ΓΔ: 2396.37 0.98% Τζίρος: 236.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
σημαία Ισραήλ
Φώτο: Shutterstock

Ευρώπη: Έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς

Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη και καταδικάζουν τη βία των εποίκων.

Η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία απηύθυναν κοινή έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει την εξάπλωση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, καταδικάζοντας τη βία των εποίκων και προειδοποιώντας τις εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για έργα κατασκευής.

«Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να βάλει τέλος στην επέκταση των εποικισμών και των διοικητικών εξουσιών της, να φροντίσει ώστε οι έποικοι που διαπράττουν βιαιοπραγίες να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να ερευνήσει τις καταγγελίες σε βάρος των ισραηλινών δυνάμεων», αναφέρουν οι τέσσερις χώρες σε κοινό ανακοινωθέν, υπενθυμίζοντας ότι «οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι».

Στο ίδιο ανακοινωθέν σημειώνεται πως «τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση στη Δυτική Όχθη έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Η βία των εποίκων έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα», ενώ οι ηγέτες των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της ασφάλειας στην περιοχή.

«Οι πολιτικές και οι πρακτικές της ισραηλινής κυβέρνησης, κυρίως η συνέχιση της ενίσχυσης του ισραηλινού ελέγχου, υπονομεύουν τη σταθερότητα και τις προοπτικές της λύσης των δύο κρατών», προστίθεται στην ανακοίνωση, με σαφή αναφορά στις επιπτώσεις για την ειρηνευτική διαδικασία.

Έκκληση για στήριξη της παλαιστινιακής οικονομίας

Οι τέσσερις χώρες ζητούν επίσης την άρση των οικονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή και την παλαιστινιακή οικονομία. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με εκείνους, συμπεριλαμβανομένων και μελών της ισραηλινής κυβέρνησης, που κηρύσσουν την προσάρτηση και την εξαναγκαστική εκτόπιση του παλαιστινιακού πληθυσμού», τονίζουν στο κοινό τους μήνυμα.

Τον Αύγουστο του 2025, το Ισραήλ ενέκρινε το σχέδιο Ε1 που προβλέπει την κατασκευή οικισμών οι οποίοι θα διακόψουν την εδαφική συνέχεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, υπονομεύοντας, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Τον Δεκέμβριο ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης προσφορών για την κατασκευή 3.400 κατοικιών σε έκταση 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και πολλοί ηγέτες χωρών έχουν καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει το σχέδιο αυτό. «Οι εταιρείες δεν θα έπρεπε να υποβάλουν προσφορές» για το συγκεκριμένο έργο ή για άλλες εποικιστικές κατασκευές, αναφέρουν οι τέσσερις χώρες, προειδοποιώντας ότι η συμμετοχή σε τέτοια έργα μπορεί να επιφέρει «νομικές συνέπειες» και να πλήξει τη φήμη των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρή ανησυχία ΕΕ για το νέο νομοσχέδιο θανατικής ποινής στο Ισραήλ

Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση τη βαθιά ανησυχία τους για ισραηλινό νομοσχέδιο που διευρύνει τη θανατική ποινή, τονίζοντας ότι θέτει υπό αμφισβήτηση τις δημοκρατικές αρχές του Ισραήλ.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ευρωπαϊκοί ηγέτες ανησυχούν έντονα για την αύξηση της βίας

Οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Καναδά εκφράζουν ανησυχία για τη βία στον Λίβανο, καταδικάζουν τις επιθέσεις σε αμάχους και καλούν Ισραήλ και Λίβανο σε διαπραγματεύσεις για μόνιμη λύση.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες ζητούν πιο «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ», λένε οι ΥΠΑΜ

Οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βρετανίας δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης, ενισχύοντας το ΝΑΤΟ και αποτρέποντας απειλές, ιδιαίτερα από τη Ρωσία.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Μόσχα συζήτησε με πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τους πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες στήριξαν διάλογο Ουκρανίας-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Καμία συμφωνία για την Ουκρανία, χωρίς συμμετοχή της Πολωνίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως η Πολωνία πρέπει να μετέχει σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι συμφωνίες χωρίς την Πολωνία δεν θα είναι δεσμευτικές για τη χώρα.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κατηγορεί Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για υποστήριξη του Κιέβου με όπλα

ωΤο Κρεμλίνο κατηγορεί τους ηγέτες Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας ότι συζητούν την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουν το Κίεβο με όπλα, ενώ οι ίδιοι δηλώνουν υπέρ των συνομιλιών Ζελένσκι-Πούτιν για κατάπαυση πυρός.