επικαιροποιημένες παραδοχές από εταιρεία των Big Four. Τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενη Αρχή ή πολίτη. Αυτό είναι κρίσιμο να καταστεί σαφές και να το γνωρίζει η διεθνής επενδυτική κοινότητα για λόγους διαφάνειας, καθώς σε αυτό (το business plan) βασίζουν το due diligence που διεξάγουν διεθνείς οίκοι για λογαριασμό πιθανών μετόχων/επενδυτών στο έργο».
Σε αναζήτηση του μέτρου
Και κάπως έτσι, μια ανοησία ενός πολιτικού, στην περίπτωσή μας του Στέφανου Κασσελάκη που θέλει να γίνει πολίτικος, μπαίνει στη δημόσια συζήτηση ως σοβαρό ζήτημα. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Opinion Poll για το Action 24 περιλαμβανόταν και η παρακάτω ερώτηση: «Υπάρχει περίπτωση νοθείας στις ευρωεκλογές και θα πρέπει να διεξαχθούν με την παρουσία ξένων παρατηρητών;». Το αδιάβλητο των εθνικών εκλογών δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ, ούτε στις χειρότερες στιγμές της κρίσης, και είναι ενδεικτικό της πλήρους απώλειας του μέτρου η ευκολία με την οποία μια ανοησία μπαίνει στη δημόσια συζήτηση και μεταδίδεται με σοβαρότητα και μάλιστα από mainstream media. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι το 36,1% των ερωτηθέντων για την περίπτωση νοθείας απάντησαν θετικά. Καλά πάμε...
Το ασταμάτητο ράλι για τον χαλκό
Μετά τον χρυσό αλλά και το κακάο, ο χαλκός είναι η νέα «καυτή είδηση» στις αγορές, με το κόκκινο μέταλλο να συνεχίζει αμείωτο το ράλι του και τους αναλυτές να αναβαθμίζουν συνεχώς τι εκτιμήσεις του. Η τιμή στο LME βρέθηκε μία ανάσα από τα 9.500 δολάρια ο τόνος, έχοντας εμφανίσει κέρδη που ξεπερνούν το 10% από την αρχή του έτους, ενώ αυτή η εικόνα αποτελεί θετική ένδειξη και για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η ζήτηση χαλκού, ενός μετάλλου κρίσιμου για τη βιομηχανία, θεωρείται ως ένδειξη «υγείας» και ανάπτυξης.
-- Όσο για το μέλλον, οι αναλυτές της Citigroup θεωρούν ότι η τιμή του θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 10.000 δολάρια έως το τέλος του 2024 και θα συνεχίσει να αυξάνεται αγγίζοντας τα 12.000 δολάρια στην αρχή του 2026, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός 20ετή ανοδικού κύκλου. Εξίσου αισιόδοξη και η Bank of America, που εκτιμά ότι η τιμή θα διαμορφωθεί φέτος στα 9.321 δολάρια από 8.625 δολάρια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.
Διαβατήρια, η νέα επένδυση των super rich
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι πάμπλουτοι αυτού του πλανήτη επένδυαν κατά κύριο λόγο στα ακίνητα και λιγότερο σε μετοχές ή ομόλογα για να «προστατεύσουν» τα κεφάλαιά τους. Όμως, αυτή η τάση μοιάζει να αλλάζει, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, με το νέο trend να είναι η έκδοση… διαβατηρίου σε μία διαφορετική χώρα και σε δεύτερο χρόνο και η απόκτηση μίας δεύτερης υπηκοότητας. Όπως αναφέρει η νομική εταιρεία Henley & Partners, οι super rich πλέον φτιάχνουν «χαρτοφυλάκιο διαβατηρίων», ενώ κάποιοι εξ αυτών ψάχνουν τρόπους να εντάξουν σε αυτό έως και τέσσερα διαβατήρια. Όπως αναφέρουν στελέχη της εν λόγω εταιρείας, μπορεί το αμερικανικό διαβατήριο να παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό, αλλά «αν είμαι πλούσιος, θα ήθελα να αντισταθμίσω τα επίπεδα μεταβλητότητας και αβεβαιότητας. Η ιδέα της διαφοροποίησης είναι καλά κατανοητή από τους πλούσιους ιδιώτες γύρω από το τι επενδύουν. Δεν έχει νόημα να έχω μία χώρα υπηκοότητας και διαμονής, όταν έχω τη δυνατότητα να διαφοροποιήσω στην πραγματικότητα και αυτή την πτυχή της ζωής μου».
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.