ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
Το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, σύμβολο της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν το επόμενο βήμα για την πώληση του Arrow 3 στο Βερολίνο

Τα γερμανικά σχέδια για την αγορά του ισραηλινού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Arrow 3 προχωρούν έτσι ένα βήμα παραπέρα, με την έγκριση από τις ΗΠΑ της κοινοποίησης ευαίσθητων δεδομένων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στο Ισραήλ να μοιαστεί με το Βερολίνο δεδομένα και τεχνικές λεπτομέρειες ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας προετοιμάζοντας την πιθανή πώληση του εν λόγω συστήματος στη Γερμανία, πληροφορήθηκε σήμερα το Γερμανικό Πρακτορείο από πηγές στις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Τα γερμανικά σχέδια για την αγορά του ισραηλινού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Arrow 3 προχωρούν έτσι ένα βήμα παραπέρα, με την έγκριση από τις ΗΠΑ της κοινοποίησης ευαίσθητων δεδομένων, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα στη διαδικασία για την πώληση του συστήματος.

Η αμερικανική έγκριση χρειάζεται επειδή οι ΗΠΑ προμηθεύουν μερικά από τα εξαρτήματα του συστήματος.

Η αγορά του συστήματος Arrow 3 αποτελεί κεντρικό συστατικό στοιχείο της πρόσφατης αλλαγής της αμυντικής στρατηγικής της Γερμανίας μπροστά στη νέα κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το σύστημα πρόκειται να αναπτυχθεί για να προστατεύει τον εναέριο χώρο της Γερμανίας καθώς και τον εναέριο χώρο συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Το Arrow 3 είναι σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους σε πολύ μεγάλο ύψος στη στρατόσφαιρα, κάτι που με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορούν να κάνουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτές οι τελευταίες διαθέτουν αυτή τη στιγμή το αμερικανικής κατασκευής σύστημα Patriot, το οποίο είναι αποτελεσματικό σε ύψος περίπου 30 χιλιομέτρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προεδρικό Μέγαρο Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Θύελλα αντιδράσεων στο Περού για τα αντισημιτικά σχόλια του προέδρου

Οι πρεσβείες Γερμανίας και Ισραήλ στη Λίμα καταδίκασαν ως «παράλογες» και «αντισημιτικές» τις δηλώσεις του μεταβατικού προέδρου του Περού, Μπαλκάσαρ, για τη συμβολή των Εβραίων στην έκρηξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία κατά της αναστολής της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ

Η Γερμανία επανέλαβε την αντίθεσή της στην αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, δηλώνοντας ότι απαιτείται διάλογος με το Ισραήλ. Η ομοφωνία όλων των κρατών-μελών απαιτείται για αναστολή, κάτι που πλέον δεν είναι εφικτό.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς προς Νετανιάχου: Τέλος στις μάχες στον νότιο Λίβανο, διάλογος τώρα

Ο καγκελάριος Μερτς κάλεσε τον Νετανιάχου να σταματήσει τις μάχες στον νότιο Λίβανο και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο. Εξέφρασε ανησυχία για τη Δυτική Όχθη και συνέδεσε τη γερμανική βοήθεια με τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Φόβοι για κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μ. Ανατολή

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ειρηνευτική διαδικασία ΗΠΑ-Ιράν για τη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση.
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρή ανησυχία ΕΕ για το νέο νομοσχέδιο θανατικής ποινής στο Ισραήλ

Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση τη βαθιά ανησυχία τους για ισραηλινό νομοσχέδιο που διευρύνει τη θανατική ποινή, τονίζοντας ότι θέτει υπό αμφισβήτηση τις δημοκρατικές αρχές του Ισραήλ.