ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Τράπεζα Πειραιώς

Τράπεζα Πειραιώς: Τα χειρότερα είναι πίσω μας, ισχυρή πιστωτική επέκταση το '20

Η Goldman Sachs, μετά από συνάντηση αναλυτών με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ξεχωρίζει πέντε σημεία για την τράπεζα ενώ σε ότι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού αναμένεται μικρή αύξηση «κόκκινων» δανείων.

Την εκτίμηση ότι τα χειρότερα, σε ότι αφορά την πανδημία, είναι πίσω μας μετέφεραν στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς σε συνάντηση που είχαν με ξένους αναλυτές. Σε σημείωμά της η  Goldman Sachs ξεχωρίζει 5 σημεία από την συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο CFO της τράπεζας: την ποιότητα του ενεργητικού, τις προβλέψεις για μελλοντικά «κόκκινα» δάνεια, τον σχεδιασμό της ελληνικής τράπεζας για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, την παροχή νέων χορηγήσεων και τέλος τις προοπτικές των εσόδων από τόκους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς η αύξηση των «κόκκινων» δανείων εξαιτίας της πανδημίας θα είναι μικρή.

Ποιότητα ενεργητικού

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένει μικρή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά από την άρση του lockdown. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δάνεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως «προβληματικά», αλλά τα στελέχη της ελληνικής τράπεζας εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη θα αποφευχθεί, καθώς οι δανειολήπτες στους οποίους ανήκουν έχουν αποδειχθεί «ανθεκτικοί» και σε προηγούμενες περιόδους κρίσεων. 

Ουσιαστικά ο τομέας των καταναλωτικών δανείων θα είναι αυτός που εκτιμάται ότι θα δεχθεί πιο ισχυρό πλήγμα σε σύγκριση με αυτόν των επιχειρηματικών δανείων. Παράλληλα η τράπεζα προχωρά σε εμπροσθοβαρείς κινήσεις, φροντίζοντας, εγκαίρως, να καταθέσει προτάσεις αναδιάρθρωσης δανείων σε πελάτες της που αντιμετωπίζουν πρόβλημα προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Προβλέψεις για νέα NPLs

Η διοίκηση της Πειραιώς θεωρεί ότι η χειρότερη φάση της κρίσης έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει δημιουργία νέων NPLs λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας πέραν των 324 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει στο α' τρίμηνο του 2020. 

Τιτλοποιήσεις 

Στόχος της Πειραιώς είναι να ολοκληρώσει τις δύο εν εξελίξει τιτλοποιήσεις (το πρόγραμμα Phoenix ύψους δύο δισ. ευρώ και το Vega ύψους πέντε δισ. ευρώ) έως το τέλος του α' τριμήνου του 2021, αν και θα υπάρξουν προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί στο δ' τρίμηνο του 2020. Η επίδραση από τις τιτλοποιήσεις στη μεικτή λογιστική αξία εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 1,1 και 1,4 δισ. ευρώ.

Νέες χορηγήσεις 

Παράλληλα η ελληνική τράπεζα επανέλαβε τον στόχο για παροχή νέου δανεισμού ύψους πέντε δισ. ευρώ εντός του 2020, εξαιρουμένων των ειδικών προγραμμάτων που έχουν τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής έχει παραχωρήσει δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματος παροχής εγγυημένων (από το κράτος) δανείων θα δώσει υπό μορφή δανείων επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ. 

Έσοδα από τόκους 

Τα έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σταθερά και θα στηριχθούν από μία σειρά παραγόντων, όπως: α. η μείωση του κόστους χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων TLTRO της ΕΚΤ, με την τράπεζα να έχει αυξήσει την έκθεσή της σε αυτά στα επτά δισ. από 4,3 δισ. που ήταν πριν, β. αύξηση του όγκου και γ. αύξηση του χαρτοφυλακίου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα (η αξία του έχει φθάσει πρόσφατα στα τρία δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2019 ήταν μικρότερη του ενός δισ. ευρώ). 

Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs διατηρεί την ουδέτερη (neutral) σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, θέτοντας ως τιμή - στόχο για το επόμενο 12μηνο το 1,1 ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vlachopoulos, Piraeus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βλαχόπουλος: Οι τράπεζες πρέπει να επενδύσουν στην ψηφιακή καινοτομία

Σύμφωνα με τον General Manager, Head of Large Corporate & Wholesale Products της Πειραιώς, μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι η ανάγκη να ανταποκριθούν στη νέα ψηφιακή εποχή.