Τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης στις ρωσικές δυνάμεις ως τις 7.00 π.μ. σήμερα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) απηύθυνε η Μόσχα στην Ουκρανία, το οποίο απέρριψε με δηλώσεις της η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ, νωρίτερα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο CNN έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει χωρίς διαπραγματεύσεις.
Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», είπε η κυρία Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μίλησε για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων», πρόσθεσε αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.
Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του πριν από σήμερα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), για να σωθούν όπως είπε οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.
«Ζητάμε από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να δείξουν λογική και να ανακαλέσουν τις διαταγές που είχαν δώσει προηγουμένως, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές να θυσιαστούν και να γίνουν ‘μάρτυρες της Μαριούπολης’», ανέφερε ο Ρώσος αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.
«Καταθέστε τα όπλα», είπε ο Ρώσος ανώτατος αξιωματικός. «Βρίσκεται σε εξέλιξη τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή (...). Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν εγγυημένη την απόλυτα ασφαλή αποχώρησή τους από τη Μαριούπολη».
Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Μιζίντσεφ η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στο δρομολόγιο που θα πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης για να πάνε σε ασφαλή εδάφη ελεγχόμενα από το Κίεβο αργότερα σήμερα. «Από τις 10:00, ώρα Μόσχας (...) η Ρωσία θα κρατήσει ανοικτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη προς ανατολάς και, κατόπιν συμφωνίας με την ουκρανική πλευρά, προς δυσμάς», πρόσθεσε.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απηύθυνε μέσω Telegram νωρίτερα χθες μήνυμα στις αρχές της Μαριούπολης: «Έχετε μια ιστορική επιλογή (μπροστά σας) — είτε θα σταθείτε στο πλάι του λαού σας, ή θα πάτε με τους εγκληματίες».
«Οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες», αντέτεινε η Ιρίνα Βέρεστσουκ μέσω Telegram. «Λένε ότι συμφωνούν (να ανοίξει) ανθρωπιστικός διάδρομος και, το πρωί, βομβαρδίζουν τον χώρο από όπου γίνεται η εκκένωση. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να σώσουμε τη ζωή και την υγεία των πολιτών μας».
Πρόσθεσε ότι στην απάντησή της στη ρωσική πλευρά την κάλεσε «αντί να χάνει το χρόνο της γράφοντας οκτασέλιδες επιστολές απλά να ανοίξει τους διαδρόμους».
Η Μαριούπολη, κατά πλειονότητα ρωσόφωνη πόλη, συγκαταλέγεται στους βασικούς στόχους της ρωσικής εισβολής. Πολιορκείται πρακτικά από την αρχή. Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, συνεργάτη του δημάρχου, πιστεύεται ότι έχον σκοτωθεί πάνω από 3.000 άμαχοι.
Στους δρόμους της πόλης κείτονται πτώματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των εμπόλεμων πλευρών δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ως τώρα.
Τουλάχιστον 10 από τα 44 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από τον πόλεμο, εκτιμά ο ΟΗΕ. Τουλάχιστον 3,4 εκατ. πέρασαν τα σύνορα, υπολογίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Ζελένσκι: «Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι είναι «έτοιμος για διαπραγματεύσεις» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο» που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το CNN. «Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με (τον Βλαντίμιρ Πούτιν). Είμαι έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια και νομίζω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που έχουν διεξαχθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου είναι «πολύ σημαντικές», υπογράμμισε. Η Τουρκία, η οποία εντείνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους.
Αλλά «ανεξάρτητα από τις συζητήσεις μεταξύ των διαπραγματευτικών μας ομάδων, νομίζω ότι μόνο εμείς οι δύο, εγώ και ο Πούτιν, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο Ζελένσκι. «Αν υπάρχει πιθανότητα μόνο 1% να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, πρέπει να την αδράξουμε», είπε. «Ο διάλογος είναι η μόνη έξοδος» από τη σύγκρουση και «μέσω του διαλόγου μπορούμε να επιλύσουμε τα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία», διαβεβαίωσε.
Ωστόσο απέρριψε ορισμένους συμβιβασμούς, όπως την αναγνώριση των αυτονομιστικών εδαφών στην ανατολική Ουκρανία. «Δεν μπορείτε απλά να ζητάτε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει εδάφη ως ανεξάρτητες δημοκρατίες», δήλωσε. «Δεν μπορώ να (τις) αναγνωρίσω, πρώτα ως πρόεδρος, μετά ως πολίτης και τρίτον γιατί δεν μπορείς να αναγκάσεις τους ανθρώπους να αγαπούν τους εχθρούς τους. Είναι αδύνατο», εξήγησε.
Μια συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών πρέπει να αναφέρει ότι η Ουκρανία «δεν θα χάσει την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε.
Απέναντι σε έναν ρωσικό στρατό που εισέρχεται στην Ουκρανία για να «εξοντώσει τον πληθυσμό, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα σχήματα, όλες τις πιθανότητες να έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε, τη δυνατότητα να μιλήσουμε στον (Βλαντίμιρ) Πούτιν», επανέλαβε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Ωστόσο εάν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, θα σημαίνει ότι (η σύγκρουση στην Ουκρανία) είναι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», προειδοποίησε.