ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ

Ο Μ. Τσαμάζ γράφει βιβλίο, η «φούσκα» των Βρυξελλών και ο τελικός της Dport

Το πρόστιμο στην Mondelez και η επιστολή Μητσοτάκη, τι είπαν για τη γραφειοκρατία στην Ευρώπη Δ. Παπαλεξόπουλος - Ευ. Μυτιληναίος, η θεραπευτική κάνναβη, το παράπονο του Μ. Μανουσάκη και η υπουργική... μπούκα σε εκδήλωση της Alpha.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της επιστολής Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν και ήλθε η Επιτροπή, με μια πολύ σημαντική απόφασή της, να ευθυγραμμιστεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθιγε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του το μεγάλο θέμα των γεωγραφικών περιορισμών που επιβάλλουν πολλές πολυεθνικές στη διανομή των προϊόντων τους στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, ώστε να περιορίζουν τον ανταγωνισμό και να κρατούν ψηλά τις τιμές. Ακριβώς για τέτοια παράβαση, σε πολύ μεγάλη κλίμακα και σε πολλές επιμέρους αγορές της Ευρώπης, «άστραψε και βρόντηξε» χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβάλλοντας ένα βαρύτατο πρόστιμο, ύψους 337 εκατ. ευρώ, στην αμερικανική πολυεθνική Mondelez. Είναι μια απόφαση με πολλές προεκτάσεις, που θα έχει αντανάκλαση σε όλες τις πολυεθνικές: ή θα πρέπει να σταματήσουν τα «κόλπα» που μετέρχονται για να διασπούν την κοινή αγορά και να «πνίγουν» τον ανταγωνισμό, ή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές καιροφυλακτούν για να επιβάλλουν βαριές κυρώσεις.

-- Φυσικά, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρινίζουμε ότι δεν προκάλεσε την επιβολή του προστίμου η επιστολή Μητσοτάκη. Η έρευνα για τη Mondelez διαρκεί πολύ καιρό, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις και τώρα ωρίμασε για να φτάσουμε στην επιβολή των προστίμων. Αλλά ήταν μια πολύ ευτυχής σύμπτωση για τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ακριβώς όσα έγραφε για τις πολυεθνικές ήταν και ο κορμός της απόφασης της Κομισιόν.


Παπαλεξόπουλος, Μυτιληναίος και η Brussels bubble

Δεν μετέδωσε αισιοδοξία η χθεσινή εκδήλωση του ΣΕΒ για το πού βρισκόμαστε και κυρίως για το που οδεύουμε ως Ευρώπη. Οι δυο ομιλητές της εκδήλωσης, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκαν πολλές φορές στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και τα αδιέξοδα της Ευρώπης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική δεν έχουν καμία σχέση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επενδύσεων και των επιχειρήσεων. Στην Ευρώπη τα πάντα είναι politics, ενώ η Αμερική είναι προσανατολισμένη στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τόνισε. «Στην Ιταλία για να κάνεις ένα φωτοβολταϊκό είσαι τυχερός αν πάρεις την άδεια σε πέντε χρόνια, αν δεν είσαι πολύ τυχερός μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια. Στον Καναδά για αντίστοιχη άδεια απαιτούνται κάποιοι μήνες. Στην Ευρώπη όλα είναι πολιτική. Δεν το κάνουμε αυτό, για να μην φανεί έτσι εκεί, και να μην γίνει το άλλο και πάει λέγοντας. Μια κατάσταση που διαιωνίζεται», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος. Όπως είπε έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση "Brussels bubble" όπου ζουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, δημιουργώντας κανόνες με τους οποίους ασχολούνται και απασχολούνται και αμείβονται πλουσιοπάροχα. Και κάπως έτσι πορευόμαστε. «Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό και πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας της», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.   

-- Παίρνοντας τη σκυτάλη ο κ. Παπαλεξόπουλος μετέφερε ένα παράδειγμα που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των Ευρωπαίων βιομηχάνων: παρουσίασε στους ακροατές της εκδήλωσης ένα χοντρό τόμο 600 σελίδων σημειώνοντας ότι 55 τέτοιοι τόμοι βγήκαν από τις Βρυξέλλες την τελευταία 5ετία μόνο για τη ρύθμιση των επιχειρήσεων. Περίπου 850 νομοσχέδια! Και όλα αυτά μεταφράζονται και προστίθενται στην ωραιότατη δική μας γραφειοκρατία υπογράμμισε ο κ. Παπαλεξόπουλος. «Έχει χαθεί η μπάλα και χρειαζόμαστε ένα σοκ για το πώς θα μειώσουμε τη γραφειοκρατία».

-- Τουτέστιν, στο βασικό ερώτημα της εκδήλωσης του ΣΕΒ με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;» η απάντηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική: δεν μπορεί. 


Ο Μ. Τσαμάζ διαψεύδει σενάρια και γράφει βιβλίο

«Σφίγγα» παραμένει ο Μιχάλης Τσαμάζ για το μέλλον του μετά τον ΟΤΕ καθώς ακόμα και στην τελευταία του επαφή με δημοσιογράφους, σε παρουσίαση για το νέο μουσείο του ΟΤΕ, δεν αποκάλυψε τον επόμενο σταθμό του, παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε. Σε ερώτηση για το μέλλον του και για το αν το επόμενο γραφείο του τον περιμένει ήδη, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε πως «ξέρω από πού βγήκαν αυτές οι φήμες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν με περιμένει ακόμα κανένα γραφείο». Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε πως υπήρξε και πρόταση από το εξωτερικό, όμως ο ίδιος επέλεξε να συνεχίσει εντός των τειχών την καριέρα του, σημειώνοντας πάντως ότι «ακόμα δεν έχω κλείσει πουθενά». Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσει την πορεία του σε κάποια ΔΕΚΟ, είπε ότι «υπάρχει κάποια ΔΕΚΟ που με εξιτάρει», αν και όλα δείχνουν ότι το επόμενο βήμα του θα γίνει στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Τσαμάζ ανέφετε ακόμη ότι έχει και συγγραφικές ανησυχίες και ετοιμάζει ένα βιβλίο για τις εμπειρίες του στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Εμφανίστηκε με διάθεση για συζήτηση ευρύτερων θεμάτων εκτός των στοιχημάτων που παραλαμβάνει η επόμενη διοίκηση του ΟΤΕ. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν εθνικοί πρωταθλητές στις τηλεπικοινωνίες για να κλείσει η Ευρώπη το χάσμα με την Ασία. Υπογράμμισε πως «αν παραμείνει η Ευρώπη με τις μικρές εταιρείες, κατακερματισμένη και με τις υπερβολικές ρυθμίσεις, το μέλλον σε μια δεκαετία θα είναι προβληματικό», επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να μελετήσει πώς θα ήθελε να είναι η οικονομία τα επόμενα 15-20 χρόνια».

-- Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, ανέφερε πως ο ΟΤΕ δεν έχει σκοπό να κάνει αυξήσεις, όμως όταν θα λήγει το νέο συμβόλαιο του καταναλωτή η ανανέωσή του θα γίνεται σε υψηλότερη τιμή με βάση τον πληθωρισμό. Σημείωσε πως «αυτό που έγινε με τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές (σ.σ.: δεν τις επέτρεψε η ΕΕΤΤ) ήταν πολύ άδικο και δημιούργησε τεράστια προβλήματα», καθώς οι εταιρείες είδαν αυξήσεις σε όλα τα κόστη, αλλά ήταν ο μοναδικός κλάδος που είχε μείωση τιμών.


Ο τελικός της DPort

Το λιμάνι του Πειραιά, χωρίς υπερβολή, είναι η καρδιά του εμπορίου της χώρας και καθημερινά χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια ξεφορτώνονται στο λιμάνι και προωθούνται σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Το λιμάνι του Πειραιώς λειτουργεί ακατάπαυστα, 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς διακοπές. Ωστόσο ο κανόνας αυτός θα γνωρίσει σύντομα μια μεγάλη εξαίρεση: την προσεχή Τετάρτη, 29 Μαΐου, το λιμάνι θα κατεβάσει ρολά για αρκετές ώρες. Όπως έκανε γνωστό στους εργαζομένους της η DPort Services, η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι, την ερχόμενη Τετάρτη το λιμάνι θα διακόψει τη λειτουργία του από τις 9 το βράδυ μέχρι τη 1 π.μ. ώστε όλοι να παρακολουθήσουν με την άνεσή τους τον μεγάλο τελικό του Conference League μεταξύ του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα. Απόφαση απολύτως ορθολογική, καθώς το λιμάνι δεν θα μπορούσε να μη στηρίξει με τον τρόπο του την ομάδα του λιμανιού! Σύμφωνα με την απόφαση της DPort η απογευματινή βάρδια θα σταματήσει στις 9 το βράδυ και η νυχτερινή βάρδια θα ξεκινήσει στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

-- Σημειώνεται ότι η DPort είναι η ελληνική εταιρεία που έχει αναλάβει την υποστήριξη της λειτουργίας και διαχείρισης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά για λογαριασμό της θυγατρικής της ΣΕΠ (η οποία είναι θυγατρική της Cosco). Η DPort απασχολεί 2.500 εργαζόμενους και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη του λιμανιού του Πειραιά σε ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης. Ένα στοιχείο θα αναφέρουμε μόνο, που αντικατοπτρίζει την αλματώδη ανάπτυξη και μεταμόρφωση του λιμανιού: το 2010, μέσω του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά, διακινούνταν ετησίως περίπου 500.000 εμπορευματοκιβώτια, και τώρα ξεπερνούν τα 5 εκατ. ετησίως.

-- Περιττό να αναφέρουμε με πόσο ενθουσιασμό έγινε δεκτή η απόφαση της διοίκησης από τους εργαζομένους...


Τα πρόστιμα στους servicers

Νέα φουρνιά προστίμων σε servicers ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, πρόστιμα συνολικού ύψους 350 χιλ. ευρώ. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων σημειώνουν ότι τα πρόστιμα αυτά αφορούν παλαιότερες υποθέσεις και αντανακλούν προβλήματα της αγοράς που πλέον έχουν επιλυθεί μετά την θέσπιση του νέου θεσμικού πλαισίου. Αναγνωρίζουν ότι μπορεί να συμβαίνουν, ακόμα και σήμερα, αστοχίες αλλά διαβεβαιώνουν ότι αυτό δεν γίνεται ηθελημένα και οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων των δανειοληπτών. Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς σημειώνουν ότι πρόκειται για την έσχατη λύση και το μέγα ζητούμενο είναι η επίτευξη βιώσιμων ρυθμίσεων, κάτι όμως που για να πραγματοποιηθεί απαιτεί την συνεργασία των δανειοληπτών και την ειλικρινή παρουσίαση της οικονομικής τους κατάστασης. Και προφανώς ρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν αν ένας δανειολήπτης κρύβεται η εξαφανίζεται, σημειώνουν, καθώς δεν είναι λίγες οι σχετικές περιπτώσεις -μια στάση που μπορεί να οφείλεται σε άγνοια.


Η Φουρλής και η Δημοκρατία του Καταναλωτή

Την προσαρμογή στην εποχή της «Δημοκρατίας του Καταναλωτή», όπου η τεχνολογία και η πελατοκεντρική φιλοσοφία έχουν τον πρώτο λόγο, επεσήμανε η διοίκηση του ομίλου Φουρλή κατά την διάρκεια εκδήλωσης για το λανσάρισμα της νέας εταιρικής ταυτότητας του ιστορικού ομίλου. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος, Βασίλης Φουρλής, επανέλαβε την στόχευση του ομίλου για έσοδα ύψους 750 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027, καθώς και διπλασιασμό του περιθωρίου κέρδους ΕΒΙΤ σε 8%, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το τρέχον έτος θα κλείσει με έσοδα κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Η πολυκαναλική προσέγγιση παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής του ομίλου, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Βαλαχής, και για τις τρεις δραστηριότητες λιανικής -IKEA, Intersport και Holland & Barrett- με το 20% των πωλήσεων της ΙΚΕΑ μάλιστα να ολοκληρώνεται online. 

-- Προτεραιότητα για την επόμενη διετία αποτελεί μεταξύ άλλων η διεύρυνση του πελατολογίου της Trade Logistics, με το κέντρο διανομής να διαθέτει τις υπηρεσίες του και σε τρίτους -πέραν της συμφωνίας με την InterIKEA- κεφαλαιοποιώντας περαιτέρω την σχετική επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ. Ο κ. Βαλαχής εξέφρασε την ικανοποίηση της διοίκησης για τις επιδόσεις της Trade Estates, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η συνεισφορά της ΙΚΕΑ στα έσοδά της έχει πλέον περιοριστεί σε 33%, από 100% στο ξεκίνημα, ενώ ο κ. Φουρλής επιβεβαίωσε στο BD την είσοδο της γαλλικής αλυσίδας ενδυμάτων Kiabi με δύο καταστήματα στα εμπορικά πάρκα της εταιρείας, μέσα στο τρέχον έτος. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ΙΚΕΑ στο κέντρο της Αθήνας, χαρακτηρίζοντας το οικονομικά ασύμφορο, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται η δημιουργία σημείων πώλησης της Η&Β εντός επιλεγμένων καταστημάτων Intersport. Η τελευταία μάλιστα, δεν αποκλείεται να αποκτήσει εκτενέστερη παρουσία σε μικρότερες πόλεις της Ελλάδας, βάσει επιλεγμένων συνεργασιών franchising. Ο ευρύτερος χώρος της ευεξίας ενδιαφέρει πάντως τον όμιλο, με την διοίκηση του να βρίσκεται σε συνομιλίες τόσο με συνεργάτες χονδρικής όσο και λιανικής για την περαιτέρω διεύρυνση της παρουσίας του στον κλάδο. Σημειώνεται ότι η ετήσια επενδυτική δαπάνη του ομίλου θα κυμανθεί μεταξύ 15 και 18 εκατ. ευρώ την τριετία 2025-27. 


Η θεραπευτική κάνναβη και η Lavipharm

Τo πρώτο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις της Lavipharm «έτρεξαν» με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην πορεία όμως και ιδίως από το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο ο τζίρος θα ενισχυθεί περαιτέρω αφού θα διατεθούν στην αγορά από την Lavipharm τα φάρμακα Lonarid N, Lonalgal και Flagyl. Τα δύο πρώτα έχουν εξαγοραστεί από την  Boehringer και θα προσδώσουν ετήσιο τζίρο περίπου 8 εκατ. ευρώ και το Flagyl έχει εξαγοραστεί από τη Sanofi και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει ετήσιες πωλήσεις 1,4 εκατ. ευρώ. Τα δύο πρώτα φάρμακα θα διατεθούν στην αγορά από το τέλος Μαΐου, ενώ το Flagyl το Καλοκαίρι. Εκτός όμως από τα τρία φάρμακα που εξαγοράστηκαν, τον τζίρο της φαρμακευτικής εταιρείας θα ενισχύσει και η διανομή της θεραπευτικής κάνναβης. Η εισηγμένη έχει συνάψει συμφωνία με την Tikun Europe για την διανομή της θεραπευτικής κάνναβης που παράγεται στην Κόρινθο. Πρόκειται για ένα προϊόν με υψηλά περιθώρια κέρδους, χωρίς clawback και rebate, ενώ και ο ανταγωνισμός είναι ελεγχόμενος καθώς το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει τις εισαγωγές. Τη θεραπευτική κάνναβη της Tikun διανέμουν στην Ελλάδα από το τέλος του πρώτου τριμήνου η Lavipharm και η Pharmaserve Lilly.


Το παράπονο του Μ. Μανουσάκη

Μπορεί ο ΑΔΜΗΕ να υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα της χώρας που θα καθορίσει το ενεργειακό μας μέλλον, αλλά και αυτός, όπως όλοι οι επενδυτές, δεν μπορεί να αποφύγει τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης που διοργάνωσε η HAEE, βγήκε ένα μικρό «παράπονο» από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μανούσο Μανουσάκη, ο οποίος μάλλον έχει δίκιο. «Η αδειοδοτική διαδικασία είναι μια από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο διαχειριστής αυτή τη στιγμή. Όσο χρόνο χρειαζόμαστε να κατασκευάσουμε ένα έργο, τόσο χρόνο χρειαζόμαστε να το αδειοδοτήσουμε», εξηγεί. «Αυτή είναι η κατάσταση στη Ελλάδα. Και αυτό δεν αλλάζει από την μια μέρα στη άλλη. Δεν έχει σημασία πόσο βελτιώνεις την αδειοδοτική διαδικασία για μια παραγωγική μονάδα ανανεώσιμων πηγών αν δεν την έχεις βελτιώσει και για την γραμμή μεταφοράς που θα την συνδέσει στο σύστημα», προσθέτει ο ίδιος. Στη συνέχεια μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης ώστε να ξεπερνιούνται τα όποια εμπόδια σε επίπεδο κοινωνίας. «Οι σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες παίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο. Χρειάζεται μια εκπαιδευτική διαδικασία στη κοινωνία για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, μια ειλικρίνεια για το τι πρέπει να γίνει για να φτάσουμε εκεί και που θέλουμε να πάμε», πρόσθεσε ο ίδιος.


Υπουργική... μπούκα σε εκδήλωση της Alpha

Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο σε μια εκδήλωση να «μπουκάρουν» –εκτός προγράμματος- δύο υπουργοί. Αυτό συνέβη χθες στη Λάρισα κατά τη διάρκεια εκδήλωση της Αlpha Bank για μικρές επιχειρήσεις, όπου ξαφνικά εισήλθαν στην αίθουσα της εκδήλωσης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προς μεγάλη και λίαν ευχάριστη έκπληξη των διοργανωτών και των συμμετεχόντων. Η υπουργική συμμετοχή αποτέλεσε προϊόν μιας ευχάριστης σύμπτωσης, καθώς την ώρα που διεξαγόταν η εκδήλωση της Alpha Bank με θέμα: «Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Προοπτική, Προκλήσεις, Στρατηγική και Αναπτυξιακά Χρηματοδοτικά Εργαλεία» σε ξενοδοχείο της Λάρισας, με τη συμμετοχή περίπου 50 επιχειρηματιών, φιλοξενούταν στο ίδιο ξενοδοχείο και άλλη εκδήλωση στην οποία μετείχαν οι δυο υπουργοί. Έτσι, μόλις είδαν την εκδήλωση της Alpha, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να κάνουν ένα πέρασμα και να απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό. Έτσι, η εκδήλωση της τράπεζας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή και την παρουσίαση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων έλαβε και υπουργική αίγλη.


Ομάδα all star στη Μοτοδυναμική

Άλλο ένα γνωστό και πολύπειρο στέλεχος της αγοράς εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο της Μοτοδυναμικής της οικογένειας Κυριακόπουλου. Πρόκειται για τον κ. Στέφανο θεοδωρίδη, νυν πρόεδρο του Υπερταμείου, ο οποίος έχει διατελέσει CEO σε Diageo, Regenecy Entertainment και ΤΕΜΕΣ.  Σημειώνεται πως στο ΔΣ της εισηγμένης μετέχουν επίσης η Ελένη Βρεττού, CEO της Αttica Bank, ο Κώστας Μητρόπουλος, ο πρώτος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ με θητεία σε PWC και PQH και  η κυρία Αμαλία Μόφορη Γενική Διευθύντρια Τεχνικής Διεύθυνσης  Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων της Eurolife.


Έφερε και πολιτική αστάθεια το Brexit

Σε… ηλεκτρική καρέκλα μοιάζει να έχει μετατραπεί ο θώκος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, ιδιαίτερα μετά το 2020 και την επίσημη έξοδο της χώρας από την ΕΕ, όπου έχει αλλάξει κατά σειρά τρεις πρωθυπουργούς, οι δύο εκ των οποίων δεν ήταν, καν, εκλεγμένοι. Μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον (που κατόρθωσε να μείνει στην εξουσία για πάνω από τρία χρόνια), ήρθε η σειρά της Λιζ Τρας, η οποία έσπασε ρεκόρ, μένοντας στο «10» της Ντάουνινγκ Στριτ μόλις 50 ημέρες και τώρα αυτή του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου. Αιτία, η όχι και τόσο καλή πορεία της βρετανικής οικονομίας, με τα δεδομένα για την καθημερινότητα των Βρετανών να έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα υπολείπεται περί των 20 μονάδων έναντι του Εργατικού Κόμματος. Δεν είναι λίγοι, πλέον, οι πολιτικοί αναλυτές που υποστηρίζουν ότι το «δράμα» της χώρας οφείλεται στο Brexit, πέραν φυσικά των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία και το κύμα πληθωρισμού.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ψυχολογικά των Κυπρίων, επιστροφή Τσίπρα, ο Χρυσοχοϊδης και οι ζωοκλοπές

Πώς η Τρ. Κύπρου ενεργοποίησε το «τραύμα Βγενόπουλου», η διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ, η ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, ο Αλ. Τσίπρας καλοβλέπει την κεντροαριστερά και τα καρφιά Κασσελάκη για τα μαύρα ταμεία.
Μανούσος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άλμα του ΑΔΜΗΕ, το Δ.Σ. της Alpha στην Κύπρο και ο σκληρός Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Το ρεκόρ κερδών του ΑΔΜΗΕ και τα εγγυημένα έσοδα των 367 εκατ. ευρώ, τα μηνύματα από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Alpha στην Κύπρο, το αυστηρό «όχι» του Γερμανού ΥΠΟΙΚ σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και το «θαύμα» του ελληνικού FBI.
Βασίλης Ψάλτης, αλπηα βανκ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Άβολες επισημάνσεις Ψάλτη, τα θαύματα του Ισραήλ και πινγκ πόνγκ ΑΔΜΗΕ - Κυπρίων

Τι είπε για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις εξαγορές εγχώριων εταιριών ο επικεφαλής της Alpha, η βιασύνη από Exxon για γεωτρήσεις, γιατί ο ΥΠΟΙΚ «πιάστηκε» με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας για το RRF, η ολοένα αυξανόμενη ένταση ΑΔΜΗΕ- Κυπρίων και ο χαλκός.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ενοχλητικός Αλ. Παπαδόπουλος, το μέρισμα της Alpha και ο Δυτ. Διάδρομος

Η αυστηρή προειδοποίηση του πρώην υπ. Οικονομικών για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, έτοιμη η παράκαμψη για την ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου, η υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα Ψάλτη και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλίσεις ακινήτων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το στοίχημα Κοντόπουλου για νέα IPOs, ο διαγωνισμός για την Αριάδνη και η Alpha

Οι στόχοι Γ. Κοντόπουλου για την είσοδο νέων εταιρειών στο ΧΑ, η «μάχη» της Alpha για το 1 ευρώ, ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την Αριάδνη, το ακαταδίωκτο του Γ. Τράγκα και η αφύπνιση της μετοχής της ΕΥΔΑΠ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φωτιά και ο ΑΔΜΗΕ, τα τραπεζικά μπόνους, το event της Alpha και το πετρέλαιο Καλαμάτας

Η αναζήτηση υπαιτίων για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, το μοντέλο για τα bonus στις τράπεζες, η εκδήλωση της Alpha Bank για τα δάνεια σε επιχειρήσεις και οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.