ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Psaria, Fish, Fishery
Πηγή: Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Αγωνία για την πώληση της Avramar: Έρχονται οι οικονομικές προσφορές

Mέχρι την Τετάρτη οι τρεις μνηστήρες θα υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές στις πιστώτριες τράπεζες. Το ποσοστό του κουρέματος των δανείων ύψους 356 εκατ. ευρώ που θα αξιώσουν οι ενδιαφερόμενοι θα αναδείξει και τον νικητή.

Εβδομάδα που ενδεχομένως θα προκύψει ο νέος ιδιοκτήτης της Avramar είναι αυτή που ανοίγει σήμερα, καθώς μέχρι την Τετάρτη, ή και νωρίτερα θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος από το 2022 εμφανίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Πωλητές της εταιρείας είναι οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Alpha), οι οποίες μετά την τελευταία ένεση ρευστότητας των 20 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία, έλαβαν ενέχυρο το σύνολο των μετοχών, αφού οι δύο βασικοί μέτοχοι -το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, Mubadala και η αμερικανική Αmerra- «απέχουν» από την προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας. Τη διαδικασία του διαγωνισμού για λογαριασμό των τραπεζών «τρέχει» η Deloitte.

Τρία είναι τα σχήματα που έχουν προεπιλεγεί από τη διαδικασία της υποβολής των μη δεσμευτικών προσφορών και οι τράπεζες αναμένουν με ενδιαφέρον αν θα υποβάλουν και οι τρεις μνηστήρες οικονομική προσφορά. Πρόκειται για τον αραβικό όμιλο Aqua Bridge, το ισπανικό fund Atitlan και την ελληνική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Philosofish που ανήκει στον εφοπλιστή Νίκο Λυκιαρδόπουλο.

Βασικό κριτήριο για την ανάδειξη νικητή θα είναι το τίμημα (συμπεριλαμβανομένου του ύψους του κουρέματος των δανείων) και δευτερευόντως ο τρόπος αποπληρωμής. Οι τράπεζες κρατούν μικρό καλάθι καθώς γνωρίζουν ότι τα δάνεια των 356 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγήσει στην εταιρεία είναι υπέρογκα για τον νέο ιδιοκτήτη και τη σημερινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας και αναμένουν προσφορές που θα περιέχουν γενναία κουρέματα που ίσως ξεπερνούν και το 60% του συνόλου.

Οι τράπεζες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και δεν έχουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Όταν εκδηλώθηκε το πρόβλημα υπήρξε η σκέψη να τηρήσουν ενιαία γραμμή και να μην χρηματοδοτήσουν εκ νέου την εταιρεία αφήνοντάς την να «σβήσει» θέλοντας να περάσουν ένα μήνυμα ότι τα δανεικά και αγύριστα τελείωσαν και οι μέτοχοι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων τα τελευταία χρόνια επέτρεπε κατά τη γνώμη τους μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά στην πορεία επικράτησαν δεύτερες σκέψεις αφού τα λεφτά που θα έχαναν ήταν πολλά αλλά και για κοινωνικούς λόγους αφού η Avramar είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών με χιλιάδες εργαζόμενους.

Σχετικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έως το τέλος του 2023 πλήρωνε κανονικά τόκους στις τράπεζες αλλά το 2024 τα δάνεια είναι «παγωμένα». Υπάρχουν όμως ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές που προϊόντος του χρόνου είναι πιθανό να διογκώνονται. Η εταιρεία εμφανίζει μειωμένα αλλά θετικά EBITDA και το γεγονός ότι κατάφερε να βγάλει όλο το 2023 χωρίς χρηματοδότηση δείχνει τη δυναμική της, υποστηρίζουν από τις τράπεζες.

Για να μειωθεί το κόστος, η διοίκηση έχει προχωρήσει σε διακοπή των δραστηριοτήτων σε ορισμένες μονάδες στην Ελλάδα. Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως πωλούνται μόνο οι εν Ελλάδι δραστηριότητες της Avramar και όχι «πακέτο» με την ισπανική θυγατρική και για αυτές αποκλειστικά θα υποβληθούν οι σχετικές προσφορές. Ειδικοί του κλάδου υποστηρίζουν ότι ο νέος ιδιοκτήτης -αν τελεσφορήσει η διαδικασία- ενδεχομένως να πουλήσει κάποιες άδειες της Avramar και να παράγει λιγότερο ώστε να μειώσει το ρίσκο της επένδυσης.

Η υπόθεση της Avramar έχει καταστήσει τον κλάδο «κόκκινο πανί» για τις τράπεζες και σε περίπτωση που η εταιρεία δεν διασωθεί και οι τράπεζες χάσουν τα χρήματά τους, τα απόνερα της χρεοκοπίας θα επηρεάσουν όλο τον κλάδο σε ό,τι αφορά στις σχέσεις τους με τις τράπεζες, ακόμη και τις υγιείς εταιρείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα ψάρια, τα δάνεια των 350 εκατ. και ο «πονοκέφαλος» των τραπεζών

Νέα συμφωνία για τα επιτόκια και επιπλέον κεφάλαια κίνησης έχει ζητήσει από τις τράπεζες η Avramar, κορυφαία εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Τα ερωτήματα των τραπεζών και ο ρόλος του fund από το Άμπου Ντάμπι.
Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οκτώ μη δεσμευτικές προσφορές για την Avramar, οι επόμενες κινήσεις των τραπεζών

Oι τράπεζες θα καταρτίσουν short list και θα ζητήσουν από τους επιλεγέντες να υποβάλουν σύντομα δεσμευτικές προσφορές. «Παγωμένα» τα δάνεια από τις αρχές του 2024, το ύψος των οποίων έχει ανέλθει πλέον στα 356 εκατ.
Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αvramar: Στόχος η πώληση, αλλά και plan Β για παραμονή των τραπεζών

Η έκτακτη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί. Στα 230 εκατ. ευρώ η αξία του ιχθυοπληθυσμού που πρέπει να τραφεί επαρκώς για να μην απαξιωθεί. Ο ρόλος των Αράβων στην ανάταξη της εταιρείας.
Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μονόδρομος η πώληση της Avramar για να μειώσουν οι τράπεζες τη ζημιά

Αναζήτηση αγοραστή της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στη Μεσόγειο. Οι τράπεζες δεν έχουν χορηγήσει κεφάλαιο για τη λειτουργία της, ενώ λευκή πετσέτα έριξαν οι οικονομικά εύρωστοι μέτοχοι. Ο ρόλος της Deloitte.