ΓΔ: 1424.96 -0.42% Τζίρος: 29.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:24:39 DATA
Φωτο: Shutterstock

Goldman Sachs: Ισχυρό το γ' τρίμηνο για Eurobank, ETE και Τρ. Πειραιώς

Σύσταση «αγορά» για Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς με τιμές - στόχους στα 8,40 ευρώ και 4,20 ευρώ αντίστοιχα και «ουδέτερη» για Eurobank με τιμή - στόχο στα 1,90 ευρώ.

Ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτηρίζει το γ’ τρίμηνο για Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι υπάρχει σημαντική μακροπρόθεσμη αξία και για τις τρεις μετοχές. 

Διατηρεί την αισιόδοξη (bullish) στάση της έναντι των τριών τραπεζών, δίνοντας σύσταση «αγορά» για Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς και «ουδέτερη» για τη Eurobank, με τις τιμές – στόχους να είναι για την ΕΤΕ στα 8,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 49,7%), για την Τρ. Πειραιώς στα 4,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 43,8%) και για τη Eurobank στα 1,90 ευρώ (περιθώριο ανόδου 22,6%). 

Eurobank

Ο βασικός δείκτης PBT στο τρίμηνο ανήλθε σε 372 εκατ. ευρώ (που «μεταφράζεται» σε ROTE 18%) έναντι PBT 365 εκατ. που προέβλεπε η αγορά, με την τράπεζα να ξεπερνά τις εκτιμήσεις μεταξύ 1% και 2%. Η Eurobank ξεκίνησε να αντισταθμίζει στα έσοδα από τόκους (NII), κάτι που συνέβαλε στην επιβράδυνση της ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο του 2023 (3% σε τριμηνιαία βάση έναντι 7%/7% το 1ο - 2ο τρίμηνο του 2023). Από την άλλη θα συμβάλει στην επέκταση των υψηλότερων NIM για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Η ευαισθησία της Eurobank στα NII υπολογίζεται πλέον στο -5% για πιθανή μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης. Πέρα από τα παραπάνω, η τράπεζα έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας (για την αύξηση του ποσοστού της από 29% σε 55%): η εταιρεία αναμένει ότι θα ολοκληρωθεί το β’ τρίμηνο-γ’ τρίμηνο του 2024, ενώ θα έχει αυξητικό αντίκτυπο 80 μ.β. στον δείκτη CET1. Συνολικά, η εταιρεία παρουσίασε δείκτη CET1 στο 16,8% το γ’ τρίμηνο του 2023 (+50 μ.β. σε τριμηνιαία βάση) επιτυγχάνοντας να μειώσει τον δείκτη NPE στο 4,9%. 

Η έναρξη αντιστάθμισης μπορεί να βοηθήσει στην επέκταση των υψηλότερων NIM για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου να αποβεί υποστηρικτική για τις προοπτικές των NIMs την περίοδο 2024-2025 (αφού ξεκινήσει ο κύκλος μείωσης επιτοκίων). «Λαμβάνοντας αυτό υπόψη και τη συνεχιζόμενη πρόοδο στον δείκτη CET1/NPE, αναμένουμε οριακά θετική αντίδραση στα αποτελέσματα» καταλήγει η Goldman Sachs.

 

Εθνική Τράπεζα

βασικά PBT έφτασαν τα 427 εκατ. ευρώ, με ROTE περίπου 21% το γ’ τρίμηνο / 18% στο 9μηνο (έναντι guidance για το 2023 >15%), το οποίο συγκρίνεται με τα 404 εκατ. ευρώ / 394 εκατ. ευρώ του consensus, γεγονός που συνεπάγεται πως η τράπεζα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κατά 6%/8%, αντίστοιχα. Οι κύριοι λόγοι για τις υψηλότερες του αναμενομένου επιπτώσεις ήταν τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII +3% πάνω από τις προσδοκίες) και οι χαμηλότερες προβλέψεις (-16%).

Το γ’ τρίμηνο του 2023, η Εθνική Τράπεζα επιτάχυνε τα σχέδια εξυγίανσης του δείκτη NPE (ακαθάριστη λογιστική αξία 0,6 δισ. ευρώ) που έφτασε στο 3,7% (-170 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε σύγκριση με 3% κατά μέσο όρο για την Ευρώπη) - περίπου 2 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα. Το γ' τρίμηνο του 23, η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε δύο μεγάλα one-offs: (1) πρόβλεψη 61 εκατ. ευρώ που συνδέεται με την ταξινόμηση χαρτοφυλακίου NPE ως Διακρατούμενα προς Πώληση και (2) 18 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με δωρεές λόγω πλημμυρών και πυρκαγιών. Τα NII αναμένεται να κορυφωθούν το δ’ τρίμηνο του 2023 – αρχές 2024.

Ο δείκτης κεφαλαίων CET1 έφτασε στο 17,9%, ενώ ο συνδυασμός του σταθερού ρυθμού ανάπτυξης έναντι των εκτιμήσεων, της βελτίωσης της κεφαλαιακής θέσης και της ποιότητας του ενεργητικού και των σχολίων για τις ισχυρές προοπτικές NII θα δράσει ιδιαίτερα υποστηρικτικά.

 

Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, η τράπεζα είχε για το τρίμηνο κέρδη 279 εκατ. ευρώ (γεγονός που υποδηλώνει ROTE περίπου 18%) έναντι κερδών 239 εκατ. ευρώ που ανέμενε η αγορά, δηλαδή ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για περίπου 17%. Βασικός λόγος για τα ισχυρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα ήταν τα ενισχυμένα NII, που γνώρισαν επέκταση 9% σε τριμηνιαία βάση, έναντι ενίσχυσης +3% που ανέμενε η αγορά.

Το οργανικό κόστος κινδύνου ήταν 0,84% το γ’ τρίμηνο του 2023 (έναντι 1,14%/0,84% το β’ τρίμηνο/α’ τρίμηνο), με τον δείκτη NPE σταθερά στο 5,5% και τον δείκτη CET1 να αυξάνεται κατά 60 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε 12,9%. Η εταιρεία διατήρησε τo guidance για τον δείκτη ROTE περίπου στο 14% την περίοδο 2023-24.

«Αναμένουμε κάποια θετική αντίδραση της αγοράς, δεδομένου του σταθερού ρυθμού αύξησης των NII, της θετικής δυναμικής στην κεφαλαιακή θέση και την ποιότητα του ενεργητικού» καταλήγει η Goldman Sachs.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η ακτινογραφία στα μεγέθη α' τριμήνου των τραπεζών από την NBG Securities

Οι τρεις παράγοντες που πίεσαν τα κέρδη προ προβλέψεων και η αντιστάθμιση από τη μείωση των ζημιών απομείωσης δανείων. Νέα μείωση του δείκτη NPE, ισχυρή κεφαλαιακή βάση και άφθονη ρευστότητα.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι αναλυτές βλέπουν συνέχεια στο ράλι των τραπεζικών μετοχών

Μπαράζ αναβαθμίσεων στις τιμές στόχους από μεγάλους διεθνείς οίκους και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες. Εγκώμια από την DBRS στις ελληνικές τράπεζες και επάνοδος της Εθνικής στην επενδυτική βαθμίδα.