Σε σημείο καμπής, έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα και στοχεύοντας πλέον την ανάπτυξη, βρίσκεται ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Goldman Sachs, στην οποία προχωρά σε αναβάθμιση των τιμών – στόχων για τις τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος εκτιμά ότι έως το 2023 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κατορθώσει:
- Να επιτύχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο,
- Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) στα ευρωπαϊκά επίπεδα,
- Ο δείκτης μόχλευσης Texas να υποχωρήσει κοντά στο 30% από περίπου 60% που έφθασε το 2021, λόγω της μείωσης των NPEs και
- Επανέρχεται στο προσκήνιο η καταβολή μερισμάτων.
Με δεδομένα τα παραπάνω, η Goldman Sachs προχωρά σε αναβάθμιση της τιμής στόχο για την Alpha Bank στα 1,68 ευρώ από 1,12 ευρώ πριν, για τη Eurobank στα 1,40 ευρώ από 0,65 ευρώ πριν, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ πριν. Σημειώνεται ότι δεν αξιολογεί τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Με βάση τις νέες εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η μετοχή της Alpha Bank έχει περιθώριο ανόδου 18% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, της Eurobank έχει περιθώριο ανόδου 22% και της Τράπεζας Πειραιώς 2%.
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει επιτύχει έναν γενναίο «ξεκαθάρισμα» στους ισολογισμούς και βρίσκονται πλέον στον δρόμο για να αυξήσει τις αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων (ROTE). Βάσει των εκτιμήσεων το ROTE μπορεί να φθάσει στο 8% το 2023 από περίπου 5% που ήταν κατά μέσο όρο το 2021, στηριζόμενο:
- Στη μείωση του οργανικού κόστους από 90 μονάδες βάσης (μέσος όρος) το 2021 στις 60 μονάδες βάσης (μέσος όρος) το διάστημα 2022 – 2024,
- Στην ενίσχυση των εξυπηρετούμενων δανείων,
- Στη θετική λειτουργική κερδοφορία λόγω και της καλής διαχείρισης του κόστους λειτουργίας.
- Στη διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων που θα υποστηρίξει τα έσοδα από τόκους.
Βελτίωση των αποτιμήσεων
Εξετάζοντας την πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, στην έκθεση τονίζεται ότι έχουν ενισχυθεί κατά 30% κατά τη διάρκεια του τελευταίου 6μηνου, χάρη στην πρόοδο της απομόχλευσης, τις καλές λειτουργικές επιδόσεις αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το ρίσκο πάντως δεν έχει υποχωρήσει σημαντικά, εξαιτίας του υψηλού κόστους ιδίων κεφαλαίων που φθάνει στο 14,5% (με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να διαμορφώνεται μεταξύ 10% και 11%), ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αγορά δεν έχει ακόμη αποτιμήσει πλήρως την πρόοδο στην απομόχλευση των τραπεζών.
Οι εκτιμήσεις ανά τράπεζα
Εξετάζοντας την πορεία και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών η Goldman Sachs σημειώνει τα ακόλουθα:
- Eurobank: Αναβάθμιση σε «αγορά». Η διοίκηση της τράπεζας έχει εφαρμόσει με ορθό τρόπο το πρόγραμμα μείωσης NPEs, ενώ βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για τα επόμενα έτη. Εκτιμάται ότι το έως το 2023 θα έχει επιτύχει ROTE στο 9,2%, δείκτη μόχλευσης Texas στο 25% (έναντι 34% μέσου όρου για τις ελληνικές τράπεζες) και βασικό κεφαλαιακό δείκτη CET-1 στο 13,7%.
- Alpha Bank: Διατηρείται η σύσταση «αγορά». Θετική πορεία στην εφαρμογή του προγράμματος μείωσης των NPEs. Αναμένεται ότι μέχρι το 2023 θα έχει επιτύχει ROTE στο 8% και δείκτη CET-1 στο 13,3%.
- Τράπεζα Πειραιώς: Διατηρείται η σύσταση «neutral». Η εκκαθάριση του ισολογισμού ακολουθεί καλή πορεία και η τράπεζα κτίζει κεφαλαιακά αποθέματα. Αναμένεται ότι το ROTE θα φθάσει στο 6,3% το 2023, με τον δείκτη CET-1 να διαμορφώνεται στο 11,1%.
- Εθνική Τράπεζα: Δεν υπάρχει αξιολόγηση. Έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των NPEs, με την τράπεζα να βρίσκεται πολύ κοντά στον να επιτύχει ROTE κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο έως το 2023. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο συγκεκριμένος δείκτης θα φθάσει στο 8,5% το 2023, ενώ ο CET-1 θα διαμορφωθεί στο 14,1%.