ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:23:32 DATA
BIS, VIS
Πηγή: ΒΙΣ Α.Ε.

Βγαίνει η ΒΙΣ από το ΧΑ μετά από 53 χρόνια με τίμημα 680.000 ευρώ

Δημόσια πρόταση από τον Γ. Φιλίππου με 0,144 ευρώ ανά μετοχή. Παρά τις κεφαλαιακές ενέσεις του βασικού μετόχου η εταιρεία χάρτινης συσκευασίας δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει.

Άλλη μια ιστορική εταιρεία του ΧΑ, η ΒΙΣ Βιομηχανία Συσκευασιών, βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδό της από το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο βασικός της μέτοχος, η Ηellenic Quality Foods (HQF) υπέβαλε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της με στόχο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, να προτείνει τη διαγραφή της μετοχής από το ταμπλό.

Η εταιρεία χάρτινης συσκευασίας ΒΙΣ είναι από τις παλαιότερες εισηγμένες, αφού πέρασε τις πύλες του ΧΑ το μακρινό 1971. Από το 1989 ανήκει στον όμιλο του επιχειρηματία Ιωάννη Φιλίππου (ΦΑΓΕ) και ειδικότερα στην HQF που είναι γνωστή από τα σήματα ΚΑΝΑΚΙ στις ζύμες και ΜΙΜΙΚΟΣ στα κοτόπουλα.

Η ΗQF κατέχει σήμερα 49.907.431 μετοχές της ΒΙΣ ή το 91,31% του μετοχικού κεφαλαίου. Αντικείμενο τη δημόσιας πρότασης είναι οι 4.747.169 μετοχές που δεν βρίσκονται στην κατοχή της και αντιπροσωπεύουν το 8,69% του μετοχικού κεφαλαίου. Η HQF προτείνει τίμημα 0,144 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή το κόστος της δημόσιας πρότασης θα ανέλθει σε 683.592 ευρώ.

Η προτεινόμενη τιμή των 0,144 ευρώ είναι η μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής σταθμισμένη με τον όγκο συναλλαγών κατά τους τελευταίους έξι μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας της δημόσιας πρότασης. Η HQF δεν είχε αποκτήσει μετοχές της ΒΙΣ κατά τους 12 μήνες που προηγούνται της δημόσιας πρότασης. Η μετοχή πριν ένα χρόνο βρισκόταν στα 0,3220 ευρώ. Η HQF είχε αναθέσει στην Deloitte να διενεργήσει αποτίμηση της BIΣ με την τιμή που προέκυψε να ανέρχεται σε 0,08 ευρώ ανά μετοχή. 

Σε καθεστώς επιτήρησης από το 2020

Η βιομηχανία με μονάδα παραγωγής χαρτονιού και χαρτοκιβωτίων στη ΒΙΠΕ Βόλου και ευρύ πελατολόγιο (ΦΑΓΕ, Νestle, Μόρνος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Coca Coal κα.) έχει πληγεί τόσο από την άνοδο της τιμής του χαρτιού, όσο και από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ζημιές και από το 2020 η μετοχή τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης επειδή οι ζημιές ξεπερνούσαν το 30% των ιδίων κεφαλαίων.

Ο βασικός μέτοχος πριν από περίπου 2 χρόνια είχε βάλει λεφτά στην εταιρεία μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,4 εκατ. ευρώ Η αύξηση ήταν απαραίτητη ώστε να γυρίσουν θετικά τα ίδια κεφάλαια αλλά και να καλυφθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές, πιστωτές, ελληνικό Δημόσιο αλλά και να εξοφληθεί προκαταβολή που είχε δοθεί στο παρελθόν για να καλυφθούν ανάγκες της εταιρείας από το βασικό μέτοχο.

Η εταιρεία το διάστημα που μεσολάβησε δεν έχει καταφέρει να επανέλθει. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ο τζίρος ήταν στα 6,04 εκατ ευρώ, τα EBITDA ήταν αρνητικά κατά 437.000 ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 1,25 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί στα 1,73 εκατ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός στα 8,06 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 28,8 εκατ. ευρώ. 

Οι παρατηρήσεις του ορκωτού

Ο ορκωτός λογιστής επισημαίνει: «Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 5.3.1 επί της ενδιάμεσης συνοπτικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, η οποία περιγράφει ότι το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό κατά  6,6 εκατ. Η συνθήκη αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τους θετικούς αλλά και αρνητικούς παράγοντες που αναφέρονται στην ίδια παράγραφο, υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Το συμπέρασμά μας δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό».

Επίσης, εντός του 2024 έχει καταβληθεί ποσό 1,46 εκατ. ευρώ από την HQF το οποίο προορίζεται για μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΙΣ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνεται στο κονδύλι του Ισολογισμού «Λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις» σαν «Ποσά προορισμένα για ΑΜΚ».

Στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή κέρδισε 9,09% και «έπιασε» την προσφερόμενη τιμή της δημόσιας πρότασης (0,144 ευρώ) με συναλλαγές 411.001 τεμαχίων εκ των οποίων 383.501 αγοράστηκαν από την HQF με αποτέλεσμα το ποσοστό της στη ΒΙΣ να ανέλθει από το 91,31% σε 92,01%.

Η μετοχή σίγουρα δεν θα λείψει από την αγορά αφού τα τελευταία χρόνια είχε σχεδόν μηδενικές συναλλαγές και δεν υπήρχε η δυνατότητα διανομής μερίσματος

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζει σελίδα η Intralot στις 7 Νοεμβρίου: Εκτός επιτήρησης η μετοχή

Οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ θα διαπραγματευτούν απευθείας στην Κύρια Αγορά. Στο 7,13% θα ανέλθει το ποσοστό της Ιntracom Holdings, με 4,78% ο εφοπλιστής Γ. Μουνδρέας. Οριστική λύση για το ομολογιακό δάνειο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το όνειρο της Cenergy στην Αμερική: Μεγάλη επένδυση χωρίς γραφειοκρατία

Χωρίς εμπόδια η μεγάλη επένδυση στη Βαλτιμόρη. Οι διαφορές με Ελλάδα και Ευρώπη. Πρεμιέρα στο ΧΑ για τις νέες μετοχές: «Η επένδυση στις ΗΠΑ αυξάνει και την περιουσία των μετόχων μας», τόνισε ο CEO Aλέξης Αλεξίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΧΑ: Οι εισηγμένες «μοιράζουν« χρήμα, μερίσματα 4 δισ. ευρώ το 2024

Μέχρι τώρα έχουν μοιράσει, μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, περί τα 3,7 δισ. ενώ θα προστεθούν και τα προμερίσματα τον Νοέμβριο. Στα 3,8% αναμένεται να διαμορφωθεί η μερισματική απόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έως και με 200% «έτρεξε» η μετοχή της SOFTWEB στην πρεμιέρα της στο ΧΑ

Με αξία συναλλαγών που δεν ξεπέρασε τα 9.000 ευρώ, η εταιρεία υπερδιπλασίασε την αξία της. Ασυνήθιστες διακυμάνσεις για νέα εισαγωγή. Τα σχέδια της εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στο επιχειρηματικό λογισμικό.