Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου -εκτός απροόπτου- ο όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών Avramar θα λάβει από τις τράπεζες την αναγκαία κεφαλαιακή «ένεση» των 20 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα έως ότου εκκινήσουν και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πώλησής του.
Οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς έχουν εγκρίνει τη χρηματοδότηση και μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι ανάλογες εγκρίσεις από Εθνική και Alpha Bank.
Με τον νέο δανεισμό οι τράπεζες θα λάβουν ως ενέχυρο μετοχές της εταιρείας όχι μόνο για τα 20 εκατ. ευρώ αλλά και για τα υπόλοιπα 350 εκατ ευρώ δανείων που διατηρεί ο όμιλος προς τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες. Υπενθυμίζεται πως το 2018 όταν ο όμιλος Avramar ((Νηρεύς, Σελόντας, Περσεύς, Ανδρομέδα) είχε περάσει από τον έλεγχο των τραπεζών στα χέρια των Mubadala Investment Company και Amerra Capital οι τράπεζες δεν είχαν προχωρήσει σε σύσταση ενεχύρου για τις μετοχές ως εξασφάλιση έναντι του δανεισμού.
Αυτή την περίοδο η Deloitte για λογαριασμό των τραπεζών ελέγχει το ημερήσιο cash flow του ομίλου και ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει την προεργασία για την πώληση της εταιρείας μέσω των δανειστών αφού οι μέτοχοι έχουν σηκώσει λευκή πετσέτα και ουσιαστικά δεν ασχολούνται με την εταιρεία.
Ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο με ετήσια δυναμικότητα πάνω από 70.000 τόνους ιχθυρών φαίνεται να υπάρχει από το εξωτερικό με τις τράπεζες να δέχονται εισηγήσεις για τα υπέρ και τα κατά μιας τμηματικής πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Avramar.
Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει παραδοθεί επίσημα το αποτέλεσμα της διαδικασίας μέτρησης του ιχθυοπληθυσμού του ομίλου από εξειδικευμένη νορβηγική εταιρεία. Πρόκειται για κομβικής σημασίας διαδικασία αφού μέσα από τις μετρήσεις θα φανεί η πραγματική αξία του ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αποτέλεσμα δείχνει πως ο ιχθυοπληθυσμός βρίσκεται κοντά στους 50.000 τόνους, δηλαδή σε μικρή σχετικά απόκλιση με τις εκτιμήσεις τις διοίκησης. Τώρα γίνονται και πιο ενδελεχείς έλεγχοι για το πόσα ψάρια έχουν την κατάλληλη πάχυνση για να διοχετευθούν στην αγορά ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ρευστότητα της Avramar.
Προς το παρόν, η εταιρεία δεν χρωστά καμία δόση στις τράπεζες, είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους και το δημόσιο (ΕΦΚΑ, Εφορία κ.α.) και μόνο μικρές καθυστερήσεις έχουν καταγραφεί στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές.
Στις αρχές του 2023 τίποτα δεν προμήνυε ότι ο όμιλος Avramar θα απασχολούσε το τραπεζικό σύστημα και θα έβαζε σε δοκιμασία εργαζόμενους και προμηθευτες. Τον Δεκέμβριο του 2022 είχε προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το Φεβρουάριο του 2023 είχε στείλει επιστολή στις τράπεζες για να αποπληρώσει πρόωρα, δάνεια ύψους 25 εκατ ευρώ.
Τον Μάιο όμως του 2023 η διοίκηση ενημέρωσε τις τράπεζες πως υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και θα έπρεπε να λάβουν 25 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση σε πρώτη φάση για να...βγάλουν τη χρονιά. Ενώ το business plan προέβλεπε για το 2023 κέρδη EBITDA 50 εκατ ευρώ, το management της Avramar διαπίστωσε ξαφνικά ότι θα έβγαζε περί τα 25 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες σήμανε συναγερμός αφού για να είναι «ήσυχες» με τα δάνεια της Avramar θέλουν έναν ισολογισμό με EBITDA μεταξύ 35-38 εκατ. ευρώ. Tον Ιούνιο του 2023 οι τράπεζες ως όφειλαν ενόψει της αβεβαιότητας για τα οικονομικά μεγέθη της Avramar προχώρησαν σε προβλέψεις οι οποίες αυτόματα κατέταξαν τις υποχρεώσεις της Avramar στα «κόκκινα» δάνεια.