ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μαχητικά Gripen
Φώτο: Σουηδικά μαχητικά τύπου Gripen. Credit: Shutterstock

Η Κολομβία θα αγοράσει σουηδικά μαχητικά για πάνω από 4 δισ. δολάρια

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία προσέφεραν τα μαχητικά τους αεροσκάφη στην Μπογκοτά, αλλά ο πρόεδρος Πέτρο απέρριψε και τις δύο προσφορές.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Μπογκοτά θα αγοράσει σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη Gripen αξίας 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα του θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση «από οπουδήποτε» εν μέσω εντάσεων με την Ουάσινγκτον, ανέφερε το Agence France-Presse.

Η σύμβαση, η οποία αποτελεί αντικείμενο κατ' αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο με την SAAB, αφορά 17 αεροσκάφη, δήλωσε ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, μιλώντας από στρατιωτική βάση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμεύσουν για την αποτροπή «απώλειας ζωών (στην Κολομβία) και επιθέσεων εναντίον της Κολομβίας, από όπου κι αν προέρχονται».  

«Στον χαοτικό γεωπολιτικό κόσμο, (αυτές οι επιθέσεις) μπορούν να προέλθουν από οπουδήποτε», προειδοποίησε ο Πέτρο.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία προσέφεραν τα μαχητικά τους αεροσκάφη στην Μπογκοτά, αλλά ο Πέτρο απέρριψε και τις δύο προσφορές.

Η Κολομβία ανησυχεί για την μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Καραϊβική Θάλασσα, όπου η Ουάσινγκτον πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές από τον Σεπτέμβριο εναντίον σκαφών που ισχυρίζεται, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ότι χρησιμοποιούνται για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 21 σκάφη σε 20 επιθέσεις σε διεθνή ύδατα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 80 άτομα. Οι επιχειρήσεις έχουν επίσης κλιμακώσει τις εντάσεις με τη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον Κολομβιανό ομόλογό του ότι είναι «βαρόνος των ναρκωτικών» που δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει την παραγωγή κοκαΐνης στη χώρα του και του επέβαλε οικονομικές κυρώσεις.

Ο Αμερικανός ηγέτης αφαίρεσε επίσης την Μπογκοτά από τον κατάλογο των συμμάχων της Ουάσινγκτον στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, μειώνοντας επίσης την οικονομική βοήθεια προς την Κολομβία

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγωγή υπαξιωματικού της Λεγεώνας των Ξένων στην Κολομβία

Η οικογένεια του Γάλλου υπαξιωματικού που απήχθη στην Κολομβία δεν έχει λάβει ούτε αίτημα για λύτρα ούτε απόδειξη ζωής, ενώ για την ώρα δεν προβλέπεται στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με Κολομβιανές αρχές.
Τρακτέρ σε αγρό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κολομβία ξαναρχίζει ψεκασμούς με γλυφοσάτη σε φυτείες κόκας

Η νέα δεξιά κυβέρνηση της Κολομβίας ενέκρινε ξανά τους αεροψεκασμούς με γλυφοσάτη για να καταστρέψει καλλιέργειες κόκας, παρά το ότι το ζιζανιοκτόνο θεωρείται δυνητικά καρκινογόνο από τον ΠΟΥ.
Λατινική Αμερική υδρόγειος
ΔΙΕΘΝΗ

Στρατιωτική συνεργασία Ισημερινού, Κολομβίας και ΗΠΑ κατά ναρκωτικών

Ο Ισημερινός ανακοίνωσε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με Κολομβία και ΗΠΑ στα σύνορα για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς οι σχέσεις Κίτο-Μπογοτά βελτιώνονται υπό δεξιά ηγεσία και στις δύο χώρες.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανός στρατηγός στην Κολομβία για συνομιλίες κατά των ναρκωτικών

Ο επικεφαλής μικτού διοικητηρίου του αμερικανικού στρατού επισκέφτηκε την Κολομβία για συζητήσεις σχετικά με κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του εμπορίου ναρκωτικών, σε συνεργασία με τη νέα δεξιά κυβέρνηση και τη διοίκηση Τραμπ.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Κακοποιοί θα φυλακίζονται σε πλοία με νέο σχέδιο ασφαλείας

Η κυβέρνηση της Κολομβίας σχεδιάζει να φυλακίζει τους πιο επικίνδυνους κρατούμενους σε πλοία στη θάλασσα, όπως αποκάλυψε πηγή του υπουργείου Άμυνας, υπό την ηγεσία του προέδρου Δε λα Εσπριέγια.